Koronavirus u Africi, ilustracija
Koronavirus u Africi, ilustracija Foto: Afp

Južnoafrički Nacionalni institut za zarazne bolesti (NICD) potvrdio je 22 slučaja zaraze novom varijantom koronavirusa B.1.1.529 u zemlji, dok Europska komisija u petak najavljuje da će ograničiti zračni promet s juga Afrike zbog straha od širenja zaraze.


Predsjednica EK-a Ursula von der Leyen poručila je na Twitteru da će Komisija predložiti, u koordinaciji sa zemljama članicama, aktiviranje izvanrednih ovlasti kako bi se zaustavio zračni promet iz regije južne Afrike zbog strahovanja od širenja varijante koronavirusa B.1.1.529.

Znanstvenici NICD-a su objavili da se radi o varijanti koronavirusa s višestrukim mutacijama koju smatraju odgovornom za velik porast broja zaraženih. "Nažalost, u Južnoafričkoj Republici identificirali smo novu varijantu, koja je razlog za zabrinutost", rekao je virolog Tulio de Oliveira na izvanrednoj konferenciji za novinare.

Varijanta koja nosi oznaku B.1.1.529 "ima jako velik broj mutacija i izaziva skok zaraze", rekao je. Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) taj je soj označila kao "varijantu koja se prati". Maria Van Kerkhove, tehnička voditeljica WHO-a za COVID-19, kazala je da im je za sada na raspolaganju manje od 100 sekvenci genoma spomenute varijante.

Trebat će nekoliko tjedana da se odluči hoće li B.1.1.529 postati "varijanta od interesa" ili "varijanta koja izaziva zabrinutost" te će joj se dati grčko ime, poput delte.

Van Kerhkove objašnjava da bi veliki broj mutacija varijante mogao promijeniti ponašanje virusa, no zasad se ne zna što to znači za učinkovitost sadašnjih cjepiva i lijekova. Ta varijanta identificirana je i u Bocvani i Hong Kongu kod putnika koji su stigli iz Južnoafričke Republike.

Izrael i Velika Britanija su odmah uveli ograničenja na putovanja iz više afričkih zemalja. Britanija ukida letove iz JAR-a, Bocvane, Namibije, Lesota i Zimbabvea, a Izrael je tom popisu dodao i Mozambik.

Red za cijepljenje protiv koronavirusa - 1 Neke su zemlje već uvele obvezno cijepljenje, doznajte na koga se to odnosi i koja su ograničenja postavljena

Ivan Puljiz - 1 Liječnik o antivakserima: "Skrbit ćemo za sve, ali nemaju pravo širiti virus i biti opasnost za druge"

U cijeloj Africi je cijepljeno svega 6,6 posto stanovnika. U Južnoafričkoj Republici prvom je dozom cijepljeno oko 41 posto odraslih, a 35 posto u cijelosti. Južnoafrička Republika ima oko 2,95 milijuna zaraženih i 89.657 umrlih.

John Nkengasong iz Centra za kontrolu bolesti (CDC) Afričke unije kazao je da je cilj postići 70-postotnu procijepljenost na kontinentu.

No, bez obzira na gotovo nikakvu procijepljenost, broj novih zaraza u Africi je u odnosu na prethodni tjedan pao za 11 posto, a broj smrti za 15 posto.

Prema afričkom CDC-u, na tom je kontinentu do sada zabilježeno oko 8,6 milijuna slučajeva zaraze, od kojih je 220.000 bilo fatalno.


 

Dnevnik

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju