Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Sve bolja situacija

Slijedi novo popuštanje, Krunoslav Capak otkrio koje bi se mjere mogle ublažiti od utorka. Najavio i moguće nagrade za cijepljenje

Aktualno Galerija Krunoslav Capak - 1 Krunoslav Capak - 1 Foto: DNEVNIK.hr Krunoslav Capak - 2 Krunoslav Capak - 2 Foto: DNEVNIK.hr Krunoslav Capak - 3 Krunoslav Capak - 3 Foto: DNEVNIK.hr Krunoslav Capak - 4 Krunoslav Capak - 4 Foto: DNEVNIK.hr +0 Dino Goleš Galerija 1/5 >>
Ravnatelj Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo Krunoslav Capak komentirao je trenutačno stanje s koronavirusom u Hrvatskoj. Najavio je i novo popuštanje epidemioloških mjera.

Epidemiološka situacija u Hrvatskoj svakim je tjednom sve bolja. Epidemiološke mjere koje su trenutačno na snazi vrijede do utorka, 15. lipnja. O njihovu je popuštanju s Dinom Golešom u Dnevniku Nove TV razgovarao Krunoslav Capak, ravnatelj HZJZ-a.

Capak kaže da smo u povoljnoj, ali osjetljivoj epidemiološkoj situaciji zbog velikog broja cijepljenih, lijepog vremena, kraja školske godine. Nedavnim događajima u Zadru i Zagrebu epidemiolozi nisu zadovoljni. ''Brojke nam kontinuirano padaju, time smo zadovoljni. Međutim, nalazimo se u osjetljivoj epidemiološkoj situaciji u kojoj su se ljudi opustili'', otkrio je.

Ako epidemiološka situacija bude bolja, mjere će se ublažavati, ali sada nije vrijeme da se sve mjere popuste. U utorak 15. lipnja slijedi novo popuštanje mjera, a detaljnije će se o tome znati sutra. 

''Sa sigurnošću ćemo to znati sutra. Razgovara se o tome da se eventualno produži malo radno vrijeme, da se neki sportski događaji, treninzi i natjecanja na otvorenom malo popuste. Nešto od toga će biti, ali to ćemo znati sutra'', rekao je.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Kasnili s objavom Konačno stiglo priopćenje Stožera: U Hrvatskoj 184 novooboljele osobe, još sedam preminulo

Pročitajte i ovo Gordan Preglej - 2 Klijent mu ide u pritvor Odvjetnik suca Kvesića: "Brine me olako pokretanje kaznenog postupka temeljem iskaza bjegunca od hrvatskog pravosuđa"

Govorio je i o vjenčanjima.

Od 1. srpnja na snazi je uredba Europske komisije o tzv. digitalnim COVID potvrdama, s kojima će događaji poput vjenčanja biti olakšani, objašnjava. Prednost na tim događajima imat će osobe koje su preboljele COVID, koje su cijepljene ili imaju negativan test. ''Do 1. srpnja svakako ćemo pustiti druge događaje takvog tipa koji će dati prednost osobama koje su se cijepile, koje su preboljele ili koje su se testirale i organizirati takve događaje na siguran način'', otkrio je Capak.

Koncerata će, također, sigurno biti, govori. Do 1. srpnja održat će se nekoliko probnih koncerata na koje će se odlaziti po klasičnim epidemiološkim mjerama, potvrdama o preboljenju, cijepljenju ili testiranju.

''Od 1. 7. točno ćemo definirati koji su to događaji. Razmišlja se o tome da broj sudionika takvih događaja bude mnogo veći nego što je to sad dopušteno'', rekao je Krunoslav Capak.

Cijepljenje je počelo stagnirati, a cilj je procijepiti 55 posto odraslog stanovništva jednom dozom do kraja lipnja, govori Capak. ''Istina je da je interes za cijepljenje nešto pao, ali imamo mi nove strategije, i o nagradama se razgovara. Imat ćemo mobilne timove koji će ići u ruralna područja i povećati dostupnost cijepljenja za one građane koji to do sada nisu imali na odgovarajući način'', objasnio je. Svjesni su, komentira, da će teško biti dostići 70 posto procijepljenosti, ali će se potruditi da postignu i taj cilj.

Nacionalni stožer civilne zaštite Republike Hrvatske održat će sutra konferenciju za novinare u 11 sati i tad će svi detalji, kao što je Capak i najavio, biti poznati.

 

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr
 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene