Obavijesti Video Pretražite Navigacija
ide na lošije

Objavljena nova koronakarta, Beroš uputio važnu poruku: ''To dovoljno govori o neizvjesnosti epidemije''

ECDC je ažurirao europsku koronakartu. Hrvatska obala i dalje je u narančastoj zoni, ali Grad Zagreb također je postao narančast.

Europski centar za prevenciju i kontrolu bolesti ažurirao je kartu koja prikazuje četrnaestodnevnu zarazu na 100.000 stanovnika te tako rangira regije pojedinih država po stupnju rizika.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Nije dobro Objavljena nova koronakarta: Cijela Hrvatska je u crvenom Slika nije dostupna povoljna situacija Dobre vijesti za Hrvatsku: ECDC objavio novu koronakartu Europe

Karte se ažuriraju svakih sedam dana, a hrvatska obala i dalje je - narančasta. Ali promjene ipak ima - Grad Zagreb postao je narančast

Karta ECDC-a je savjetodavna, ali se neke države članice oslanjaju na nju prilikom uvođenja epidemioloških restrikcija po povratku u zemlju.

Mediteranski konkurenti Hrvatske u ljetnom turizmu u pravilu imaju lošiju epidemiološku situaciju od hrvatske obale. Samo su dvije grčke regije označene narančastom, dok je ostatak označen crvenom ili tamno crvenom bojom. Tamo crvenom su označeni Cipar, velika većina španjolske i mediteranska obala francuske. Malta, Portugal, Sicilija, Korzika i dio juga Italije su u crvenom.

Najbolja je epidemiološka situacija u srednjoj Europi. Mađarska, Slovačka, Češka i Poljska u potpunosti su u zelenom, kao i veći dio Slovenije i Austrije. U zelenom su i Rumunjska, većina Njemačke i Latvija, dok je ostatak Europe uglavnom označen narančastom ili crvenom bojom.

Zelenom su na karti ECDC-a označene regije u kojima je 14-dnevna stopa zaraženih na 100 tisuća stanovnika manja od 50, a udio pozitivnih na covid-19 od testiranih manji od četiri posto ili je 14-dnevna incidencija manja od 75, a udio pozitivnih manji od jedan posto.

Crvena boja znači 14-dnevnu stopu od 75-200, s udjelom pozitivnih većim od 4 posto te područja u kojima je 14-dnevna stopa zaraženih od 200 do 500, a tamno crvena područja u kojima je 14-dnevna stopa veća od 500.

ECDC procjenjuje rizik od covida-19 po većim statističkim regijama unutar zemlje (NUTS 2).

NUTS 2 statističke regije moraju imati najmanje 800 tisuća stanovnika, a najviše tri milijuna. U Hrvatskoj tako postoje samo četiri NUTS 2 regije - Panonska Hrvatska, Jadranska Hrvatska, Sjeverna Hrvatska i Grad Zagreb.

Reagirao i ministar

 Na nove podatke reagirao je i ministar zdravstva, Vili Beroš

"Hvala svima u Hrvatskoj što smo zadržali narančastu zonu. No, prelazak Zagreba iz zelene u narančastu zonu dovoljno govori o neizvjesnosti epidemije. Obojenost Hrvatske tiče se svih nas! Jedino zajedničkim naporima možemo zadržati status najsigurnije destinacije na Mediteranu i zaštiti naše zdravlje, cijepi se i poštuj mjere", napisao je na Twitteru.

 

 

 

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene