Reporter Dnevnika Nove TV Andrija Jarak javio se s hrvatsko-bosanske granice kod Bosanskog Broda te u razgovoru s Ivicom Đakovićem, načelnikom slavonskobrodske granične policije, otkrio kako granični policajci provode nove mjere prema putnicima koji dolaze iz Bosne i Hercegovine.


Bošnjačke stranke govore kako je ova reakcija Hrvatske da se uvede obvezna samoizolacija za sve koji dolaze iz BiH bila nepromišljena koja će koštati Hrvatsku stotine milijuna eura.Premijer Andrej Plenković o uvođenju restrikcija je rekao da je ta mjera bila jedina moguća, da je kratkoročna.

Vezani članci Cjepivo, ilustracija Građani SAD-a dobit će cjepivo već u prosincu? "Ako cijepimo 70 posto ljudi, kolektivni imunitet imamo do svibnja" Noćni provod - 2 Splitska policija u subotu kontrolirala kafiće i klubove, obišli su ih 163 i provjerili drže li se mjera Stožera

O stanju na granici Andrija Jarak razgovarao je s Ivicom Đakovićem, načelnikom Granične policije Slavonski Brod koji je rekao kako je u posljednja 24 sata zabilježeno 84 posto manje vozila kroz granicu i 81 posto manje putnika.

Objasnio je kako hrvatska policija provodi mjere samoizolacije na ulasku u zemlju.

„Mi ovdje, dakle granična policija, pri graničnoj kontroli te mjere u upisujemo u naš informacijski sustav. Naši djelatnici i Državni inspektorat provjeravaju te osobe da li provode te mjere samoizolacije. Ako se radi o tranzitu također se upisuje u informacijski sustav MUP-a RH i te osobe imaju određeno vrijeme kad trebaju napustiti RH. Pritom uzimamo njihove osobne podatke, kontakt telefon i druge bitne informacije“, kaže Đaković.

Objašnjava da se mjere samoizolacije ne odnose na ljude koji tranzitiraju kroz Hrvatsku.

„Među njima su zdravstveni djelatnici, vojno osoblje, znanstveni istraživači, stručni suradnici“, rekao je.

Nije mu, kaže, neobično vidjeti praznu granicu jer su takve mjere ranije bile propisane.

„Građani RH koji su svakodnevno prelazili granicu, išli na svoja imanja, bave se poljoprivredom u BiH, pri povratku moraju u samoizolaciju i to im je problem“, kaže Đaković.

 

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr