Sve donesene mjere izgleda ne vrijede za Torcidu niti ih itko sprječava u tome. Nekoliko stotina građana predvođenih Torcidom održalo je sinoć mimohod za Vukovar u Splitu. Mimohod nikome nije bio službeno prijavljen, a većina se nije pridržavala epidemioloških mjera. Danas svi nadležni - peru ruke.


Kao i svake godine, nekoliko stotina građana okupilo se na dnu Vukovarske ulice u Splitu. I krenulo u - službeno nenajavljeni - mimohod za Vukovar. Mnogi bez maske. Razmaka su se rijetki držali.

Vezani članci Cjepivo, ilustracija Još jedna europska zemlja nabavlja Sputnjik: Naručili dva milijuna doza Party pred zagrebačkim HNK - 1 Mladi i Čistoća našli rješenje - oko HNK dodatne kante za smeće. Mladić koji je sve pokrenuo kaže: "Zabavu je zasjenio otpad"

"Bilo bi bolje da ih poštuju svi. Opasnost je oko nas i triba se čuvat. Ja sam pogotovo kronični bolesnik", kaže Tino iz Supetra.

"I jučer se cijeli dan događalo ne samo tu nego i u Vukovaru stvari koje su iznad mjera vjerojatno", kaže Sandra iz Splita.

Dok Torcida o svemu šuti, gradonačelnik Splita vozi po svome.

"Neću to komentirati. Ja sam rekao da i izdali smo vrlo jasno priopćenje da svako od takvih okupljanja treba prijaviti. Vi ste vidjeli da su oni sa policijom odradili taj jedan impresivni korteo, ali ja daljih komentara neću imati“, rekao je Andro Krstulović Opara.

Za prijave okupljanja, kaže, on nije prava adresa. "Grad nije nadležan za to“, kaže. Tvrdi da nije ni gradski Stožer civilne zaštite.

Okupljanje u Vukovaru, kaže ministar Božinović, odrađeno je profesionalno i korektno. Za ovo u Splitu kaže: "To nije dobro." No, mimohod je bio pod nadzorom brojnih policajaca koji su i zaustavljali promet ulicom kako bi kolona mogla proći. 

"Policija postupa u svrhu zaštite javnog reda i mira. Nemojte sumnjati da hrvatska policija ne donosi odluke koje su najracionalnije u datom trenutku“, objašnjava ministar unutarnjih poslova Davor Božinović.

Iz Područnog ureda Civilne zaštite poručuju kako nisu dobili prijavu okupljanja. No, osoba s prslukom Civilne zaštite viđena je na mimohodu. U prijevodu: svi kao da su sve znali, a nitko ništa nije vidio ni učinio.

Glavna splitska epidemiologinja: "Nama skup nije prijavljen"

Reporter Dnevnika Nove TV Mario Jurič o svemu je razgovarao s ravnateljicom NZJZ-a Splitsko-dalmatinske županije Željkom Karin.

"Ja moram naglasiti da ne postoji građanin Hrvatske koji s ljubavlju i pijetetom ne misli o vukovarskim žrtava. Za Kolonu sjećanja i takva okupljanja dani su epidemiološki oviri i trebalo ih se držati. Nisam vidjela, ali su se trebali držati razmaka, nositi maske i pokazati ozbiljnost", kaže Karin. Kazala je kako Nastavnom zavodu za javno zdravstvo mimohod u Splitu nije bilo prijavljen.

"Ne znam kome se prijavio i zašto se peru ruke. Ipak, ne bih stvarala sad veliku priču prema onima koji su u mimohodu bili“, kaže Karin.
Dodaje kako nema direktnih podataka da je povećan broj novozaraženih nakon bakljade održane za rođendan Torcide.

"Nemamo podatak da je netko od tih zaraženih bio na Torcidinom rođendanu, ali imamo puno onih koji su asimptomatski i šire bolest među svoje ukućane“ kaže Karin.

Ističe kako su mjere dobre i bile bi dovoljne i prije da smo ih se držali. Za stanje u školama kaže kako se dobro reagira na pojavu zaraze.

"Dobro se u školama reagira, na današnji dan je 44 pozitivnih učenika, ali mi nismo imali prijenos iz razreda u razred, imali unutar razreda“, kaže Karin.

 

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr