Što je više zaraženih, ljekarne imaju više prometa jer za kućnim testovima vlada prava pomama. Hrvatska ih za testiranje učenika treba nabaviti još tri milijuna, pa se za pomoć obratila i jedinoj domaćoj tvrtki koja ih proizvodi.

Galerija Test na koronavirus - 1 Test na koronavirus - 2 Test na koronavirus - 3 +0 Test na koronavirus - 4

Kućni testovi postali su pravi mamac za kućni budžet. U jednoj ljekarni proda ih se stotinjak na dan. U danima kada omikron najjače udara, proda ih se po 300.

"Pogotovo kad se prati taj 12. i prvi mjesec, od kad se proširio novi soj, je značajnija prodajna testova. Cijene su manje u odnosu na početak, kad su testovi došli na prodaju", rekla je ljekarnica Ružica Dizdar.

Ilica, ilustracija (Foto: Sanjin Strukić/PIXSELL) Tko sve stanuje na račun države? Stanove je dobilo 35 dužnosnika, najatraktivnije lokacije u Ilici i Palmotićevoj

Država ih za testiranje u školama mora naručiti tri milijuna. Nabavlja ih Ravnateljstvo za robne zalihe, a cijena je u posljednjem nadmetanju bez PDV-a iznosila 4,9 kuna.

"Administrativni postupak nabave testova je u tijeku. Cijene i rokove isporuke moći ćemo iznijeti po završetku postupka, jer oni predstavljaju osnovne kriterije za odabir najboljeg ponuditelja", stoji u odgovoru Ravnateljstva na upit Dnevnika Nove TV.

Imaš pravo, ostvari ga Država daje i do 200 kuna: I prije najavljenih mjera dvije kategorije građana već imaju pravo na vaučere za struju

Upit o isporuci testova poslali su i na adresu BioGnosta, jedine hrvatske registrirane tvrtke za proizvodnju testova. Do sada s državom nisu surađivali pa testove izvoze.

"Zahtjev smo zaprimili i u zadanom roku ponudit ćemo naš test sa svom dokumentacijom. Radi se o velikom broju testova i zbog velike potražnje za istima u EU možemo ponuditi sukcesivno isporuku, a sam model ćemo definirati unutar ponude koju pripremamo", rekla je Sanja Mihaljević, izvršna direktorica BioGnosta, reporterki Dnevnika Nove TV Martini Bolšec Oblak.

S obzirom na to da se ponude tek pripremaju, teško je očekivati da bi najavljeno testiranje u školama uopće moglo početi u iduća dva tjedna.

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI
Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju