Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Treći val epidemije

Ravnatelj KB-a Dubrava otkrio koji soj korone sada dominira, iznio i zabrinjavajuće podatke: "Vidimo promjenu u dobnoj strukturi i kliničkoj slici"

Ivica Lukšić
Ivica Lukšić Foto: DNEVNIK.hr
U Kliničkoj bolnici Dubrava trenutno je 145 bolesnka. Njih 25 je na respiratoru. Ravnatelj te bolnice kazao je da među oboljelima dominira britanski soj koronavirusa.

Raste broj bolesnika u KB Dubrava. Ravnatelj bolnice prof. dr. sc. Ivica Lukšić navodi da u bolnici dominira britanski soj koronavirusa.

Pročitajte i ovo Građani Španjolske s maskama - 3 Prvi koraci Jedna europska država bori se sa sve više zaraženih, na sastanku će biti odlučeno o obaveznom nošenju maski: ''Zaštita je nužna'' Ilustracija JN.1 Dobro proučite! Ovih osam simptoma povezuje se s novom varijantom koronavirusa

"Više od 60 posto bolesnika ima britanski soj, njegovo je širenje brže. No vidimo promjenu u dobnoj strukturi i kliničkoj slici. Sve je više mlađih bolesnika s težim slikama, a stanje im se relativno brže pogoršava", naveo je Lukšić za N1.

Dodaje da je smrtnost smanjena i povezuje to uz cijepljenje kojoj je, kako je rekao, zaštićena najranjiviji dio populacije.

"Mjere su dobro odmjerene, važno je jasno komunicirati s građanima i pozvati ih na poštivanje mjera. To je ključ koji nas može izvući iz ove situacije dok to ne učini procijepljenost", smatra je Lukšić.

O krađi u bolnici

Vezano uz krađu koja se dogodila u bolnici, a za koje su osumnjičene bolničarka i medicinska sestra, kaže kako takav slučaj nije imao u karijeri.

"Šokiralo nas je to, izražavam moje duboko žaljenje i ispriku obiteljima oštećenih. Saznanje koje smo dobili od zagrebačke policije, o kaznenoj prijavi za kazneno djelo krađe u tako teškim uvjetima u kojima smo svi... Takvo saznanje, da su osobe pored vas i sposobne za takvo što - sve nas je šokiralo", rekao je Lukšić.

Navodi da je sumnja na krađu prijavljena policiji. "Ima tu još slučajeva, sve sumnje na krađu prijavili smo policiji. Cijelo to vrijeme smo sudjelovali u policijskoj istrazi i pomogli", rekao je i dodao da je za jednu od osumnjičenih djelatnica postojala još 2009. godine pritužba, ali "ona nije imala sudski epilog".

Navodi da su djelatnici Dubrave zgroženi onim što se dogodilo. "Takvo se ponašanje mora kazniti i iskorijeniti. Takav zaposlenik ne smije biti u bolnici", dodao je Lukšić.

Smatra kako se u takvim slučajevima ruši ugled bolnice. "Ovo zadnje što imamo u nizu je definitivno nešto što je osobito teško i ružno. Postupak u vezi isključenja respiratora u KB Dubrava se još uvijek vodi i nemamo točne informacije", rekao je Lukšić.

"Ovakve situacije bacaju sjenu na sve nas 2200 u bolnici. Postoje brojne lijepe priče u kojima su napravljene sjajne stvari, no jedna ovakva situacija baci sjenu na sve nas", istaknuo je Lukšić.

Prošlo više od 4200 bolesnika

Kroz Dubravu je do sada prošlo više od 4200 bolesnika, otpušteno je više od 3000.

"Imamo veliku fluktuaciju bolesnika koji se liječe u postCOVID bolnici", rekao je Lukšić. "Djelatnici se trude na sve moguće načine pružiti zdravstvenu skrb i trebali bi biti ponosni na sve što smo učinili u KB Dubrava, ali zgroženi smo ovakvim ljudima i djelima koja su u stanju počiniti", dodao je Lukšić.

Preminulo više od 1400 bolesnika

Do sada je u toj bolnici preminulo više od 1400 bolesnika tijekom razdoblja epidemije. "To je moment na koji smo se svi pokušavali naviknuti. Znali smo imati i više od 20 smrtnih ishoda u danu, sve to utječe na ljude, sve je to veliki stres za sve ljude koji su tamo", objasnio je Lukšić i rekao da se nada da su ti dani i te brojke iza svih nas.

Navodi i da zaposlenici unutar bolnice imaju službu za pomoć djelatnicima. "Kao što je i odgovornost osobna, tako je i nošenje sa stresom osobno, svi mi taj stres nosimo svojim domovima. Ova godina dana je bila vrlo izazovna, možda u KB Dubrava još i izazovnija. Mi smo tamo bili izloženi velikom broju teških bolesnika i smrtnih slučajeva", rekao je Lukšić navodeći kako se vidi izlaz na kraju tunela.

"Cijepljenih imamo u KB Dubrava 1100 i mislim da smo svi zajedno na dobrom putu", naveo je i dodao da smo već u trećem valu.

"Po brojkama koje jesu, one su veće. Bitno je da budemo odgovorni i da se držimo mjera kako bi to zaustavili u ovoj poziciji i kako bi izašli iz njega jer za to realna mogućnost postoji", zaključio je Lukšić.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene