Zbog koronakrize Svjetska banka ažurirala je projekcije za proljeće 2020., prema kojima Hrvatsku čekaju crni dani. Prema novim procjenama, hrvatski bruto domaći proizvod (BDP) ove godine mogao bi pasti 6,2 posto, dok bi stopa nezaposlenosti mogla porasti iznad 9 posto.


U novom izvješću o projekcijama za proljeće 2020. u jeku koronakrize Svjetska banka navodi kako će "hrvatski turizam i izvoz roba biti teško pogođeni s obzirom na zabrane putovanja i usporavanje aktivnosti u glavnim trgovinskim partnerima, prije svega u Italiji, ali i u ostatku eurozone.

Vezani članci Bar, ilustracija Ma ne, nema tu nikoga: Policiju uvjeravao da je zatvorio kafić pa u skladištu našli 13 gostiju. Među njima i 69-godišnjak Građani na brzom testiranju na lokaciji Dom zdravlja Zapad u Prilazu baruna Filipovića - 5 Počela brza testiranja na više lokacija u Zagrebu, ovdje je sve što o njima trebate znati. Bandić poručio: "Prvi smo u Hrvatskoj"

Radnici koji su privremeno radili u inozemstvu počeli su se vraćati u Hrvatsku, pa bi stopa nezaposlenosti mogla porasti iznad 9 posto". Inače, u veljači je ta stopa, prema podacima Državnog zavoda za statistiku (DZS) iznosila 8,3 posto.

Svjetska banka očekuje da bi ove godine deficit hrvatskog proračuna mogao dosegnuti 8 % BDP-a, a udjel javnog duga u BDP-u gotovo 84 %.

"Važno je sagledati cijelu proračunsku situaciju. Deficit nije jedina varijabla", komentirao je ministar financija Zdravko Marić u četvrtak.

"Negativna kretanja s početka godine značajno su izmijenila izglede za 2020. godinu. Hrvatska je na putu duboke recesije. Globalna pandemija Covida-19 rezultirala je zatvaranjem mnogih država diljem svijeta te bi mogla rezultirati smanjivanjem hrvatskog BDP-a ove godine za 6,2 posto", ističe Svjetska banka te dodaje kako je Vlada pripremila paket privremenih mjera za pomoć gospodarstvu, čiji bi iznos potencijalno mogao doseći gotovo 8 posto BDP-a.

Mogli bi iskoristiti krizu za promjenu modela rasta

U Svjetskoj banci pretpostavljaju da će pandemijska kriza do sredine godine postupno nestati, što bi moglo dovesti do oporavka u 2021. i 2022. godini, a procjenjuju da bi u 2021. hrvatski BDP mogao porasti za 4,6 posto.

Za kraj Svjetska banka projicira kako bi Hrvatska mogla iskoristiti da se promjeni hrvatski model rasta i fokusira se na povećanje otpornosti na vanjske šokove te da podigne potencijal rasta.