Obavijesti Video Pretražite Navigacija
preminula jedna osoba

Stožer objavio nove brojke, objasnili i hoće li osobe iz samoizolacije moći glasati i pristupiti maturi

Nacionalni stožer na redovnoj konferenciji za novinare objavio da je u Hrvatskoj devet novih slučajeva zaraze. Jedna osoba iz Koprivnice je preminula.

U posljednja 24 sata imamo devet novih bolesnika, ukupno 2196 pozitivnih. Od jučer je preminuo bolesnik iz Koprivnice, potvrdio je ministar zdravstva Vili Beroš

Pročitajte i ovo Ravnatelj HZJZ-a Krunoslav Capak Nove mjere za dvije županije Capak: "Šest osoba greškom je dobilo drugu dozu različitog proizvođača." Otkrio jesu li imali posljedice Slika nije dostupna 2362 nova slučaja, 29 umrlih Sve teža situacija s koronom: "Ne isključujem uvođenje strožih mjera za cijelu zemlju"

Trenutačno je u Hrvatskoj 1784 oporavljenih osoba, što je 20 više nego jučer. 

Među pozitivnima je sedam osoba s Brača, a dvije su osobe iz Brodsko-posavske županije, kontakti ranije oboljelih. 

Ministar Davor Božinović nije htio komentirati ostavku ravnateljice doma u Koprivnici, kao ni izostanak ostavke ravnatelja splitskog doma Ivana Škaričića. "Ostavka je privatni čin i tu nemam što komentirati", rekao je kratko Božinović. 

Glasanje i matura uz masku

Na pitanje o glasanju osoba iz samoizolacije Krunoslav Capak rekao je da ne vidi razlog da oni glasaju na daljinu. "Ljudi koji su u samoizolaciji nisu bolesni, nego su bili u kontaktu s nekim pa su pod povećanim rizikom da budu pozitivni. Mislim da nije problem organizirati da oni glasaju na daljinu, ali se ne razumijem baš u to. Ne bi bio ni problem da dođu glasati s maskom", rekao je Capak. 

Dodao je da su baš danas razgovarali o tome mogu li učenici pristupiti maturi iz samoizolacije. "Zaključak je da djeca trebaju pisati maturu jer su to zdrava djeca. Ako imaju masku, mogu pisati maturu", rekao je Capak. 

Ulazak stranaca 

Božinović je izvijestio da je u Hrvatsku do 13 sati ušlo 667 stranih državljana, od čega 285 Slovenaca, više od 20 Austrijanaca i Nijemaca, 60 državljana trećih zemalja, najvećim dijelom iz BiH i Srbije. 

O tome može li u Hrvatsku doći, primjerice, turist koji je uplatio apartman negdje u Hrvatskoj, Božinović kaže da granična policija odlučuje tko može ući u zemlju, sukladno naputcima koje je dobila. "Naravno da nije uvijek moguće svaku situaciju predvidjeti. Ako imate poziv na poslovni sastanak, naravno da će vas pustiti na granici. Stranim državljanima preporučili smo da koriste mogućnost zahtjeva putem novootvorene mail adrese Uprave za granicu i znam da je bilo više od 600 zahtjeva", rekao je Božinović. 

Dodao je da rezervacija smještaja može biti razlog ulaska u Hrvatsku, uz pridržavanje svih mjera koje su propisane.

Stariji opet u gužvama

Referirajući se na povratak koronavirusa u Wuhan, Markotić je rekla da takva situacija može biti i kod nas. 

"Kad se opustimo, on pošalje upozorenje da je tu. Zadnje upozorenje je Brač, ulazak iz Švedske, iz Njemačke... Moramo ostati odgovorni, ne smijemo smanjivati distancu. Danas vidim ispred jedne banke 70+ naše sugrađane koji stoje na nekih 30 centimetara. Ne smijemo se opuštati, ne znači da ne može biti novih zaraženih, pustili smo promet između županija", rekla je Markotić. 

Završena samoizolacija za sve koji su ušli u Hrvatsku

Hrvati koji iz Austrije dolaze u Hrvatsku tvrde da se po povratku u Austriju moraju testirati, za razliku od državljana drugih država Europske unije, no Božinović kaže da za to ne zna te da će provjeriti. 

Osobe koje su prilikom ulaska u Hrvatsku dobile mjeru samoizolacije prije ukidanja te mjere danas će dobiti obavijest da više ne moraju biti u samoizolaciji, rekao je Capak. 

Rekao je i da su preporuke za bazene, koji se otvaraju 18. svibnja, još uvijek u izradi i da su u tijeku konzultacije s ljudima koji vode bazene te plivačke i vaterpolske krugove. No kakve god preporuke bile, Capak kaže da će korištenje bazena biti dopušteno i za djecu i za odrasle. 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene