Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Zoran prikaz zašto se zaraza toliko širi

Dok je zaraženi mladić partijao u prepunom zagrebačkom klubu, bolnice su se punile: Put od ovakvih suludih poteza do bolničkih kreveta nije tako dalek

Današnji dan donio je najveći broj novozaraženih - 3573. Ukupno je sada 19.079 aktivnih slučajeva zaraze. U posljednja 24 sata preminulo je 47 pacijenata, a do sada u Hrvatskoj uz dijagnozu COVID-19 umrle su 1304 osobe. U bolnici je 1981 osoba, 213 ih je na respiratoru.

Zaraženi mladić partijao je u prepunom zagrebačkom klubu. COVID pozitivnog 23-godišnjaka policija je ulovila među 178-ero ljudi. Raciju su proveli u dva objekta. Radili su izvan dopuštenog radnog vremena. Bez razmaka. S previše ljudi. Legitimirano je ukupno 239 osoba. Protiv zaraženog mladića, ali i vlasnika objekata, policija podnosi kaznene prijave zbog širenja i prenošenja zarazne bolesti. Policija je objavila snimku koja zorno pokazuje zašto mjere ne daju rezultat i zaraza se nekontrolirano širi.

Pročitajte i ovo Nevrijeme u Zagrebu Žuti meteoalarm Nevrijeme pogodilo Zagreb: Na dio grada pala tuča, pogledajte koji su kvartovi najgore prošli Gužve na biračkim mjestima u Zagrebu Građansko pravo VIDEO/FOTO Građani pohrlili na glasanje: Velike gužve na mnogim biralištima u Zagrebu

Zaboravili su neki očito da put od ovakvih suludih poteza do bolničkih kreveta nije tako dalek. Jer dok su jedni širili bolest, bolnička noćna smjena punila je krevete. U Dubravi leži 370 pacijenata.

"Ta mjesta koja se oslobode, unutar pola sata primaju se novi pacijenti", kaže anesteziolog intenzivist u KB-u Dubrava Andrej Šribar.

"Ako se dobro sjećam, najmlađa osoba koja je preminula kod nas je imala 33 godine. Bolest pogađa sve mlađe i mlađe. Tu često vidimo ljude koji ne daju kliničku slilku čovjeka koji hvata zrak, istovremeno je siv, cijanotičan, ima niske tlakove kisika u krvi", dodaje Šribar.

U Dubravu je stiglo i 10 pacijenata iz čakovečke bolnice.

"Koji nisu životno ugroženi u KB Dubrava u suradnji s PRIC-om i Ministarstvom i na tome smo im zahvalni. Aktualno imamo 12 pozitivnih liječnika i 13 sestara", rekao je ravnatelj OB Čakovec.

U splitskoj bolnici ima kapaciteta. Do nedavno su na liječenje ovdje dolazili i korisnici domova za starije, kako bi bili pod nadzorom. No toliko mjesta više nema nitko.

"Netko tko je doživio moždani udar, a recimo usput je i korona pozitivan naravno da će biti primljen u bolnicu, ali kada govorimo samo o koroni, oni kojima treba kisik, za sve ostale koji se mogu na kućnoj terapiji opskrbiti, odlaze kući", kaže predstojnik Klinike za infektologiju KBC-a Split Ivo Ivić.

Sve više je pacijenata u varaždinskoj bolnici. Neki su se od njih na društvenim mrežama požalili na loše uvjete. Iz bolnice odgovaraju - svima omogućavaju najbolju moguću skrb.

"Svi smo profesionalci, odabrali smo svoje zanimanje, ali uvjeti u kojima se trenutno radi nadmašuje granice ljudske izdržljivosti“, kaže Nevenka Ivek, glavna sestra Objedinjenog hitnog bolničkog prijema OB Varaždin. 

Zbog čega Varaždinci iduća dva tjedna moraju izdržati bez kave. Zatvoreni su kafići, no neki su se brzo snašli i u kafiće pobjegli preko Drave u susjednu županiju.

"Mislim da to nije baš u redu da nas zatvore, a preko u Međimurskoj županiji imate pet minuta da odete preko mosta. Možete sjesti u kafić i popiti kavu", kaže ugostitelj Moris Kuhta.

Varaždinci iduća dva tjedna žive gotovo kao na proljeće, bez ugostiteljstva, sajmova, izložbi, kina, sportskih natjecanja, kafića.

"Mogli su bar 24 sata najaviti da će biti zatvaranje kafića i svega, a drugo mislim nije u redu, gastronomija će propasti", kaže Irena iz Varaždina.

"Po meni ne pomaže ni to ništa. Vidim u stranim zemljama nije zatvoreno, i dalje je zatvoreno pa opet ima", kaže Karolina.

Ne treba zaboraviti da za suzbijanje zaraze, nakon mjera, treba i nekoliko tjedana. Pod uvjetom da ih se svi pridržavaju.

 

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr


 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene