Obavijesti Video Pretražite Navigacija
kako naći balans

Jesu li kazne opravdane? Pravna stručnjakinja tvrdi: "Bolje je pitanje je li u redu ne kažnjavati onu manjinu koja se ne drži mjera"

Snježana Vasiljević
Snježana Vasiljević DNEVNIK.hr
Aktualno Galerija Snježana Vasiljević Snježana Vasiljević Foto: DNEVNIK.hr +0 Snježana Vasiljević i Sanja Vištica Galerija 1/2 >>
S jedne strane imamo zaštitu zdravlja, s druge građanska prava i slobode. Što kaže struka, može li se balansirati između to dvoje, pitala je reporterka Dnevnika Nove TV Sanja Vištica profesoricu Snježanu Vasiljević s Pravnog fakulteta u Zagrebu.

Profesorica Vasiljevć s katedre za europsko javno pravo kaže kako mjere i kazne koje su stupile na snagu jako puno zadiru u ljudska prava, ali "u vremenima krize ljudska prava su podložna ograničenjaima i teško je odrediti gdje je granica između zaštite javnog zdravlja, a gdje te mjere ograničavaju temeljna prava. I naš Ustav kaže da se ljudska prava mogu ograničiti kako bi se zaštitile sloboda i prava drugih građana, ali takva ograničenja moraju biti razmjerna potrebi i procjenjuju se u svakom pojedinom slučaju".

Što se tiče kažnjavanja građana, profesorica kaže da se većina ipak drži mjera pa je pitanje je li u redu ne kažnjavati onu manjinu koja se ne drži mjera te dodaje kako je i pitanje do koliko daleko treba ići s mjerama, no zdravlje građana mora biti na prvom mjestu.

Pročitajte i ovo Migranti - 3 BIH BROJI OSAM TISUĆA MIGRANATA Uz granicu s Hrvatskom pronađeno više od 50 migrantskih obitelji, nekoliko djece bilo je bez roditelja

Pročitajte i ovo Đorđe Gardašević i Mislav Bago - 1 Đorđe Gardašević Jesu li nam zbog uvođenja kazni ograničena ljudska prava? "Ako imate prirodnu nepogodu onda se takvi zakoni donose dvotrećinskom većinom"

"U ovakvoj krizi globalnih razmjera moramo vjerovati u znanost i ta znanost nam nudi više odgovora nego na početku krize i s obzirom na činjenice kojima znanstvenici raspolažu moramo vjerovati da je ovo možda jedini način da zaštitimo ne samo naša prava, nego i prava drugih", kaže te ističe da su brojke umrlih zastrašujuće.

"Nalazimo se u trenutku u kojem nemamo puno izbora", kaže Vasiljević te ističe da moramo balansirati i voditi računa do koje su mjere prava građana ograničena i to će biti stvar sudova u svakom pojedinačnom slučaju.

Na pitanje mogu li se očekivati tužbe građana i poduzetnika, odgovara: "Sigurna sam da će građani pokušati ostvariti svoja prava pred hrvatskim i europskim sudovima. Nitko nam je može jamčiti kakav će biti ishod, jer sudovi si ti koji balansiraju".

Vasiljević kaže i da ugostitelji imaju pravo tužiti državu no ne može prejudicirati kako će to završiti.

Europska praksa po tom pitanju još ne postoji jer je još rano.

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr


 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene