Obavijesti Video Pretražite Navigacija
UDRUGA GLAS PODUZETNIKA

Ugostitelji nakon zatvaranja restorana: "U ovoj državi trenutno nikome nisu jasna pravila"

Prazan restoran, ilustracija
Prazan restoran, ilustracija DNEVNIK.hr
Aktualno Galerija Prazan restoran, ilustracija Prazan restoran, ilustracija Foto: DNEVNIK.hr Restoran na otoku Restoran na otoku Foto: DNEVNIK.hr Andrija Mikulić - 1 Andrija Mikulić - 1 Foto: DNEVNIK.hr Prazan restoran, ilustracija - 3 Prazan restoran, ilustracija - 3 Foto: DNEVNIK.hr +0 Prazan restoran, ilustracija - 1 Galerija 1/5 >>
Udruga Glas poduzetnika na svojoj je službenoj Facebook stranici organizirala Live Meet na temu zatvaranja pojedinih restorana.

Udruga je upozorila je da je Državni inspektorat zapečatio i na 30 dana zabranio rad nekim restoranima iako su, ističu, sukladno uputi Ministarstva turizma kupcima izdavali hranu ispred objekata ili je donosili u automobil.

Pročitajte i ovo Andrija Mikulić - 2 Pečat na 31 restoranu Andrija Mikulić o zatvaranju restorana: "Kad ugostitelji ispune mjere koje propišemo, onda će moći raditi" Andrija Mikulić, glavni državni inspektor "U rangu ratnog profiterstva" Mikulić: "Neki su digli marže za više od 590 posto. Dobit će najstrože kazne, a objavit ćemo i imena tih tvrtki"

Glavni državni odvjetnik Andrija Mikulić odgovorio je kako će se protiv svih ugostitelja koji ispunjavaju epidemiološke mjere obustaviti postupci, te objasnio kako će se tek u ponedjeljak na sastanku odlučiti kojih mjera se ugostitelji moraju pridržavati.

Komentirajući zatvaranje zagrebačkog restorana koji se prema mišljenju inspektora nije pridržavao epidemioloških mjera, Mikulić je kazao da je restoran zatvoren zbog iznijetog stola na javnu prometnu površinu. Mikulić je dodao da su od ukupno 35.000 ugostiteljskih objekata utvrđene nepravilnosti u 31 objektu.

Live Meet: "Imamo loše zakone. Imamo čovjeka koji je zaostao u sistemu" 

Udruga Glas poduzetnika na Liv Meetu je komentirala aktualnu situaciju sa zatvaranjem restorana, te iznijela plan njihovih slijedećih koraka.

Vedran Jakominić, član Udruge Glasa poduzetnika rekao je na početku Live Meeta kako je od ugostitelja čuo kako je ovo zapravo uvod u odmazdu Inspektorata i da su restorani definitivno zatvarani suprotno uputama. 

Udruga je u nedjelju objavila dio zapisnika o zatvaranju restorana Rustica, za kojeg tvrde da je zatvoren iz samo jednog razloga - zato što je radio. "Ovo u potpunosti pobija bilo kakvu vjerodostojnost priče o stolu na javnoj prometnici koju je danas pričao g. Mikulić", navela je Udruga u priopćenju.

Jakominić je komentirao i situaciju s Rusticom. "Nadam se da ćemo uskoro dobiti sve informacije o ovom slučaju. Ali iz ovoga vidimo da je restoran zatvoren samo zato što je radio". 

Mate Janković, poznati kuhar i poduzetnik, komentirao je situaciju sa zatvaranjem restorana. "Imamo loše zakone i svatko ih može interpretirati kako hoće. Pojedinci mogu raditi što hoće. Imamo čovjeka na čelu koji je zaostao u sistemu", rekao je Janković. 

"Što god Inspektorat kaže, opet to može netko interpretirati kako god hoće. Velika moć je u rukama inspektora. Moć donošenja zakona u rukama je onih koji to nisu u stanju provoditi", napominje. 

"U ovoj državi trenutno nisu nikome jasna pravila. Naša pravila su nedorečena. Mi smo na vjetrometini državnih inspektora", izjavila je Gordana Fabijanić, članica NO UGP. 

Jakominić smatra kako će se cijeli sustav morati promijeniti. 

"Sutra je sastanak u Ministarstvu, a mi bi željeli da budemo na tom sastanku, kako bi pronašli najbolje rješenje. Želimo razjasniti sve te slučajeve. Restoran Tekka nije jedini slučaj. Moramo ujednačiti postupanje. Moramo donijeti dugoročne planove za ugostitelje, jer će ugostiteljstvo biti u velikom problemu idućih 15 mjeseci. Moramo krenuti rješavati i porezne zakone, krenuti rješavati neke nelogičnosti", kazao je. 

Janković je komentirao nove mjere koje bi mogle biti uvedene kada se jednom otvore kafići. "Ljudi odlaze u lokale da se osjećaju ugodno, a to sa ovim pravilima neće biti moguće. To neće biti više mjesta gdje se ljudi osjećaju ugodno. Ugostiteljstvo je pružanje emocija. Ako se uvede pravilo s pleksiglasom, onda ne trebamo niti otvarati kafiće", smatra.

"Pokušat ćemo ove godine raditi za plaće i ako to napravimo bit ćemo šampioni", kazao je Boris Šuljić, vlasnik hotela, vinarije i restorana Boškinac u Novalji na Pagu te vlasnik Kalypsa. 

Apelirao je na političare da donesu hodogram i točan plan otvaranja ugostiteljskih objekata.

"Politika mora donijeti hodogram i plan otvaranja kafića i restorana", kazao je. 

Dražen Oreščanin, Izvršni direktor UGP je izjavio kako se nada da će Mikulić sam odstupiti s mjesta glavnog državnog inspektora i da će shvatiti kakvu grešku je napravio. 

Šuljić je izrazio zadovoljstvo s radom Udruge, dok je Fabijanić inspektore pozvala na suradnju. 

Jakominić je zamolio lokalne samouprave za spuštanje cijena terasa, kako bi se posao "donekle spasio". "Mene je vas strah, nemojte nam se osvećivati, molimo Vas prestanite", uputio je Jakominić poruku inspektorima. 

 


 

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene