Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Nove mjere za dvije županije

Capak: "Šest osoba greškom je dobilo drugu dozu različitog proizvođača." Otkrio jesu li imali posljedice

Nacionalni stožer održao je konferenciju za medije na kojoj su izneseni posljednji podaci o epidemiji. Ravnatelj HZJZ-a među ostalim je rekao kako se trenutačno nalazimo na vrhuncu epidemije koronavirusa te da se očekuje pad broja zaraženih.

U posljednja 24 sata zabilježeno je 2529 novih slučajeva zaraze virusom SARS-CoV-2 te je broj aktivnih slučajeva u Hrvatskoj danas ukupno 16.168. Među njima je 2227 pacijenata na bolničkom liječenju, od toga je na respiratoru 221 pacijent, u odnosu na prethodni dan je 37 novih. 

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna 32 posto više zaraza nego prošli tjedan Capak o velikom skoku broja zaraženih: "Nemamo žarišta, virus se jednostavno širi." Božinović najavio donošenje novih mjera Slika nije dostupna Diskriminirani Plesači već četiri mjeseca van pogona: "Sve već teško psihički podnosimo, apsurdno je da svi mogu trenirati osim nas". U jednoj primjedbi ih podržao i HZJZ

Preminulo je 46 osoba. Kod dviju nije evidentiran komorbiditet. 

Od 25. veljače 2020., kada je zabilježen prvi slučaj zaraze u Hrvatskoj, do danas ukupno je zabilježeno 318.837 osoba zaraženih novim koronavirusom, od kojih je 6784 preminulo, ukupno se oporavilo 295.885 osoba, od toga 2431 u posljednja 24 sata. U samoizolaciji je trenutačno 34.660 osoba.

Do danas je ukupno testirano 1.743.017 osoba, od toga 8783 u posljednja 24 sata. Postotak pozitivnih u odnosu na testirane u posljednja 24 sata je 28,8 posto. 

Zaključno s 22. travnja utrošeno je 746.878 doza, a cijepljene su 593.972 osobe. Prvom dozom cijepljeno je 438.706 osoba, dok je drugom dozom cijepljeno 152.906 osoba. Za 2360 osoba nema podataka o tome kojom su dozom cijepljene, objavio je Nacionalni stožer civilne zaštite. 

Ovog tjedna nešto manje zaraženih

Krunoslav Capak iznio je podatak da su u prošlom tjednu ukupno 11.082 oboljele osobe, a 11.047 ovog tjedna, za 0,3 posto manje nego u prošlom tjednu. 

745,5 tjedna je incidencija u Hrvatskoj, najniža je u Istarskoj županiji, a najveća u Primorsko-goranskoj. Višu incidenciju od Hrvatske u EU-u imaju Švedska i Cipar. 

Ministar zdravstva Beroš rekao je kako smo izloženi velikom pritisku bolesnika. 

"Jasno je da je to posljedica porasta broja zaraženih od prije dva ili dva i pol tjedna. Postoje krizna žarišta kao i u drugom valu, ali odgovaramo na izazove. U Zagrebu je aktiviran krizni plan funkcioniranja bolničkog sustava, usklađuju se potrebe u kadrovima i respiratorima u KB-u Dubrava. Ekipirani smo bolje nego u drugom valu, imamo više respiratora i uređaja i bolje smo opremljeni, ali apeliram na građane da se odgovorno ponašaju", rekao je Beroš te naglasio kako Ministarstvo stoji na raspolaganju za bilo kakvu logističku potporu u provedbi cijepljenja. 

O zdravstvenoj reformi

Kazao je kako se radi na zdravstvenoj reformi

"Naša je obveza financijski ustabiliti sustav koji je u skladu s potrebama hrvatskih pacijenata. Jedan od sljedećih koraka je usklađenje limita kako bismo dobili jasne okolnosti financiranja zdravstvenih ustanova. Ekonomsku računicu moramo uravnotežiti jer ona sad to nije. Jasno je da ravnatelji bolnica moraju sudjelovati u racionaliziranju poslovanja cijelog sustava. Kao ministar sam prihvatio sve izazove koje donosi reforma sustava, imam potporu Vlade, a od oporbe očekujem da podrže reformu. Sada je krajnje vrijeme da podvučemo crtu. Sazrelo je vrijeme za promjene u hrvatskom zdravstvu", poručio je Beroš. 

Poruka obiteljskim liječnicima

Zahvalio je svim liječnicima obiteljske medicine koji predano rade svoj posao, ali naglasio da nije dobro da pacijenti koji dođu svojem liječniku dobiju od njih odgovor da to nije njihova obveza. 

"Oni bez dodatnih komplikacija mogu naručiti sve svoje osiguranike na proces cijepljenja, kako naručuju za druge pretrage. Molim sve liječnike da ne upućuju svoje osiguranike da se sami prijavljuju na platformu, iako je i to moguće. Samo zajednički možemo odgovoriti na ove izazove", rekao je ministar. 

Ministar Davor Božinović rekao je kako je Nacionalni stožer donio četiri odluke. 

"Tiču se Osječko-baranjske županije i Požeško-slavonske županije. Donesene su nužne mjere. Za Zagrebačku se produžuju mjere, a za Dubrovačku županiju se ublažuju mjere", kazao je.

U Osječko-baranjskoj županiji je uvedena obveza nošenje maski na otvorenom na mjestima gdje se očekuje veći broj ljudi te se zabranjuje posjeta korisnicima domova za starije. U Požeško-slavonskoj županiji zabranjuje se iznajmljivanje domova za sve vrste privatnih okupljanja, a nalažu se i pojačane mjere kontrole provođenja mjera.

"Nema problema s cijepljenjem"

Na pitanje postoje li problemi u organizaciji cijepljenja, ravnatelj HZJZ-a Capak rekao je da ne vidi nikakav problem u provedbi cijepljenja. 

"Svako procjepljivanje se propituje, je li moglo ovako ili onako. Uvjeravam da će sva cjepiva biti utrošena. U većini županija je tako da nema više doza, sve je utrošeno. Sada imamo kombinaciju vrsta cijepljenja, na punktovima, u ordinacijama, do kraja šestog mjeseca cijepit ćemo sve što smo obećali, a to je 55 posto populacije ili možda i više", rekao je. 

Ministar Beroš rekao je kako se zna broj cjepiva koji će na tjednoj bazi dolaziti po županijama. 

"I županima smo jasno istaknuli potrebu lokalne organizacije i samo zajedno možemo odgovoriti na ovo. Organizacijski se pripremamo za veći priljev cjepiva jer ako se ne organiziramo prije njegova dolaska, napravili smo loš posao", kaže Beroš. 

Četvrtina stanovnika došla u kontakt s virusom

O postotku od 55 posto cijepljenih do kraja lipnja Krunoslav Capak kaže kako je ta procjena rađena u odnosu na one doze cjepiva koje je farmaceutska industrija obećala. 

"Mi smo na 17 posto cijepljenih, ako uzmete samo odrasle osobe, postotak je i veći", kaže.

"HZJZ je proveo jednu serološku studiju na nešto manje od 1500 ispitanika iz svih županija, svih dobnih skupina, dobili smo da je oko 25 posto osoba došlo u kontakt s virusom. Visok udio od tih 25 posto imun je na virus, njih oko 80 posto, što je visok postotak", kazao je Capak odgovarajući na pitanje o prokuženosti stanovništva.

Capak je rekao kako druga faza cijepljenja nije u potpunosti završena jer su neki građani odbili cijepljenje AstraZenecom pa će biti cijepljeni Pfizerom. 

"Mi zbog toga ne možemo usporiti treću fazu cijepljenja jer nećemo uspjeti potrošiti cjepivo. Mi ćemo u nekom trenutku ići i s javnim pozivom za sve građane starije od 65 godina koji se žele cijepiti", kaže Capak. 

"Na vrhuncu smo epidemije, očekujemo pad broja zaraženih"

Rekao je i kako smo na vrhuncu epidemije.

"Po brojkama koje imamo posljednjih 10 dana u fazi smo ravne crte. Očekujemo da će brojke početi padati. Nažalost, ne možemo očekivati da će biti manji broj hospitaliziranih i umrlih. Trenutačno nam je tako da smo u fazi ravne crte i očekujemo da će brojevi padati. Svaki je kontakt rizik za širenje infekcije, a obiteljska okupljanja i druženja su najveći problem jer se na njima ne provode mjere dezinfekcija, maska, provjetravanje, distanca", kazao je Capak. 

Capak je rekao i da se u Hrvatskoj zna za šest slučajeva u kojima su osobe dobile drugu dozu drugog proizvođača, ali da te osobe nisu imale nuspojave. 

"Ako se to dogodilo, to je bila greška", kazao je te dodao kako prema nekim informacijama osobe koje su primile različita cjepiva imaju određenu prednost u stjecanju imunosti. 

"Ipak, to još ne znamo jer istraživanja traju", dodao je. 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene