Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Izlasci tijekom epidemije

Nova aplikacija trebala bi olakšati partijanje: Istražili smo kako funkcionira i može li se zlouporabiti

Aktualno Galerija CovidGO aplikacija - 1 CovidGO aplikacija - 1 Foto: DNEVNIK.hr CovidGO aplikacija - 2 CovidGO aplikacija - 2 Foto: DNEVNIK.hr CovidGO aplikacija - 3 CovidGO aplikacija - 3 Foto: DNEVNIK.hr +0 CovidGO aplikacija - 4 Galerija 1/4 >>
Odlazak na razna događanja trebala bi olakšati nova mobilna aplikacija CovidGO. Jedni se tome protive, drugi podržavaju, treći će pak možda pokušati i krivotvoriti potvrde. Istražili smo kako funkcionira nova aplikacija i što sve s njom možete.

Ako ovo ljeto želite izlaziti u provod, ići na svadbe ili koncerte, moći ćete uz pomoć QR koda kojeg na svoje mobitele možete skinuti putem CovidGO aplikacije. Na njoj će se moći provjeriti ima li osoba potvrdu da je cijepljena, da je testirana ili da je preboljela koronavirus.

Aplikacija je besplatna i "ne sadrži osobne podatke o građanima, već čita podatke iz QR koda", za Dnevnik Nove TV rekla je Kristina Markotić, specijalistica za razvoj digitalnih proizvoda i usluga.

Ako vam je potvrda valjana, ekran će se prikazati u zelenoj boji. Ako potvrda iz nekog razloga nije valjana, ekran će se zacrveniti, govori u prilogu Valentina Baus.

Budući da je bilo krivotvorenih PCR testova, pa se postavlja pitanje bi li se moglo na neki događaj doći s tuđim mobitelom, a samim time i tuđim QR kodom.

"Odgovornost i nadzor je na organizatoru. Organizator mora organizirati službe, zaštitarske ili bilo kojeg drugog vida koje će nadzirati ulaske u određene prostore. Samim time zaštitari mogu zatražiti osobnu kartu da mogu usporediti jedno i drugo", rekao je Damir Trut, ravnatelj Civilne zaštite.

Pročitajte i ovo Mario Banožić, ministar obrane Stotinu upita za MORH Prozvali novinarku Nove TV nekulturnom, a oni su ti koji mjesecima izbjegavaju odgovoriti na važna pitanja

Pročitajte i ovo Bespravna gradnja - 3 Apel za spas bisera Festival bespravne gradnje u uvali Vruja: "Dođite, uništite... Ima se još za uništiti, nije da nema"

Kazna za krivotvorenje može biti i do godine dana zatvora. U Zajednici industrije događanja su nezadovoljni. Kažu da sam kod ne znači nužno da ste to vi. Oni koji su cijepljeni već su u sustavu, no problem su im testiranja.

"Ako ja želim organizirati koncert i želim vas testirati na ulazu, ja nemam uputu tko je ovlaštena osoba da te podatke verificira, ubaci u aplikaciju da biste vi na neki način mogli povući kod", rekao je Darko Tuček iz Zajednice industrije događanja.

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene