Obavijesti Video Pretražite Navigacija
SVA PRAVILA NA JEDNOM MJESTU

Sve je spremno za izdavanje propusnica, od danas možete podnijeti zahtjeve. Trut poručio: ''Svaka će se situacija provjeravati''

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Odluka o zabrani kretanja među županijama na snagu stupa u srijedu od ponoći, a od danas je već aktivan sustav e-Propusnice putem kojega građani mogu dobiti dozvolu za napuštanje jedne županije i odlazak u drugu.

Od 23. prosinca za napuštanje jedne županije i odlazak u drugu potrebne će biti propusnice. Sustav e-Propusnice aktivan je od danas, a potreban je onima koji trebaju propusnicu.

Zahtjev za izdavanje propusnice podnosi se na stranici https://epropusnice.gov.hr, na kojoj najprije treba odabrati listu vjerodajnica, a zatim potvrditi osobne podatke. Zatim treba odabrati jedna od tri moguće opcije – zahtjev za propusnicom, pregled propusnica ili pregled zahtjeva.

Koji su opravdani razlozi?

Prilikom podnošenja zahtjeva za izdavanje propusnice treba upisati tražene podatke i detaljno navesti razloge traženja e-propusnice. 

Osim već predviđenih razloga za napuštanje županije poput putovanja na posao ili pružanja medicinske skrbi, drugi opravdani razlozi za koje propusnice izdaje Ravnateljstvo civilne zaštite jesu, primjerice, odlasci na sportska natjecanja i treninge koji nisu obustavljeni, odlazak u hotele ili druge smještajne objekte koji su plaćeni najkasnije do 23. prosinca, pravo roditelja na provođenje vikenda ili praznika sa svojom djecom, sahranjivanje članova uže obitelji, kao i povratak ili neodgodivi put u inozemstvo.

Ima i izuzetaka

Postoje i izuzeci od zabrane kretanja koja će na snazi biti do 8. prosinca, odnosno oni kojima propusnice nisu potrebne.

Među tim je izuzecima osoblje nužno za održavanje prometa i opskrbu, kao i dnevne migracije zaposlenih u službama bitnim za zdravstvenu i veterinarsku zaštitu, dostavu lijekova i sanitetskog materijala, održavanje komunalne djelatnosti, vodoopskrbe i odvodnje, opskrbe plinom i strujom, zaštitarske službe.

Zabrana se ne odnosi i na one koji rade na izvješćivanju javnosti, pacijente koji zahtijevaju medicinsku skrb. Izuzetak su i putovanja na posao i s posla ako je obavljanje posla neophodno i ne može se obaviti od kuće. Tada se zahtjev podnosi županijskom stožeru civilne zaštite prema prebivalištu ili boravištu.

Trut: Sve je spremno

Ravnatelj Civilne zaštite Damir Trut rekao je da je sve spremno za sustav izdavanja propusnica. "Možemo reći da smo spremni", rekao je na Hrvatskom radiju i ponovio kako je intencija odluke o zabrani putovanja između županija spriječiti širenje zaraze koronavirusom.

''Vjerujem da je svima teško, dugo sve traje, no moramo uložiti dodatni napor dok ne počne cijepljenje i ne procijepi se dovoljan broj ljudi'', izjavio je.

Objasnio je i zašto odluka o zabrani putovanja nije stupila na snagu odmah. ''Dimenzionirana je za vrijeme kad se više putuje, da ne smeta funkcioniranju do blagdana'', objasnio je i pozvao građane da ostanu kod svojih kuća.

''Treba ostati kod kuće, u obiteljskim balončićima, da jedni drugima ne prenosimo zarazu'', poručio je Trut.

''Sve će se provjeravati''

Objasnio je i da će obrada svakog pojedinog zahtjeva za izdavanje propusnice ovisiti o složenosti zahtjeva. ''Vjerujem da ih neće biti puno jer je uloženo puno truda da se objasni tko ima pravo na propusnicu'', kazao je ravnatelj Civilne zaštite.

''Svaka će se situacija provjeravati, sukladno tome će se donijeti odluka'', odgovorio je na upit što s ljudima koji imaju, primjerice, bolesne roditelje u drugoj županiji.

''Brojevi su različiti, nije velik broj preboljelih koji ulazi u Hrvatsku'', odgovorio je na upit zašto stranac može ući u Hrvatsku s potvrdom da je prebolio COVID-19, a da to ne vrijedi za kretanje među županijama.

Trut kaže i da neće biti puno građana koji će moći putovati u drugu županiju jer su uplatili hotelski smještaj, pa objasnio zašto se dopušta odlazak u hotel, ne i u vikendicu.

Pročitajte i ovo Tko će dobiti propusnice? - 2 od srijede Timovi za odlučivanje o propusnicama su već oformljeni: Oni će odlučivati što je opravdano, a što ne

Pročitajte i ovo Nikola Milina, glavni ravnatelj policije Pripremite se na vrijeme Ravnatelj policije otkriva sve detalje o propusnicama: Koje dokumente će građani morati imati, koja putovanja su opravdana...

Radila se analiza, kad je već netko dao novac za nešto, onda se nastojalo ne napraviti još veću štetu, no to će biti restriktivno, naveo je ravnatelj Civilne zaštite.

Krapinsko-zagorski župan Željko Kolar vjeruje da će sustav izdavanja propusnica dobro funkcionirati, u njegovoj županiji na tome će raditi 14 ljudi.

Sadašnji sustav jednostavniji je od proljetošnjeg jer sada komunikacija između općina i gradova nije zabranjena, kazao je osječko-baranjski župan Ivan Anušić.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene