Andrija Mikulić na kog se usmjerio bijes poduzetnika zbog zatvaranja 31 restorana u Hrvatskoj, na konferenciji je objasnio da će se tek u ponedjeljak na sastanku odlučiti kojih mjera se ugostitelji moraju pridržavati.


Glavni državni inspektor Andrija Mikulić na konferenciji Nacionalnog stožera pokušao je objasniti zašto je inspekcija preko noći zatvorila 30-ak restorana

Vezani članci Johnson & Johnson cjepivo 02 Njemački zastupnik u Europarlamentu potvrdio: "Europa više neće vektorska cjepiva. Druga su očito učinkovitija" Testiranje na koronavirus i Vili Beroš, ilustracija Istarski stožer donio novu odluku o načinu održavanja nastave. Načelnik varaždinskog stožera: "Osjećamo posljedice uskrsnih okupljanja, raste pritisak na bolnice"

Između ostalog i japanski restoran Tekka i to zbog - stola. Naglasio je i kako u Hrvatskoj postoji 35.000 ugostiteljskih objekata, a kod 31 su utvrđene nepravilnosti, a rekao je i kako se osobno uključio u slučaj. 

"Izdano je usmeno rješenje o zatvaranju objketa. Činjenica da je stranka pozvana u ponedjeljak da dostavi potrebitu dokumentaciju ako je posjeduje, nije se radilo o zatvaranju objekata jer se bavio dostavom nego je netko postavio stol na javnu prometnu površinu, a to nije smio. Ako bude profesionalnih propusta od strane inspektora, iskoristit ću sve zakonske mogućnosti", rekao je Mikulić i dodao da će su u Državnom inspektoratu u ponedjeljak održati sastanak.

"Gdje ćemo razgovarati o detaljima. Nije nam cilj prema poduzetnicima ići represivno. Posebno kad nas je pogodila ova situacija preko noći. Ali ono što želim istaknuti, poštivanje zakona i zaštita zdravlja su nam na prvom mjestu", rekao je i dodao da razgovara i sa epidemiolozima i dr. Capakom kako bi se napravila nova uputa za ugostitelje. 

"Svi koji ispune mjere, to će biti osnova da idemo u obustavu postupka i da ti ljudi mogu raditi. Kad ispune mjere, mi ćemo obustaviti postupak i ti ugostiteljski objekti će moći raditi", rekao je. 

Na ponovljeno pitanje što ugostitelji smiju, odgovorio je: 

"Sve ono što je propisano legislativom, zakonom i pravilnikom o tehničkim uvjetima. To su uvjeti kad ste registrirani za obavljanje neke djelatnosti, onda imate i propisane minimalne uvjete. Na primjer, za terase piše koliko možete imati stolova i stolica", objasnio je.

Odgovorio je i jesu li svi restorani bili upoznati s minimalnim tehničkim uvjetima i je li iznesen stol trebao biti razlog za zatvaranje.

"Sve ono što je u skladu sa zakonom je moguće. Sve ono što nije, to jednostavno nije moguće. Ovdje se radilo o tome da je netko iznio stol na javnu prometnu površinu. Vi znate zašto služe javne prometne površine. Ponavljam, dogovorili smo sastanak i ide se prema opuštanju mjera."