Obavijesti Video Pretražite Navigacija
godinu dana od lockdowna

Nacionalni stožer objasnio nova pravila i apelirao da se poštuju mjere: ''Svi smo žrtve takvog ponašanja''

Treći dan zaredom imamo više od tisuću novozaraženih u posljednja 24 sata. Nacionalni stožer poslao je upute županijama za striktnije provođenje mjera, a svi članovi stožera osvrnuli su se na godinu dana od lockdowna.

Nacionalni stožer objavit će nove upute za županije koje imaju loše brojke.

Pročitajte i ovo Ilustracija JN.1 Dobro proučite! Ovih osam simptoma povezuje se s novom varijantom koronavirusa Slika nije dostupna Nema preminulih Nacionalni stožer objavio brojke: Pogledajte koliko je danas novozaraženih

Treći dan zaredom imamo više od tisuću novozaraženih. U posljednja 24 sata zabilježeno je 1112 novih slučajeva zaraze virusom SARS-CoV-2 te je broj aktivnih slučajeva u Hrvatskoj danas ukupno 6426. Među njima je 918 pacijenata na bolničkom liječenju, od toga je na respiratoru 80 pacijenata. Preminulo je 17 osoba. Kod jedne osobe evidentiran komorbiditet iz skupine psihijatrijskih bolesti, a ostali su imali više komorbiditeta. Najmlađa osoba imala je 57 godina.

Od 25. veljače 2020., kada je zabilježen prvi slučaj zaraze u Hrvatskoj, do danas ukupno je zabilježeno 255.619 osoba zaraženih novim koronavirusom, od kojih su 5743 preminule, ukupno se oporavilo 243.450 osoba od toga 785 u posljednja 24 sata. U samoizolaciji su trenutno 21.803 osobe, navodi se u priopćenju Stožera.

Loš trend u Hrvatskoj

Ravnatelj HZJZ-a Krunoslav Capak upozorava da imamo tjedno povećanje od 45 posto, incidencija je 248 na 14 dana. Najviša je u Primorsko-goranskoj županiji, a najniža u Virovitičko-podravskoj. Hrvatska je na osmom mjestu u EU-u. Najvišu ima Estonija. Po stopi smrtnosti kumulativnoj na milijun stanovnika smo na 19. mjestu. 

''Današnji udio pozitivnih u testiranima je 17 posto, u proteklih 7 dana 13, a u 14 dana 11,6 posto'', rekao je Capak.

Ravnateljica Klinike za infektivne bolesti Alemka Markotić rekla je da se bilježi pojačan porast oboljelih i hospitaliziranih u europskim zemljama. Dominaciju preuzima britanski soj, u nekim je zemljama čak 80 posto. Raste i južnoafrička varijanta, zabilježena su prva lokalna širenja. Za brazilski soj kaže da nije značajnije raširen. Podsjetila je da je EMA utvrdila da nema razloga za stopiranje cijepljenja AstraZenecom, ali da će se pratiti nuspojave. ''Generalni je zaključak da je rizik od nuspojava manji nego opasnost od COVID-a'', podvukla je profesorica Markotić.

Poslali upute lokalnim stožerima

Šef Stožera Davor Božinović istaknuo je da smo dugo odolijevali negativnim trendovima, ali da sada i u Hrvatskoj počinje dominacija zaraznijih varijanti virusa. Stožer je donio dvije upute kojima se od lokalnih stožera traži da pojačaju nadzor provođenja epidemioloških mjera, što znači i sankcioniranje, a drugo je predlaganje mjera u suradnji sa strukom, ali i turističkim zajednicama.

''Možemo uspjeti samo ako svatko preuzme odgovornost'', rekao je Božinović. Dodao je da oni koji budu kršili mjere neće imati pravo na kompenzaciju od države. Ponovio je da je zadnja opcija sankcioniranje i da im je uvijek draže komuniciranje. ''Najvažnije je zdravlje, ali ugrožavaju se i poslovi, djelatnosti. Svi su se nekako opustili s dolaskom boljeg vremena. Svi smo žrtve takvog ponašanja'', naglasio je Božinović.

Na pitanje postoje li skupine ljudi koje se ne bi trebale cijepiti AstraZenecom i što je sa ženama mlađima od 55 godina, Capak je rekao da se još istražuju nuspojave i da treba nastaviti s prijavom svih slučajeva. Kaže da je i za žene mlađe od 55 godina veća korist od cijepljenja nego rizik, ali da treba dalje pratiti. Savjet je da se nastave cijepiti dok se ne donese zaključak.

Mogu se cijepiti mlađi

Podsjetio je da su dali preporuku da liječnici mogu i moraju potrošiti cjepivo na sljedeću skupinu stanovništva ako stariji i bolesni odbijaju.

Capak je rekao da još nemamo dokaza da su novi sojevi zarazniji, samo znamo da se brže šire.

Dodao je da se još čekaju nalazi obdukcije 33-godišnjaka koji je preminuo 12 dana nakon cjepiva. Tromboemobolijskih nuspojava bilo je i nakon drugih cjepiva, ali kod AstraZenece bilo je nešto više slučajeva, iako je to i dalje izrazito nizak rizik.

''Nemam apsolutno ništa protiv cijepljenja AstraZenecom i učinit ću to bez promišljanja'', rekao je ministar zdravstva Vili Beroš.

Godinu dana od lockdowna

Danas je godinu dana od lockdowna, a Beroš je rekao da su u tom razdoblju puno naučili. ''Okolnosti se mijenjaju, dolaze nove varijante, dolaze cjepiva. Moramo i dalje iz dana u dan sagledavati što učiniti. Tko radi, taj i griješi, ali ne vidim većih grešaka'', odgovorio je. Božinović je rekao da je puno toga još nejasno pa i dalje uče. ''Boravak vani da, ali ne u nekakvim improviziranim terasama. Na zatvorenom mora biti maska i distanca i neka se otvore prozori'', podvukao je šef Stožera pravila ponašanja.

''I danas imamo puno nepoznanica, ne znamo koliko traje imunost nakon preboljenja, ne znamo koliko traje zaštita nakon cijepljenja, ne znamo mogu li cijepljeni prenositi virus'', priznao je Capak. Prisjetio se da smo s lockdownom suzbili bolest na nulu, što je uspjelo jako malo zemalja na svijetu.

Markotić je rekla da su naučili puno o tome kako liječiti i zbrinuti bolesnike i da je to ozbiljna bolest od koje se umire.

Nove upute za županije

Premijer Andrej Plenković u četvrtak je podsjetio da je hrvatska strategija borbe protiv koronavirusa da nema policijskog sata i potpunog zatvaranja. Najavio je da će danas biti poslane poruke županijskim stožerima koji se lošije nose s pandemijom.

Tvrdi da se neće uvoditi propusnice za Uskrs. ''Nitko o tome nije raspravljao niti je to opcija", rekao je rezolutno Plenković.

Lokalni stožeri tijekom dana javljaju o stanju u svojim županijama, a to možete pročitati >>> OVDJE.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene