Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Rekordan broj zaraženih

Korona divlja i u Švedskoj, uvode se strože mjere. Premijer upozorava: "Zbog stanja s COVID-om moglo bi postati tamno kao u rogu"

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Švedska posljednjih tjedana bilježi rekordan broj novozaraženih koronavirusom. Švedski premijer Stefan Lofven, koji se nalazi u dobrovoljnoj samoizolaciji nakon što je doznao da je njemu bliska osoba bila u kontaktu sa zaraženom osobom, upozorava kako je krivulja broja zaraženih naglo promijenila smjer.

Švedska će vlada od 20. prosinca zabraniti prodaju alkohola nakon 22 sata te pozvati građane da izbjegavaju zabave i druženja u većim skupinama.

"U životu dođe čas kad nam se čini da sat ima više od 60 minuta, a tjedni se vuku jedni za drugim. Nažalost, trenutačno živimo u takvim vremenima. Zbog stanja s COVID-om moglo bi postati tamno kao u rogu", poručio je premijer.

Samo u posljednjem tjednu broj hospitaliziranih se više nego udvostručio, a medicinsko osoblje je preopterećeno. Premijer stoga upozorava kako će se, ako se ovakav tempo nastavi, sve više ljudi zaraziti, a povećat će se i broj umrlih.

Od jučer su u Stockholmu ponovno zabranjeni posjeti domovima za starije, a za istim stolom u kafićima i restoranima smije sjediti maksimalno osmero ljudi.

U 17 od 21 švedske regije trenutačno su na snazi strože restrikcije koje nisu pravno obvezujuće te nema sankcija za njihovo nepridržavanje.

Preporučuje se izbjegavanje fizičkog kontakta osim s osobama iz istog kućanstva. Preporuka je i da se izbjegava organiziranje zabava ili sličnih društvenih okupljanja, kao i aktivnosti koje se ne mogu provoditi uz održavanje socijalne distance.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna stanje u regiji Srbija uvela kazne za nenošenje maske, ministru zdravstva proširene ovlasti: Može narediti izvanredno cijepljenje i zabraniti okupljanja

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna razvio simptome Gradonačelnik Vukovara Ivan Penava pozitivan na koronavirus, testirat će se i Medved te Capak

Također, na građane se apelira da se suzdrže od boravka u zatvorenim prostorima kao što su trgovine, šoping-centri, muzeji, knjižnice, bazeni i teretane, naravno uz iznimku trgovina s prehrambenim proizvodima i lijekovima. Građane se moli da se se suzdrže i od koncerata, predstava, sportskih treninga i natjecanja, uz iznimku sportaša rođenih 2005. ili kasnije.

Od početka izbijanja epidemije u Švedskoj je zaraženo 171.365 ljudi, od čega je njih 6122 umrlo, a 2881 je u nekom trenu bilo smješteno na intenzivnoj. U posljednja 24 sata zabilježeno je 4928 novih slučajeva zaraze, a 40 je osoba preminulo. 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene