U Hrvatskoj se svaka četvrta životinja u COVID-19 pozitivnom kućanstvu zarazi koronavirusom. Jedan je to od podataka do kojeg je došao stručni tim Veterinarskog fakulteta u Zagrebu. Provode najveće istraživanje u Europi o utjecaju COVID-19 na kućne ljubimce: pse, mačke i tvorove.

Galerija


Sedmogodišnja Ebi ima antitijela na koronavirus. Njezina je vlasnica, ujedno i veterinarka, preboljela COVID-19. Rekla je kako se Ebi tijekom samoizolacije ponašala normalno te kako nije bilo nikakvih odstupanja od normalnog. No tek treba utvrditi je li koronavirus dugoročno utjecao na zdravlje.

Vezani članci Cijepljenje protiv koronavirusa na punktu Zagrebački velesajam Iz "Štampara" imaju važnu poruku za Zagrepčane koji su prvu dozu cjepiva protiv koronavirusa primili na Velesajmu Koronavirus u Indiji Prolaze najveću svjetsku krizu u pandemiji, ugrožene i susjedne zemlje: "Virus ne prepoznaje granice i ove varijante brzo se šire"

Novo istraživanje koje se provodi na Veterinarskom fakultetu fokusira se na životinje koje su boravile u COVID-19 pozitivnim kućanstvima, dakle koja su boravila s vlasnicima kojima je potvrđena korona. I to rade posljednjih godinu dana. Osim pasa, testiraju mačke i tvorove. Dosad su testirali više od dvije tisuće životinja. Životinje u većini slučajeva prolaze bez simptoma.

"Realno, najmanje svaka četvrta životinja koja je boravila u takvom kućanstvu je doista i bila u kontaktu s virusom i imala je neki oblik infekcije. Nekakve ovako početne spoznaje upućuju da se možda može govoriti o nekakvom razvoju konjuktivitisa, blage upale spojnice, možda to se može dovesti u vezu, ali u ovoj fazi istraživanja neke konačne zaključke donositi ne možemo“, potvrdio je Ljubo Barbić s Veterinarskog fakulteta koji radi na istraživanju.

Posebno naglašavaju - zaraženi psi ne mogu širiti virus. To, kažu, mogu reći sa sigurnošću pa smo tako problem mi psima, a ne obratno. Pregled je za životinje koje sudjeluju u istraživanju potpuno bezbolan. Daljnji postupak ovisi o tome kada su točno vlasnici izašli iz izolacije. Tema korone vlasnike pasa i ne brine previše.

A stručnjaci s Veterine se nadaju saznati ima li posljedica za životinje. Pozivaju sve vlasnike pasa, ali i mačaka i tvorova koji su preboljeli koronu  da sudjeluju u istraživanju.

Više o ovoj temi doznajte iz našeg videa priloženog u galeriji.

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr