Koronavirus u Češkoj
Koronavirus u Češkoj Foto: Afp

Ljubitelji kave u Češkoj bit će lišeni užitka njezina ispijanja na otvorenom, nakon što je vlada uvela zabranu kupnje kave za van, nastojeći i na taj način suzbiti daljnje širenje epidemije koronavirusa.


Ovakav je vladin potez Čehe ponukao da izraze svoje nezadovoljstvo komentarima na društvenim mrežama.

Vezani članci Koronavirus u Srbiji, ilustracija Doniraju cjepiva drugima, a danima bilježe porast novozaraženih: ''Dosta su bili ležerni i odlazili tamo gdje nije potrebno'' Vučić nakon posjeta Sarajevu Vučić nakon donacije cjepiva omastio brk: ''Najbolje okrepljenje pred povratak u Beograd, obožavam sarajevske ćevape''

"Ovo je prava smijurija", napisao je jedan korisnik interneta. "Nemam vremena sjediti u kafiću ujutro prije posla", požalo se drugi.

Većina komentara bila je sarkastična, a jedan je glasio: "Da, ovo će nas bez sumnje spasiti od pandemije."

Češka vlada novu je odredbu donijela u četvrtak, no zbog nejasne formulacije neki su shvatili da se u slučaju ove zabrane radi o pogreški.

Ministar trgovine Karel Havlicek dodatno je zbunio svoje sunarodnjake, kazavši da će, po njegovu mišljenju biti dopušteno kupiti kavu za van ako kupac šalicu bude mogao "kući ponijeti u vrećici".

No ministar zdravstva Jan Blatny bio je vrlo jasan i nije ostavio mjesta sumnji kada je kasno u petak pojasnio o čemu je riječ.

"Ne radi se o pogreški: cilj nam je spriječiti ljude da hodaju po božićnim sajmovima i ulicama sa šalicama ili s hranom u rukama", rekao je.