Obavijesti Video Pretražite Navigacija
UBLAŽENA MJERA

Nacionalni stožer pojasnio kada ćemo se moći slobodno kretati unutar županija. Odluka stupa na snagu u ponoć, ali...

Davor Božinović
Davor Božinović Foto: DNEVNIK.hr
Nacionalni stožer na današnjoj je presici objavio kako se produžuju mjere koje se tiču društvenog okupljanja i rada trgovina, ali na 15 dana, ne više na 30, kao i da se ublažava mjera koja se odnosi na kretanje stanovništva unutar županija.

Nacionalni stožer donio je pet odluka kojima se produžuju ranije donesene mjere, koje istječu 19. travnja. '"Produžuju se odluke o mjerama ograničavanja društvenih okupljanja, rada trgovina i uslužnih djelatnosti i primjenjuju se do 4. svibnja, dakle produžene su za 15 dana", kazao je na konferenciji za novinare šef stožera Davor Božinović.

Pročitajte i ovo Ilustracija Na respiratoru 23 osobe Kakvo je stanje s koronavirusom? Stožer objavio podatke, pogledajte brojke po županijama Ilustracija Koronavirus u Hrvatskoj Stožer objavio nove brojke: Pogledajte stanje zaraze u svojoj županiji

Odluka o graničnim prijelazima za tranzitni promet teretnih vozila se pak primjenjuje do 18. svibnja. ali se napušta model organiziranih konvoja. Vozači kamiona će na granici dobiti obavijest da smiju voziti samo autocestama i zaustavljati se samo na točno određenim mjestima, pojasnio je.

''Time ćemo brzati prekogranične procedure vezano za teretni promet kamionima, a vodit ćemo računa o tome da ne bude zlouporaba i da svi poštuju propisane mjere'', dodao je. Uz to, Božinović je izvijestio da se od 26. travnja uvodi izvanredna teretna linija u pomorskom prometu Ancona-Zadar.

Ponovio je da u ponoć stupa na snagu odluka kojom se ublažava mjera e-propusnica, i to tako da one više neće biti potrebne unutar pojedine županije.

"Što se tiče odluke o zabrani napuštanja mjesta prebivališta, tu smo otvorili mogućnost županijskim stožerima da predlože nacionalnom stožeru da se ta mjera može primjenjivati tako da se u okviru jedne županije ne moraju koristiti e-propusnice.

Time smo omogućili veću mobilnost, koja je jedan od tri najveća faktora rizika, ali ograničili smo to na županije, što znači da će lokalni stožeri procjenjivati situaciju i predlagati, a mi ćemo donijeti s njima odluku.

Naravno, ako se pojavi žarište ili neka posebna situacija, onda se mogu donijeti posebne mjere za tu općinu ili neki drugi prostor na području županije. To su odluke koje smo donijeli, koje stupaju na snagu večeras u ponoć, a onda nakon toga ide njihova realizacija", rekao je Božinović.

"Imamo danas jednu vrlo povoljnu brojku kakvu nismo imali već dugo vremena. Zadnji put je bila između 17. i 18. ožujka. Prije pet dana smo imali brojku 66. Situacija se poboljšava, ali imamo opterećenje od prije. Možda još imamo neke za koje ne znamo da su bolesni, koji su kliconoše. Opasnost nije prošla", rekao je šef HZJZ-a Krunoslav Capak.

"Procijenili smo da imamo povoljnu epidemiološku situaciju i da možemo maknuti ograničenja kretanja unutar županija ako to županije zatraže. Ograničenja kretanja između županija ostaju", pojasnio je Capak i dodao da će se mjere vrlo oprezno ublažavati.

"Ukoliko postoje gospodarski razlozi, stožer može donijeti odluku po kojoj se e-propusnice ne bi koristile između dviju županija. Ako se lokalni stožeri dogovore, nema razloga da nacionalni stožer ne donese tu odluku", kazao je Božinović na pitanje hoće li se omogućiti kretanje između Grada Zagreba i gradova poput Zaprešića, Velike Gorice ili Samobora u Zagrebačkoj županiji.

Ponovili su kako činjenica da ova odluka stupa na snagu u ponoć ne znači da će se građani odmah moći slobodno kretati svojom županijom, već će to prethodno trebati zatražiti županijski stožer, a potom odobriti onaj nacionalni.

 

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene