Obavijesti Video Pretražite Navigacija
cjepivo će biti besplatno

Vlada donijela važnu odluku za one kojima je zabranjen rad, zaraženi Plenković vodio sjednicu od kuće: ''Sankcije su nužne''

Zaraženi premijer Andrej Plenković još je jednu sjednicu Vlade vodio iz svojega doma. Izvijestio je da danas imamo novi rekord novozaraženih te naglasio da su sankcije za kršenje mjera nužne.

Premijer Andrej Plenković zahvalio je ministrima na sudjelovanju u saborskim raspravama. Prije sjednice održane su konzultacije s kolegama iz EU-a, a glavna je tema bio koronavirus i tada je hrvatski premijer upozorio da distribucija cjepiva treba biti učinkovita.

Pročitajte i ovo Andrej Plenković i Peđa Grbin užarene linije Ovo je za analitičare realan postizborni scenarij: "Ima prodanih duša, samo je pitanje cijene" Andrej Plenković sjednica Vlade Plenković se pohvalio: "Prosječna plaća narasla je za gotovo 500 eura"

Čestitao je međunarodni dan osoba s invaliditetom, kojih je u Hrvatskoj oko pola milijuna.

''Nažalost, pandemija ne jenjava'', ocijenio je predsjednik Vlade i dodao da se u pet tjedana broj zaraženih u Europi udvostručio, a u Hrvatskoj utrostručio. Izvijestio je da i danas imamo rekord od 4534 novozaražene osobe. ''58.000 ljudi je u samoizolaciji, samoizolacija nije osobito ugodna, sad to i sam prolazim. Zato je važno da se pridržavamo mjera'', podvukao je.

Plenković kaže da je zbog velikih brojeva veliko i opterećenje bolnica te da to znači da se moramo pridržavati mjera. Naglasio je da nisu bili sretni zbog odluka o ograničavanju, ali da su te mjere bile nužne i da im nije bila namjera ograničavanje sloboda. ''Sankcije su nužne jer će djelovati i odvraćati ljude od kršenja mjera'', objasnio je. Apelirao je na sve da ostave druženja za neko bolje vrijeme i da ne dopuste da nas prosinac dovede u situaciju daljnjeg širenja zaraze.

Cjepivo će biti besplatno

Hrvatska očekuje prvih 125 tisuća doza cjepiva koja će biti besplatna. Odredit će se prioritetne, najizloženije skupine - zdravstveni radnici i kronični bolesnici.

Ministar zdravstva Vili Beroš rekao je da se broj zaraženih u svijetu bliži 65 milijuna. Dodao je da počinje distribucija još 125 tisuća antigenskih testova. ''U proteklih tjedan dana postotak hospitaliziranih porastao je za 18 posto'', rekao je ministar i apelirao na odgovorno ponašanje.

Šef Nacionalnog stožera ministar Davor Božinović izvijestio je da je utvrđeno 165 nepravilnosti, od čega je šest upućeno na daljnje djelovanje. 120 tisuća kazni je određeno zbog četiri slučaja kršenja mjera.

Ministri su donijeli odluku o oslobađanju obveze plaćanja zakupnine i naknade za korištenje poslovnih prostora u vlasništvu Republike Hrvatske za zakupnike i korisnike kojima je obustavljen rad temeljem Odluka Stožera civilne zaštite. Ugostitelji kojima je obustavljen rad oslobodit će se plaćanja najma u cijelosti. Oni koji su imali pad prihoda 65 posto i više, oslobodit će se razmjerno padu prihoda u odnosu na isti mjesec prošle godine. To će se odnositi samo na one koji su zadržali radnike.

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene