Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Bila je savršena zdravlja

S koronom se bori već 9 mjeseci: "Život mi je uništen. Ne mogu disati, haluciniram... Nisam se mogla sjetiti kako se zovem"

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Ashley Antonio, 35-godišnjakinja iz Kanade, još uvijek osjeća simptome zaraze koronavirusom, gotovo 9 mjeseci nakon što joj je potvrđena zaraza.

Kad se zarazila prije 257 dana, imala je samo blage simptome, no čini se kako sada pati od posljedica tzv. dugog COVID-a.

Većina zdravstvenih stručnjaka složna je kako se COVID-19 najčešće manifestira kako kratkotrajna bolest od koje se većina oporavi nakon dva tjedna, no očito je kako je dvotjedni period samo faza akutne bolesti.

Ashley trenutačno pati od brojnih komplikacija, uključujući jake glavobolje, stezanje u plućima, osip, oticanje zglobova i jako lupanje srca.

"Neke dane osjećam se OK, druge se probudim i ne mogu disati ni pomaknuti se", kazala je Ashley za CBC.

Napominje kako je bila izvrsna zdravlja te nije imala nikakve poteškoće ni komorbiditete.

"Uništen mi je život"

"Bolest se pojavila iznenada i uništila moj život", priča Kanađanka.

Nekoliko se mjeseci borila s iscrpljujućim simptomima te je zbog bolesti s posla izostala pet mjeseci. Dok je prije svaki dan vježbala, sada se ne može ni popeti uz stube a da ne ostane bez daha.

Prve simptome osjetila je krajem ožujka kad je pomislila da je pokupila želučanu virozu. Nakon tjedan dana simptomi su se povukli, no to je bio tek prvi val bolesti.

Nekoliko tjedana kasnije osjetila je snažne grčeve u cijelom tijelu. Usred najobičnije šetnje znala je izgubiti svijest.

Pročitajte i ovo Koronavirus, ilustracija - 4 Više županija ima značajan rast Novi crni rekord: U Hrvatskoj 4620 novozaraženih, preminule 53 osobe. Najmlađoj žrtvi tek 29 godina

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Ozlijeđeno 16 policajaca Žestoki prosvjedi zbog ubojstva 25-godišnjeg mladića: Policija ga upucala jer je kršio policijski sat?

Imala je probleme i s pamćenjem i koncentracijom, u jednom trenu nije se mogla sjetiti vlastitog imena.

Mislila sam da imam moždani

Šest tjedana nakon prvih simptoma otišla je u bolnicu jer je mislila kako je doživjela moždani udar.

"Pola sata nisam osjećala polovicu lica i cijelu lijevu stranu tijela. Noć prije znojila sam se i halucinirala. Razgovarala sam s ljudi kojih nije bila tamo", kaže Ashley.

Više je puta hospitalizirana i podvrgnuta brojnim pretragama. Razvila je reumatoidni artritis te su joj dijagnosticirani sindrom posturalne ortostatske tahikardije, poremećaji cirkulacije te oštećenja živčanog sustava.

Serološki test prvo je bio pozitivan, dok je sada serološki negativna, što znači kako je moguće i da se koronavirusom zarazila dva puta.

"Kad se nekoliko dana osjećam dobro, znam da će sigurno uslijediti i loši. Imam osjećaj da ovo nikada neće završiti", rekla je.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene