Obavijesti Video Pretražite Navigacija
ŠEST NOVIH ODLUKA STOŽERA

Božinović o ukidanju i ublažavanju mjera: "Stožer je donio nove odluke, ukida se mjera obveznog testiranja..."

Aktualno Galerija Davor Božinović Davor Božinović Foto: DNEVNIK.hr Davor Božinović Davor Božinović Foto: DNEVNIK.hr +0 Davor Božinović Galerija 1/3 >>
Potpredsjednik Vlade Davor Božinović najavio je ukidanje pojedinih mjera. Neke se mjere i ublažavaju.

Potpredsjednik Vlade Davor Božinović najavio je ublažavanje mjera. Neke se mjere u potpunosti ukidaju. 

"Pratimo epidemiološku situaciju u zemlji i mogućnosti smanjenja širenja virusa. Usprkos tome što se zadnjih mjesec dana smanjuje broj zaraženih i preminulih, još uvijek se svi moramo ponašati odgovorno, a s ublažavanjem mjera moramo biti oprezni i odmjereni", rekao je Božinović.

Stožer je donio šest novih odluka, koje se odnose na javni prijevoz, rad trgovina, korištenje maski te prelazak granica i te se odluke produžuju do 31. ožujka.

U odluci koja se odnosi na okupljanja neke mjere su ublažene, pa se može okupiti 100 osoba umjesto dosadašnjih 50. U zatvorenim prostorima može se okupiti 50 umjesto dosadašnjih 25 osoba.

"Ublaženi su uvjeti oko okupljanja u zatvorenim i otvorenim mjestima uz predočenje COVID potvrda", kazao je Božinović.

Od sutra prestaje važiti odluka obveznog testiranja i obveznog predočenja o testiranju, cijepljenju i preboljenju bolesti COVID-19 kao uvjet za ulazak u prostore javnopravnih tijela.

Objasnio je da za ulazak u poštu ne treba COVID potvrda, ali za ulazak u bolnicu treba.

Od danas vrijede i nova, blaža pravila u školama. Od ponedjeljka više nisu obavezne maske na nastavi, samo na hodnicima i, primjerice, u knjižnici.  

Što se tiče natjecanja koja se održavaju uz prisutnost gledatelja uz COVID potvrde, smanjuju se ograničenja. Za natjecanja na otvorenom više nema ograničenja broja gledatelja. Za natjecanja u zatvorenom omogućava se 50 posto popunjenosti tribina umjesto 20 posto, kao što je bilo dosada, pojasnio je. 

Okupljanja su se dosad mogla održavati samo uz suglasnost lokalnih stožera, a od sutra ta suglasnost više neće biti potrebna, kazao je Božinović.

Izbjeglička kriza

Izbjeglice iz Ukrajine smještene su u motelu Plitvice, dio je u Osijeku, a otvaraju se i kapaciteti u Varaždinu, kazao je Božinović.

"Radi se o velikom, nasilno izazvanom kretanju stanovnika. U najmanju ruku pripremamo se donošenje odluke o aktiviranju privremenog zaštitnog mehanizma, koji u praksi znači da ljudi koji dođu iz Ukrajine neće biti limitirani na boravak od 90 dana, nego na duži period. Vidjet ćemo što će se preporučiti i odlučiti.

Ono što je također bitno, da ih se može odmah ne samo zbrinuti nego i uključiti u tržište rada", rekao je Božinović.

Komentirao je najnovije prijetnje Putina i pripravnost za nuklearna djelovanja rekavši da nitko u ovom trenutku ne zna što Putin misli, ali da smo suočeni s flagrantnim kršenjem međunarodnog prava.

"Mi imamo situaciju danas u Europi kakvu nismo imali 70-80 godina i sigurno cijeli ovaj angažman međunarodne zajednice, svih država članica i Europske unije i NATO-a nije zbog toga što opasnost i rizici nisu ozbiljni", rekao je Božinović.

Današnji podaci o koronavirusu

U posljednja 24 sata u Hrvatskoj je zabilježeno 198 novih slučajeva koronavirusa, a umrlo je 39 osoba, izvijestio je u ponedjeljak Nacionalni stožer civilne zaštite.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna IZ MINUTE U MINUTU Nacionalni stožer: Preminulo je 39 osoba, brojevi zaraženih padaju

Broj aktivnih slučajeva danas je ukupno 11.904. Među njima su 1363 pacijenta na bolničkom liječenju, od toga ih je na respiratoru 98.

Od početka pandemije u Hrvatskoj su ukupno zabilježene 1.054.794 osobe s koronavirusom, od kojih je 15.069 umrlo. Ukupno se oporavila 1.027.821 osoba, od toga 2770 u posljednja 24 sata.

Do danas je ukupno testirano 4.513.946 osoba, od toga 1489 u posljednja 24 sata. Zaključno s nedjeljom, utrošeno je 5.194.258 doza cjepiva, a cijepljeno je 56,84 posto ukupnog stanovništva, odnosno 67,61 posto odraslog stanovništva.

Jučer su utrošene četiri doze cjepiva, a od toga je jedna osoba cijepljena prvom dozom. Zaključno s nedjeljom, 2.306.572 osobe cijepljene su barem jednom dozom, a od njih je cijepljenje završeno za 2.229.537 osoba (2.029.360 s dvije doze i 200.177 osoba cjepivom Jannsen), što čini 65,48 posto odraslog stanovništva.

 

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene