Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Voditeljica Respiracijskog centra KB Dubrava dr. Nevenka Piskač-Živković rekla je u ponedjeljak da je u toj bolnici tijekom protekla 24 sata umrlo osam bolesnika, a s obzirom da im se broj bolesnika povećava danas su prisiljeni otvoriti novi odjel.


Piskač-Živković rekla je to u HTV-ovoj emisiji Studio 4 dodavši i da je KB Dubrava otvorena za ne-covid bolesnike, ali da situacija nije dobra.

"Broj bolesnika nam se povećava. Na Veliki petak otvorili smo novi odjel i sada imam informaciju da smo zbog svakodnevnog prijema više od 30 bolesnika dnevno prisiljeni ponovno danas, na Uskrsni ponedjeljak, otvoriti novi odjel", rekla je.

Istaknula je da je da je već na tom novom odjelu pet bolesnika, što, kaže, znači da moraju promišljati da već u srijedu ponovno otvore novi odjel.

Koronavirus, ilustracija Danas znatno manje novih slučajeva, ali za to postoji razlog: U jednoj županiji pozitivno čak 76 posto testiranih

Ilustracija Draga djevojčice, oprosti! Najgore je što ti ne možemo čak ni obećati da se neće ponoviti.

Dodala je da su u petak otvorili još jednu intenzivnu te da ih je u Dubravi ukupno četiri, a danas ujutro je 45 bolesnika na respiratoru. Tijekom protekla 24 sata u KB Dubrava umrlo je osam bolesnika, navela je.

Otprilike 40 posto novoprimljenih bolesnika je u dobi između 40 i 65 godina, što ih, kaže Piskač-Živković, iznimno brine. Istaknula je i kako se novi soj virusa ponaša drugačije te da je klinički tijek bolesti drugačiji kod određenog broja bolesnika, kod kojih se stanje rapidno pogoršava.

Osim respiratora postoji i druga iznimno vrijedna metoda liječenja - liječenje visokim protokom kisika, takozvani high-flow, koji ostavlja manje posljedice na respiratorni sustav. "60 posto bolesnika koji se liječe na taj način ipak moraju prema intenzivnoj", dodala je.

Piskač-Živković rekla je kako im je post-COVID odjel premašio tisuću bolesnika, a očekivano dominiraju respiratorne tegobe. Međutim, velik je, kaže, broj bolesnika s "paletom" simptoma - od neuroloških, psihičkih, dermatoloških, kardioloških i pulmoloških. "I o njima zaista treba skrbiti, njih je sve više", dodala je.

Sudionik zabave Drama kod Sinja, policija upala na zabavu s 300 ljudi: ''Nas 22 smo cijeli dan uživali, pekli janje i prase. Ljudi su spontano dolazili''

Snijeg zabijelio Gorski Kotar i Delnice Pripremite se za naglu i brzu promjenu vremena: Temperature padaju blizu nule, padat će i snijeg

Apelirala je na stanovništvo da se procijepi jer jedino je to dugoročni aktivni način borbe s virusom. "Usudila bih se reći da mi skromne rezultate s obzirom na broj cijepljenja već i vidimo", kazala je voditeljica Respiracijskog centra KB Dubrava.

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju