Lav (Foto: Arhiva/AFP)
Lav (Foto: Arhiva/AFP) Foto: Arhiva/AFP

Dva afrička lava iz Zoološkog vrta grada Zagreba zaražena su koronavirusom. Virus im je prenio timaritelj.


Lavovi Leo i Ayana iz Zoološkog vrta grada Zagreba zaraženi su novim koronavirusom. Kod lavova su uočeni respiratorni problemi, nakon čega su životinje testirane. Nalaz testova potvrdio je da su lavovi zaraženi koronavirusom i trenutačno ih liječe. Testiran je i timaritelj koji se brine o lavovima, koji je također pozitivan. Vjeruje se da je on prenio zarazu na lavove.

''Nakon lavova testirali smo i ostale životinje s kojima je taj timaritelj bio u kontaktu te čekamo njihove nalaze. Timaritelj je sada na bolovanju i oporavlja se. Sve su bolje i zaraženi lavovi. Budući da su lavovi višestrukim preprekama razdvojeni od posjetitelja, dakle, ne mogu doći u bliski kontakt s ljudima koji bi omogućio prijenos zaraze, lavovi se kreću slobodno svojom unutarnjom i vanjskom nastambom'', kazao je ravnatelj Ustanove Zoološki vrt grada Zagreba Damir Skok za DNEVNIK.hr.

Kako bi zaštitili timaritelje i ostalo osoblje koje se sada brine o lavovima, uveli su posebni sigurnosni protokol koji je na snazi do daljnjega. ''I kontakte timaritelja s drugim životinjama svodimo na minimum'', kazao je Skok i dodao da su tijekom tri vala epidemije uspješno zaštitili životinje od novog koronavirusa.

''Žao nam je da to nismo uspjeli i u ovom, četvrtom valu. Nadamo se da će lavovi ostati jedine životinje u Zoološkom vrtu grada Zagreba zaražene novim koronavirusom'', zaključio je ravnatelj.

Sandra Šikić - 3 Bolnice reduciraju hladne pogone: "Nažalost, situacija se ne smiruje. Ali jedan podatak veseli"

Liječnik Vapaj liječnika: ''Svi smo već na izmaku snaga. Puno bolesnika i hospitalizacija se moglo prevenirati"

S obzirom na to da je u zoološkim vrtovima diljem svijeta već bilo slučajeva prijenosa tog koronavirusa s čovjeka na velike mačke, cijeli se slučaj prati u suradnji s nadležnim ustanovama te hrvatskim i inozemnim stručnjacima.


 

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju