Koronakarta, 9. rujna
Koronakarta, 9. rujna Foto: ECDC

Objavljena je nova koronakarta ECDC-a, prema kojoj je cijela Hrvatska označena crvenom bojom.


Europski centar za prevenciju i kontrolu bolesti ažurirao je kartu koja prikazuje četrnaestodnevnu zarazu na 100.000 stanovnika te tako rangira regije pojedinih država po stupnju rizika. Na najnovijoj karti više nisu samo dijelovi Hrvatske u crvenom, već je cijela zemlja označena crvenom bojom.

Vezani članci Ilustracija Više od 13.000 ljudi preminulo od korone u gotovo tjedan dana: Bolnice i pogrebne tvrtke pretrpane Ilustracija Stožer objavio nove podatke o zaraženima koronom: Provjerite stanje po županijama

Prošlog su tjedna u crvenoj zoni bile samo istočna i srednja Hrvatska, a Zagreb, obala i sjever Hrvatske u narančastom.

Osim Hrvatske, na novoj se karti crvene Španjolska i Portugal, dijelovi Francuske, Njemačka, Austrija, Slovenija, Mađarska. Skandinavske su zemlje i dalje u narančastoj zoni.

Epidemiološka karta za Europu objavljuje se svaki tjedan na temelju 14-dnevne incidencije i udjela pozitivnih testova u ukupnom broju testiranih.

Karta ECDC-a je savjetodavna, ali se neke države članice oslanjaju na nju prilikom uvođenja epidemioloških restrikcija po povratku u zemlju.

ECDC procjenjuje rizik od COVID-19 prema većim statističkim regijama unutar zemlje (NUTS 2).

Statističke regije NUTS 2 moraju imati najmanje 800 tisuća stanovnika, a najviše tri milijuna. U Hrvatskoj tako postoje samo četiri regije NUTS 2 - Panonska Hrvatska, Jadranska Hrvatska, Sjeverna Hrvatska i Grad Zagreb.

Hrvatska proteklih tjedan dana bilježi sve veći broj novih slučajeva. Stanje iz minute u minutu možete pratiti ovdje.

Ministar zdravstva Vili Beroš oglasio se na Twitteru povodom najnovije objave stanja u Hrvatskoj. "U crvenom smo. Rezultat je to dijelom necijepljenja i nepridržavanja epidemioloških mjera. Izlaz je u što većem broju cijepljenih čime se podiže razina zaštite svih!"

 

 

 

 

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju