Obavijesti Video Pretražite Navigacija
U Hrvatskoj 14 zaraženih

Nove mjere zaštite od koronavirusa: Karantena od danas obvezna za sve strane državljane koji dolaze iz Italije

Nacionalni stožer za civilnu zaštitu izvijestio je na redovnoj konferenciji o najnovijim informacijama o koronavirusu. Objavili su da se uvode nove mjere zaštite od zaraze prema kojima je karantena obvezna za sve Talijane koji dolaze iz cijele Italije, a ne samo iz područja pogođenih koronavirusom.

Predsjednik Nacionalnog stožera za civilnu zaštitu Davor Božinović izvijestio je na redovnoj konferenciji za medije da opća epidemiološka situacija u Europi nije dobra. ''U nizu zemalja ona se pogoršava, tako je i u Italiji'', rekao je i istaknuo da se od danas za sve stanovnike iz cijele Italije koji dolaze u Hrvatsku primjenjuju mjere obvezne karantene.

Pročitajte i ovo Ilustracija JN.1 Dobro proučite! Ovih osam simptoma povezuje se s novom varijantom koronavirusa Koronavirus - ilustracija - 5 Umrle dvije osobe Veći skok novih slučajeva zaraze koronavirusom zabilježen u još jednoj susjednoj zemlji

''Dosad u karantenu nije primljena ni jedna osoba'', dodao je Božinović. Kazao je da je danas iz Italije u Hrvatsku ušlo 193 ljudi, od čega ih se 24 se samovoljno vratilo u svoju zemlju jer su došli iz pogođenih područja. ''Ostali su dobili mjere samoizolacije'', poručio je Božinović.

Karantena u trajanju od 14 dana obvezna je i za građane koji u Hrvatsku dolaze iz Kine, točnije provincije Hubei, uključujući grad Wuhan, okruga Heinsberg u njemačkoj saveznoj državi North Rhine-Westphalia, južnokorejskog grada Daegua i provincije Cheongdo te Irana.

Iz Nacionalnog stožera za civilnu zaštitu kažu i da će rješenje o samoizolaciji dobiti svi hrvatski i strani državljani koji ulaze u zemlju iz onih područja Kine koja nisu žarišta epidemije, Južne Koreje (osim područja obuhvaćenih 1. kategorijom mjera), Hong Konga, Japana i Singapura.

Zaraženi su dobro

Ravnateljica Klinike za infektivne bolesti ''Dr. Fran Mihaljević'' Alemka Markotić izvijestila je da su pacijenti koji su dosad hospitalizirani dobro te da nema novih informacija o njihovu stanju. ''Novi pacijent koji se prije kratkog vremena pokazao pozitivnim, riječ je o mladom čovjeku, ima blage simptome'', kazala je Markotić.

Prvi zaraženi pacijent u Hrvatskoj je dobro, istaknula je Markotić. ''Pokušavamo dobiti dva uzastopna negativna nalaza, što se još nije dogodilo u 48 sati'', objasnila je Markotić i dodala da pacijent na koronavirus može biti pozitivan i do 25 dana nakon zaraze.

''Držimo ih još pod nadzorom, ali klinički su sasvim dobro. Da se ne radi o koronavirusu oni bi išli kući još prije sedam dana'', zaključila je ravnateljica zagrebačke infektivne bolnice.

Na pitanje o zatvaranju škola i vrtića, što je zatražila Istarska županija, Božinović kaže da tu treba biti oprezan. ''O tome treba razgovarati struka i na razini Hrvatske. Nisu sve županije jednako izložene u ovoj situaciji, no o tome smo danas razgovarali i razgovarat ćemo i sutra. Dosad se nije pokazalo da postoji preporuka za zatvaranje škola i vrtića'', rekao je Davor Božinović.

Ravnatelj Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo Krunoslav Capak istaknuo je da u Hrvatskoj zasad nema lokalne transmisije bolesti, već je riječ o ''slučajevima uvezenim iz Italije'' te da nema potrebe za zatvaranjem obrazovnih ustanova.

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene