Obavijesti Video Pretražite Navigacija
razvili simptome

Kako je to napravio: Upoznajte hrabrog čovjeka koji je testirao lavove na COVID-19

Aktualno Galerija Srna Bijuk s lavovima u Zoološkom vrtu Grada Zagreba Srna Bijuk s lavovima u Zoološkom vrtu Grada Zagreba Foto: DNEVNIK.hr Lavica u Zoološkom vrtu Grada Zagreba - 2 Lavica u Zoološkom vrtu Grada Zagreba - 2 Foto: DNEVNIK.hr Lavica u Zoološkom vrtu Grada Zagreba - 1 Lavica u Zoološkom vrtu Grada Zagreba - 1 Foto: DNEVNIK.hr +0 Lav u Zoološkom vrtu Grada Zagreba Galerija 1/4 >>
Da koronavirus pogađa i životinje, uvjerili su se u zagrebačkom zoološkom vrtu. U nedjelju su simptome razvili lav i lavica. Istraživanje Veterinarskog fakulteta pokazuje - koronavirus često dobiju i kućni ljubimci.

U nastambu s četiri lava ušao je i koronavirus. Pretpostavka je da ju im je prenio njihov timaritelj.

Pročitajte i ovo Fadil Novalić Sam potvrdio vijesti Bivši premijer BiH ide u zatvor na četiri godine: Zlouporabio je položaj pri nabavi respiratora Ilustracija prodor koronavirusa Obustavljena istraga! Osoblje Doma za starije i nemoćne u Splitu nije krivo za 18 smrtnih slučajeva

"Naravno, njemu je najteže, toliko ih voli, ali opet, nije on kriv, kažem, nepredvidivost COVID-a. On je simptome imao tek nakon što su ovi dvoje lavova prije toga pokazali simptome", rekao je Damir Skok, ravnatelj zoološkog vrta Zagreb.

Iako lavovi imaju koronavirus, posjetitelji ih mogu vidjeti kao i inače. Jer i inače je dobro da između vas i lava bude debelo zaštitno staklo. Simptome su razvili jedan mužjak i jedna ženka, kašljali su i kihali, izvijestila je reporterka Dnevnika Nove TV Srna Bijuk.

"Iskreno, više nemam pojma na koga se može prenijeti, ako jesu na lavove, jako, jako mi je žao", rekao je Zvonimir Potočić iz Zagreba.

"Svejedno smo mislili ići u zoološki vrt i onda kad smo čuli da lavovi imaju koronu, morali smo. Baš me zanimalo kako ih testiraju", kazala je Cvita Lončar.

Testirao ih je hrabri veterinar i uzeo bris iz nosa.

"U trenutku kada mu dajemo komadiće mesa možemo napraviti bris koji uđe možda dva do tri centimetra. Toleriraju u svakom slučaju", rekao je Jadranko Boras, veterinar u zoološkom vrtu, i dodao kako su lavovi dobili dobru nagradu.

U zagrebačkom Zoološkom vrtu testirane su i sve druge životinje koje su radile s timariteljem i niti jedna nije pozitivna.

Osim velikih, koronu mogu imati i kućne mačke. U Hrvatskoj se u pozitivnom kućanstvu zarazi jedna od pet mačaka i gotovo svaki drugi pas.

"Ima simptoma, ali su vrlo blagi. Kada je čovjek zaražen, njihov ljubimac se smatra pozitivnim, da ne idu u velike šetnje i ostalo", rekao je Boras.

Nema dokaza da će virus prenijeti čovjeku, no mutacije virusa se prije godinu dana uplašila Danska, kada je usmrtila 17 milijuna nerčeva kako bi isključila mogućnost prelaska na ljude.

Ovi zagrebački lavovi već su bolje, a timaritelji koji su preuzeli brigu - od njih nisu dobili koronu.

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr


 

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene