Kućni test na koronavirus, ilustracija
Kućni test na koronavirus, ilustracija Foto: Afp

HALMED je u utorak zaprimio obavijest o stavljanju na tržište brzih testova kojima će građani sami sebi moći provjeriti prisutnost koronavirusa, a njihov dolazak u Hrvatsku očekuje se za desetak dana.


"To su medicinski proizvodi koji su namijenjeni za samostalno korištenje kod osoba koje nisu profesionalci, pa je bilo je potrebno dokazati da su oni pouzdani i dovoljno jednostavni i da ih građani mogu koristiti na siguran način", rekla je glasnogovornica HALMED-a Maja Bašić.

Test će se moći kupiti u ljekarnama i specijaliziranim prodavaonicama, a njihova cijena će biti niža od 100 kuna.

Andrija Jarak Što će biti sa Zoranom Mamićem? "Za očekivati je da će ostati na slobodi u BiH, ali ne smije napustiti zemlju jer će u protivnome odmah biti uhićen"

Ivo Ivić, predstojnik Klinike za infektologiju KBC-a Split Hoće li se protiv korone cijepiti i djeca? Šef splitske infektologije poručuje: "Razloga za uznemirenost roditelja nema"

Predsjednik Zoran Milanović Zoran Milanović o skandalu u Srbiji: ''Draža Mihailović je bio jedna obična budala''

Član uprave Medike Jakov Radošević kazao je da se kod testova koji će se pojaviti testira prisutnost virusa na pljuvačku. Napomenuo je da postoje još dvije vrste testova, jedna testira sadržaj sluznice usne šupljine, a drugi nosa, prenosi RTL.

Najavljeni test je registriran u Njemačkoj, ali farmaceuti u Hrvatskoj očekuju i druge testove, rečeno je.

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju