Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Uskoro veliki test

Veliki izazov, ali i golema prilika: Što sve Hrvatsku očekuje za vrijeme predsjedanja Vijećem EU

Nacionalna i sveučilišna knjižnica
Nacionalna i sveučilišna knjižnica DNEVNIK.hr
Aktualno Galerija Nacionalna i sveučilišna knjižnica Nacionalna i sveučilišna knjižnica Foto: DNEVNIK.hr +0 Gordan Markotić, koordinator hrvatskog predsjedanja Vijećem EU-a, i premijer Andrej Plenković u NSB-u Galerija 1/2 >>
Hrvatska je preuzela predsjedanje Vijećem Europske unije, a prvi veliki test stiže već sredinom idućeg tjedna. U Zagreb stiže nova Europska komisija na čelu s predsjednicom Ursulom Von Der Layen. Od šestomjesečnog predsjedanja Hrvatska bi, prođe li sve prema planu, mogla itekako profitirati.

Logistika je spremna, politika čeka u niskom startu. Predsjedanje Hrvatske Vijećem EU je počelo.

"25.000 delegata, 35.000 noćenja. Dakle vidite da je to organizacijsko logistički velika stvar. Otprilike kao da u politici radite Olimpijadu“, kaže Gordan Markotić, koordinator predsjedanja. A kao i na Olimpijadi, i tu disciplina ima više. Najvažnija među njima je Brexit.

"Da zajedno sa Vijećem i EK koordiniramo tijekom veljače prijedlog pregovaračkoga okvira sveobuhvatnog za buduće ugovorne odnose između UK i EU. Dakle to je naša zadaća“, kazao je premijer Andrej Plenković.

Među najtežim disciplinama bit će pak donošenje dugogodišnjeg proračuna. Dio razvijenijih članica, naime, želi smanjiti davanja što bi značilo manje novca iz fondova za one manje razvijene članice. Lobira se još odavno.

"Vjerujte da smo već do sada u jako puno navrata vrlo jasno i nedvosmisleno iskazivali svoje komentare. Kao kad se donosi hrvatski proračun. Znate da i kod nas ima uvijek puno različitih želja i prohtjeva. Da što se mene tiče ne, ne uvažavaju, ali što se tiče ovoga uuropskoga mislim da imamo dobru argumentaciju“, kaže ministar Zdravko Marić.

Upravo na poticaj Hrvatske mnogo će se razgovarati i o demografiji. Kroz sve zakone i kroz sve segmente provlačiti će se ekološka održivost.

"Kao što znate Green deal horizontalno zahvaća sve segmente i funkcioniranje gospodarstva odnosno neke ekonomije i u tom kontekstu držim da će i ostali resori u RH dati svoj doprinos“, rekao je ministar Ćorić.

U svibnju će se u Zagrebu sastati svi predsjednici država i Vlada Europske Unije i Jugoistočne Europe.

"Nastojat ćemo u našim konzultacijama prije sastanka na vrhu da se premosti i deblokira ono što nažalost nije odlučeno u listopadu 2019. na EV i pronađe način kako da se otvore pregovori sa Albanijom i sa Sjevernom Makedonijom. To je naš politički cilj“, kaže Plenković.

Takvi sastanci bit će najteži izazov i to ne samo politički nego i logistički.

"50 kombija, 40 limuzina za svaki sastanak, trebate vozače osigurati, trebate osiguranje za štićene osobe. Bit će negdje oko 5 do 6 tisuća večera i negdje oko 4000 ručkova koje treba organizirati“, kaže koordinator predsjedanja.

Nakon šest mjeseci Hrvatska bi iz predsjedanja trebala izići mudrija, sposobnija i svakako međunarodno još vidljivija.

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene