Obavijesti Video Pretražite Navigacija
CIJENA OKO 100 KUNA

Uskoro i u Hrvatskoj: Doznajte kako će izgledati kućno testiranje na koronu, kao i kada će se testovi pojaviti u ljekarnama

Aktualno Galerija Testiranje na koronavirus - 1 Testiranje na koronavirus - 1 Foto: DNEVNIK.hr Testiranje na koronavirus - 2 Testiranje na koronavirus - 2 Foto: DNEVNIK.hr Testiranje na koronavirus - 3 Testiranje na koronavirus - 3 Foto: DNEVNIK.hr +0 Testiranje na koronavirus - 4 Galerija 1/4 >>
U Hrvatsku uskoro dolaze kućni testovi na koronavirus. Jedan test će koštati oko 100 kuna, a točnost bi trebala biti oko 98 posto.

Kućno testiranje na koronavirus trebalo bi izgledati ovako: osam kapi otopine stavite u epruvetu. Zatim u to ide štapić kojim ste uzeli bris, okrenite u otopini od tri do pet puta i ostavite jednu minutu. Izvadite, epruvetu zatvorite i otopinu koristite kao testni uzorak na pločici za očitavanje rezultata. Nakon 15 do 20 minuta vidite rezultat.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Ulica zatvorena za sav promet Dijete na biciklu stradalo u naletu automobila u Sinju, hitno prevezeno u bolnicu

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna DOMAĆA PROIZVODNJA Iran predstavio spektakularni high-tech dron, tvrde da ima domet čak 2000 km. Pogledajte kako su ga nazvali

"To su screening testovi. Oni su zapravo osmišljeni tako da su pozitivni u prvih pet dana bolesti. Moraju imati osjetljivost više od 90 posto i specifičnost više od 97 posto. Drugi moment koji je bitan jest kako se vadi uzorak - ovaj test koji će doći u ljekarne je predviđen i za bris nosa, bris nazofarinksa i orofarinksa, s time da moramo reći da je bris nazofarinksa najosjetljiviji i ako se pravilno uzme bris povećavamo mogućnost da pozitivne osobe detektiramo'', rekla je Dolores Peruč, voditeljica mikrobiološkog odjela NZZJZ-a PGŽ.

Sav alat za testiranje dolazi u paketu. Prema najavama prodavat će se u ljekarnama bez recepta. Cijena - oko 100 kuna.

''Ovaj koji prvi sada dolazi i ovi koji će doći nakon njega koriste se u svim državama članicama EU-a'', govori Ivana Šipić Gavrilović, glasnogovornica HALMED-a.

Iako proizvođač kaže - točnost je iznad 98 posto, ravnatelj Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo poručuje da je on tek smjernica.

''U niti jednoj zemlji EU-a se ti takozvani samotestovi ne priznaju za dijagnostiku nego ukoliko sami sebi dokažete da ste pozitivni onda trebate napraviti dijagnostički test, ako ste negativni u uputstvima vam piše da taj test nije dokaz da ste negativni'', komentirao je ravnatelj HZJZ-a Krunoslav Capak.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna CIJEPLJENJE TRUDNICA PROTIV KORONE Žele se zaštititi, ali nailaze na zid: "Htjela sam se cijepiti protiv korone, ali obiteljski liječnik nije htio ni čuti. Zakamuflirala sam trudnički trbuh i otišla na punkt"

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna PRVA NA REDU RIJEKA Bitka za drugi krug: Sučeljavanja kandidata za četiri velika grada gledajte na Novoj TV i portalu DNEVNIK.hr

Za znatiželju ili potrebu, evo kada stiže u prodaju.

''Oni će vjerojatno idući tjedan se pojaviti u veledrogerijama, a onda i kod nas u ljekarni. Nekog velikog interesa u zadnje vrijeme nismo imali, neki sitni upiti ipak postoje, vjerojatno od ljudi koji putuju'', izjavila je Gordana Kaštropil, magistra farmacije.

No, preko granice vodi samo službena potvrda i PCR ili antigensko testiranje odrađeno u zdravstvenim ustanovama od strane stručnjaka. 

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr
 

 

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene