U Zagrebu je potvrđen prvi slučaj zaraze koronavirusom, a građani su požurili u trgovine kako bi stvorili zalihe osnovnih namirnica.

Galerija


Ljekarne su već prije nekoliko dana ostale bez zaštitnih maski, a građani su sada počeli stvarati i zalihe hrane. U Zagrebu je u utorak potvrđen prvi slučaj zaraze koronavirusom, nakon čega su u trgovinama opustošene police.

Na fotografijama koje nam je poslala čitateljica vide se prazne police u jednom trgovačkom centru u zagrebačkim Vrbanima. ''Nema mesa, ribe, nema tjestenine, a riža je otišla. Kupljen je i sav kvasac. U trgovini s kozmetičkim prozivodima više nemaju ni sredstva za definzekciju ruku'', kaže čitateljica.

Koronavirus Počeli ste naglo kašljati, boli vas grlo, imate kratak dah? Što učiniti ako sumnjate da ste zaraženi koronavirusom

Pravila za kućnu izolaciju Koronavirus: Što je kućna izolacija, kako se ponašati, što trebate, a što nikako ne smijete činiti

Građani su i na društvenim mrežama pisali o ''nestašici'' zaliha u trgovinama diljem Zagreba. Kažu da u nekim trgovinama više nema konzerviranih proizvoda i tjestenine, ali zato sapuna – ne manjka. ''Znaju se prioriteti'', napisao je jedan Zagrepčanin, na što su se drugi nadovezali da su ostali šokirani brojem kupaca u trgovinama. Neki su čak pomislili i da se nešto besplatno dijeli.

Na sve su reagirali i iz Stožera za Civilnu zaštitu Grada Zagreba: ''Nema potrebe da se juriša u dućane. Trgovine će biti snabdjevene. Grad Zagreb će dobiti našu potporu da normalno funkcionira'', kazao je Pavle Kalinić

Veći promet zabilježen je u Sparovim prodavaonicama, odgovorili su na naš upit iz tog trgovačkog lanca. ''Brinemo da imamo dovoljno količina potrebne robe za naše kupce. Pratimo najnovije informacije te smo u kontaktu s nadležnim institucijama i slijedimo sve upute kako bi osigurali maksimalnu zaštitu za svoje zaposlenike i za kupce'', poručuju iz Spara.

Iz Lidla kažu da u njihovim prodavaonicama nije zabilježen porast prodaje osnovnih namirnica.''Tvrtka Lidl, kako u Hrvatskoj, tako i na međunarodnoj razini, pažljivo prati situaciju s koronavirusom kako bismo napravili sve što je potrebno za zaštitu svojih zaposlenika i kupaca'', stoji u odgovoru.