Obavijesti Video Pretražite Navigacija
ONI NAMA NE PRENOSE VIRUS

Hrvatski stručnjaci o zarazi ljubimaca koronom: "Svaka četvrta životinja koja je boravila u takvom kućanstvu imala je neki oblik infekcije"

Aktualno Galerija Koronavirus kod kućnih ljubimaca - 2 Koronavirus kod kućnih ljubimaca - 2 Foto: DNEVNIK.hr Koronavirus kod kućnih ljubimaca - 3 Koronavirus kod kućnih ljubimaca - 3 Foto: DNEVNIK.hr Koronavirus kod kućnih ljubimaca - 4 Koronavirus kod kućnih ljubimaca - 4 Foto: DNEVNIK.hr Ljubo Barbić - 2 Ljubo Barbić - 2 Foto: DNEVNIK.hr +1 Koronavirus kod kućnih ljubimaca - 1 Galerija 1/6 >>
U Hrvatskoj se svaka četvrta životinja u COVID-19 pozitivnom kućanstvu zarazi koronavirusom. Jedan je to od podataka do kojeg je došao stručni tim Veterinarskog fakulteta u Zagrebu. Provode najveće istraživanje u Europi o utjecaju COVID-19 na kućne ljubimce: pse, mačke i tvorove.

Sedmogodišnja Ebi ima antitijela na koronavirus. Njezina je vlasnica, ujedno i veterinarka, preboljela COVID-19. Rekla je kako se Ebi tijekom samoizolacije ponašala normalno te kako nije bilo nikakvih odstupanja od normalnog. No tek treba utvrditi je li koronavirus dugoročno utjecao na zdravlje.

Pročitajte i ovo Ilustracija JN.1 Dobro proučite! Ovih osam simptoma povezuje se s novom varijantom koronavirusa Covid potvrda - 2 NOVO ISTRAŽIVANJE Uvođenje COVID potvrda pokazalo se kao pun pogodak u nekim zemljama, posebno kada je riječ o dvije skupine građana

Novo istraživanje koje se provodi na Veterinarskom fakultetu fokusira se na životinje koje su boravile u COVID-19 pozitivnim kućanstvima, dakle koja su boravila s vlasnicima kojima je potvrđena korona. I to rade posljednjih godinu dana. Osim pasa, testiraju mačke i tvorove. Dosad su testirali više od dvije tisuće životinja. Životinje u većini slučajeva prolaze bez simptoma.

"Realno, najmanje svaka četvrta životinja koja je boravila u takvom kućanstvu je doista i bila u kontaktu s virusom i imala je neki oblik infekcije. Nekakve ovako početne spoznaje upućuju da se možda može govoriti o nekakvom razvoju konjuktivitisa, blage upale spojnice, možda to se može dovesti u vezu, ali u ovoj fazi istraživanja neke konačne zaključke donositi ne možemo“, potvrdio je Ljubo Barbić s Veterinarskog fakulteta koji radi na istraživanju.

Posebno naglašavaju - zaraženi psi ne mogu širiti virus. To, kažu, mogu reći sa sigurnošću pa smo tako problem mi psima, a ne obratno. Pregled je za životinje koje sudjeluju u istraživanju potpuno bezbolan. Daljnji postupak ovisi o tome kada su točno vlasnici izašli iz izolacije. Tema korone vlasnike pasa i ne brine previše.

A stručnjaci s Veterine se nadaju saznati ima li posljedica za životinje. Pozivaju sve vlasnike pasa, ali i mačaka i tvorova koji su preboljeli koronu  da sudjeluju u istraživanju.

Više o ovoj temi doznajte iz našeg videa priloženog u galeriji.

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr
 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene