Obavijesti Pretražite Navigacija
Pokrenuli inicijativu

Most traži istražno povjerenstvo za rad Stožera: "Dogodilo se ogromno koronaprofiterstvo"

Nino Raspudić i Marin Miletić
Nino Raspudić i Marin Miletić Foto: Patrik Macek/Pixsell
Zastupnici Mosta Nino Raspudić i Marin Miletić izvijestili su u ponedjeljak da su u saborsku proceduru uputili zahtjev za osnivanje istražnog povjerenstva o radu Stožera za vrijeme pandemije COVID-a i da žele istražiti koronaprofiterstvo koje je, tvrde, omogućila Vlada

"Prošlog je tjedna Vlada proglasila kraj epidemije COVID-19 u Hrvatskoj. Želi se ostaviti dojam da je sada nešto stavljeno ad acta i da je glavna vijest kako građani sada moraju produžiti dokumente", kazao je Nino Raspudić na konferenciji za novinare.

Sukus je, smatra Raspudić, "ajmo sve zaboraviti, idemo dalje, tko je jamio, jamio, tko je profitirao, profitirao, tko je stradao, stradao, tko se cijepio, cijepio, tko se razbolio, razbolio". Kaže da su u posljednje tri godine svjedočili u povijesti neviđenom ograničenju ljudskih prava i sloboda.

Ocijenio je kako se ostavljao dojam da je postupanje koje je išlo preko Stožera opravdano i znanstveno utemeljeno, a da se kasnije doznalo kako je sve činjeno arbitrarnim političkim odlukama.

Raspudić je upitao - tko je po potrebi proglašavao pobjedu nad virusom u proljeće 2020., tko je tajming izbora prilagođavao tako da smanji izlaznost i koristio Stožer tako da je njegove članove koristio kao glavne izborne adute, uz slogan – sigurna Hrvatska.

Najavio je i da danas Vladi upućuju zastupničko pitanje o tome koliko je još doza cjepiva naručeno, kada prestaje ugovor, koliko košta skladištenje, a koliko uništavanje cjepiva. Napomenuo je da su prvi javno upozorili na višak cjepiva znajući da će biti medicinski otpad.

Smatra da je sve što su Stožer i druge institucije radili tijekom tri godine ostavilo teške gospodarske, društvene, obrazovne i zdravstvene posljedice i kako se odgovornost mora utvrditi na najvišem nivou, a to je Hrvatski sabor.

Zbog toga Most inicira osnivanje Istražnog povjerenstva o radu Stožera i drugih nadležnih institucija za vrijeme trajanja pandemije COVID-19.

Koronaprofiterstvo

Marin Miletić napominje da se tijekom pandemije dogodilo ogromno koronaprofiterstvo. Navodi slučaj "HDZ-ova Lamborghini malca iz Varaždina od čije ad hoc osnovane firme država naručuje testove, za koje se onda pokaže da su lažnjaci koje su neki studenti sklapali u nekom podrumu od šrota iz Turske, a na tržište su dolazili kao certificirani testovi".

Dodao je da su cvjećarnice dobivale unosne informatičke poslove povezane s pandemijom, ali i aplikaciju Andrija, koja je bila potpuni fijasko.

Pročitajte i ovo Ilustracija Gdje ipak nositi masku? Nakon proglašenja kraja pandemije HZJZ ima nove preporuke za građane

Miletić je rekao da se odgovornost za nabavu prevelike količine cjepiva želi prikriti pa se dio knjiži kao međunarodna razvojna pomoć, a 2021. na toj je stavci gotovo 65 milijuna kuna doniranih cjepiva.

Sumnjiva mu je i odluka s početka epidemije koju je Vlada donijela 17. ožujka 2020., a kojom se opis roba i usluga koje se nabavljaju za borbu protiv virusa proglašava tajnom i ta je nabava izuzeta od primjene Zakona o javnoj nabavi.

Pročitajte i ovo Vili Beroš i Krunoslav Capak Korona baj-baj VIDEO Otkriveno tko će ipak morati u izolaciju, Capak priznao: "Cjepivo je bilo razočaranje"

Zanimljivo mu je kako je Hrvatska pristupila postupku zajedničke javne nabave za nabavu respiratora koji je vodila Europska komisija, a istovremeno je, kaže Miletić, doma sve išlo mimo zakona o javnoj nabavi i pod oznakom tajno, "na HDZ-ov način – ukradi gdje god možeš i mimo javne nabave radi biznis".

"Hrvatska je naručila 19 milijuna doza cjepiva, iskorišteno je samo pet. Tko će odgovarati za bačene milijune? To je potpuno nerazumna nabava iz perspektive poreznih obveznika, ali vrlo razumna iz perspektive nekoga tko je možda uzimao postotak u toj nabavi", izjavio je Miletić te dodao da te stvari žele istražiti do kraja.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene