Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Pomoć koja je postala problem

Apsurdne posljedice državne pomoći tvrtkama u koronakrizi: Radnici sada zbog toga nemaju pravo na - povrat poreza

Aktualno Galerija Papiri za prijavu poreza Papiri za prijavu poreza Foto: DNEVNIK.hr +0 Popunjavanje poreznih papira Galerija 1/2 >>
Ono što je izgledalo kao pomoć države, nekim se tvrtkama pretvorilo u problem. Budući da su prihvatile plaćanje davanja državi u ratama, njihovi su radnici za sada ostali bez povrata poreza.

Iako je, kako kaže poslovođa pulskog brodogradilišta Goran Divković, već imao plan kako će povrat poreza potrošiti, on za sada ipak neće stići na njegov račun.

Pročitajte i ovo Moskva Stroge mjere Kompanije koje napuštaju Rusiju moraju za to platiti, zarada već premašila godišnji plan Slika nije dostupna Dobre vijesti i za mlade Novac na račune uskoro sjeda: Provjerite kad stiže povrat poreza

"Mladi su isto bili računali na taj iznose. Računali su potrošiti taj novac, a sad su malo razočarani", rekao je

Iz Porezne uprave su, kaže, bili jasni, zbog čega će mnogi radnici na povrat poreza morati čekati.

"Rekli su da nećemo dobiti povrat poreza jer Tehnomont nije platio dug za 2020. godinu i da ćemo dobiti tek 2023. godine", rekao je Divković te dodao: "To je Vlada donijela program mjera za spas gospodarstva i evo kako nas spašavaju."

Priča ide ovako, pojašnjava direktorica brodogradilišta Gordana Deranja: Nakon što im je Vlada omogućila da davanja državi za tri mjeseca prošle godine, zbog krize izazvane koronom, mogu platiti obročno, sada su nastali problemi.

"Očekivala sam da će im možda uskratiti tri mjeseca. Međutim, kao da cijelu godinu nismo ništa državi plaćali, naši radnici nemaju pravo na povrat poreza koji su ostvarili temeljem svojih olakšica individualno kako tko ima", rekla je.

Ističe i to da su isplaćivali pune plaće, a ne samo onih vladinih 4000 kuna za očuvanje radnih mjesta.

"Oni koji su isplaćivali radnicima 4000 kuna nemaju taj problem jer nema poreza, a mi koji smo isplaćivali i obračunavali punu plaću te naši radnici nemaju pravo na povrat poreza", dodala je Deranja.

Nauštrb tvrtke će isplaćivati zaostatke

No, propisi su jasni, ističu iz Porezne uprave. Ne može se obaviti povrat poreza koji u trenutku obrade nije plaćen.

"Porezna uprava prati izvršenje poreznih obveza isplatitelja primitaka/dohotka te će po podmirenju cjelokupne obveze za 2020. godinu, izvršiti povrat poreza i prireza porezu na dohodak građanima", stoji u odgovoru Porezne uprave Dnevniku Nove TV.

Stručnjaci kažu da na ovu situaciju treba dugoročno gledati.

"Poanta je bila da se zadrže radnici, a taj povrat poreza će oni dobiti samo će to biti malo odgođeno", rekla je porezna stručnjakinja Anja Božina.

Deranja poručuje da će, nauštrb likvidnosti tvrtke i kako njezini radnici ne bi bili žrtve državne pomoći, sav zaostatak odmah platiti u cijelosti.

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene