Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Ogromna potražnja za propusnicama

Najvažnija pitanja, nedoumice i odgovori o trenutačno najtraženijem dokumentu u Hrvatskoj: ''Sada vodim kćer ocu, a kako će se ona vratiti?''

Građani su jučer masovno pohrlili na stranice epropusnice.gov.hr, kako bi zatražili trenutačno najtraženiji dokument u Hrvatskoj.

Najtraženiji dokument u Hrvatskoj trenutačno su propusnice. Zbog brojnih nedoumica i pitanja Stožer je na stranici koronavirus.hr odgovorio na neka od njih. Propusnice na snagu stupaju u srijedu.

Pročitajte i ovo Tomislav Svatoš iz prometne policije Policijske uprave zagrebačke 165 punktova Policija upozorila građane da ne kreću na put bez propusnice: "Ako i prođu jednu kontrolnu točku, bit će sigurno zaustavljeni do svojeg cilja" Policajci provjeravaju e-propusnice Na 200 punktova je 800 policajaca Ni ne pokušavajte! Policija vraća sve koji su krenuli na put bez propusnica, doznajemo s kojim su se isprikama pokušali izvući

Kupiti kartu i otputovati prije nego što propusnice stupe na snagu ovih dana postao je glavni cilj. "Išao sam vidjeti sina u Zadar, sad se vraćam u Osijek, tako da sam iskoristio priliku dok sam mogao", rekao je Mirko iz Osijeka. "Prema njima sam prilagodio put, s obzirom na to da počinje karantena jednim dijelom - vraćam se doma", kaže Goran iz Kutine. 

Željkica iz Zagreba odvela je kćer ocu, no pita se kako će se djevojčica vratiti majci. "Ja nju sada vodim, sad ne treba još danas, a kako će se ona vratiti?" postavlja pitanje.

U zahtjevu za propusnice treba napomenuti putujete li zbog neophodnog posla, medicinske skrbi ili ostalih opravdanih razloga, a zatim svoj razlog i opisujete. Iz Stožera civilne zaštite kažu da će sve zahtjeve obraditi u najkraćem mogućem roku.

Otkazivanje linija? 

Autobusi će i dalje voziti, no očekuju manje putnika, pa su neki prijevoznici otkazali linije. "Ima nešto malo otkazivanja, ali zasad je to stvarno u postotku zanemarivo. Ispod pet posto. Čekamo praktički u srijedu hoće li prijevoznici otkazati ili ne", rekao je Luka Grabušić, voditelj Autobusnog kolodvora Zagreb.

Propusnice će dobiti oni koji u drugu županiju idu zbog neophodnog posla, pa su radnici na jednom zagrebačkom gradilištu na sto muka. Neki od njih svaki dan dolaze iz Zagorja, a čeka ih i posao na obali.

Ovaj građevinar kaže, Stožer možda preporučuje godišnje, ali to ne mogu svi.

"Naravno da se oni razbacuju godišnjim odmorom, ali mi nismo u takvoj situaciji i u ovoj državi treba netko i raditi. Najlakše je reći daj ti zaključaj svoju firmu, a tko će dobit plaću? On će je dobiti od države, mi moramo svoju zaraditi", poručuje Dragan Martinović, građevinski poduzetnik. 

Iz Stožera su poručili kako će se svi slučajevi i neodgodivi poslovi razmotriti. "Da pokrije one slučajeve koje ne možete anticipirati baš 100 posto unaprijed da u takvim slučajevima se razmotre ti zahtjevi i da se donese odluka", poručio je ministar Davor Božinović.

Zato će lakše do svojih odredišta turisti. Iznajmljivač Ivo Lorencin iz Medulina ima spremna tri apartmana. No kaže da dosta toga nije definirano.

"Koliko smo shvatili, trebamo dati slične potvrde za rezervaciju kao što je bilo na proljeće. Jedina je razlika to što, koliko smo shvatili, rezervacije moraju biti plaćene", kaže Lorencin. 

Bez propusnica će svi moći u svoje mjesto prebivališta ili boravišta, pa će se tako oni studenti koji su već otputovali bez problema moći vratiti u mjesto boravišta, odnosno studiranja.

"Fakultet mi počinje 3. siječnja, ali imam online i nemam opravdanja. Ostat ću do 8.siječnja u Rijeci", kaže Luka.

Pitanja, nedoumice i odgovori

Zbog puno pitanja i nedoumica na stranici koronavirus.hr odgovoreno je na najčešća pitanja. Ovo su samo neka od njih:

Trebaju li djeca imati propusnicu u slučaju napuštanja županije, ako je napuštaju zajedno s roditeljima? Odgovor je: Ne trebaju, ako je napuštaju zajedno s roditeljima.

Može li se dobiti propusnica radi obilaska starih roditelja u drugoj županiji? Odgovor je ne, jer to je rizik za širenje bolesti, a nije neophodno.

Može li osoba dobiti propusnicu za skrb o starijim i nemoćnim osobama? Odgovor je da, ako se uz zahtjev dostavi i mišljenje izabranog liječnika obiteljske medicine ili službe socijalne skrbi.

Je li dobrovoljno davanje krvi razlog za dobivanje propusnice? Odgovor je ne.

Je li zakazani termin auto škole opravdani razlog za izdavanje propusnice? Odgovor je također ne.

Stožer napominje - nije ovo mjera kako izdati propusnicu, ovo je mjera o zabrani kretanja i da se manje putovanja treba prihvatiti kao činjenica.

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr
 

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene