Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Utjecao i na sprovode

Kako izgleda život uz koronavirus? Poluprazne ulice, poslodavci bez prihoda i nastava na internetu

Prazna ulica, ilustracija - 2
Prazna ulica, ilustracija - 2 DNEVNIK.hr
Aktualno Galerija Prazna ulica, ilustracija - 1 Prazna ulica, ilustracija - 1 Foto: DNEVNIK.hr Prazna ulica, ilustracija - 2 Prazna ulica, ilustracija - 2 Foto: DNEVNIK.hr Mjere prevencije u Istri Mjere prevencije u Istri Foto: DNEVNIK.hr +0 Proizvodi zahvaćeni mjerom kontrole cijena Galerija 1/4 >>
Mnogi su građani dan proveli na svježem zraku, a na području Istre nisu mogli sjesti na terase kafića jer su oni zbog koronavirusa zatvoreni. Reagirala je i Vlada te odlučila spriječiti potencijalni rast cijena određenih proizvoda.

Koronavirus nekim Zagrepčanima nije omeo nedjeljne aktivnosti te su mnogi izašli u šetnju ili na kavu. Mila nam je rekla da ne ide u šoping-centre, ni kina, ni kazališta, a Zdenko da pokušava izbjegavati ta javna mjesta koliko god može.

Pročitajte i ovo Ilustracija JN.1 Dobro proučite! Ovih osam simptoma povezuje se s novom varijantom koronavirusa Ilustracija Raste broj zaraženih U tjedan dana 42 osobe umrle od COVID-a: "Nove podvarijante vrlo su zarazne"

Ljude je sunce izmamilo van, ali ipak u nešto manjoj mjeri. Ulice su bile prazne u Zagrebu, ali i u Istri, gdje su na snagu stupila nova pravila. Naime, do 14. travnja zatvaraju se ugostiteljski objekti, neće raditi ni frizeri, pedikeri, brijači i kozmetičari, a trgovine će biti otvorene do 18 sati.

"To se loše odražava na poslovanje jer računi pristižu, a nemamo prihoda i ne možemo ih pokriti. Pozivam Vladu da obrati pozornost na nas male poduzetnike kao i druge države te pomogne u sufinanciranju gubitaka", rekla je Naila Živolić, frizerka iz Pule.

Prazna ulica, ilustracija - 2 Mjere prevencije u Istri (Foto: DNEVNIK.hr)

Dok se mjere za pomoć gospodarstvu još čekaju, Vlada je povukla prvi potez i ograničila cijene nekih proizvoda. Brašno, sol, mlijeko, jaja, svježe meso i riba, voće i povrće, voda za piće, dječje pelene, hrana, sapun, lijekovi, zaštitne maske i slični osnovni proizvodi ne smiju biti skuplji nego što su bili 30. siječnja.

"Uvjeren sam da će se većina i proizvođača i trgovaca ponašati solidarno, a to znači sukladno okolnostima i primjereno potrebama hrvatskih građana", rekao je premijer Andrej Plenković.

Prazna ulica, ilustracija - 2 Proizvodi zahvaćeni mjerom kontrole cijena (Foto: DNEVNIK.hr)

"Ovo sigurno nije trenutak kad bilo tko u biznisu trebao razmišljati o tome kako dodatno zaraditi u izvanrednoj situaciji. To mu nećemo dopustiti", rekao je Davor Božinović, ministar unutarnjih poslova.

Vladina mjera mogla bi dovesti do rasta cijene drugih proizvoda

U slučaju nestašice država može zabraniti izvoz određenih proizvoda. Robne zalihe za sada su stabilne.

"Sve ono što se otpušta na teren zanavlja se i spremni smo za gotovo mjesec dana ako se stvori potreba i za jednu takvu intervenciju", rekao je ministar gospodarstva Darko Horvat.

Potrošnja je u nedjelju bila za 40 posto veća nego na isti dan prošle godine.

"Ovom prilikom pohvalit ću sve skladištare, vozače kamiona, blagajnike i sve koji rade jer mislim da smo se svi koji smo išli u trgovine uvjerili da rade odličan posao", rekao je ministar financija Zdravko Marić.

No iz Hrvatske gospodarske komore upozoravaju da bi moglo doći do rasta cijena ostalih proizvoda: "Budući da tržište regulira cijene, a znamo da je povećana potražnja, odnosno dobavni pravci puno teži", rekao je Josip Zaher, potpredsjednik HGK-a za trgovinu i financije.

Život se od ponedjeljka mijenja i za školarce. Počinje nastava na daljinu, a na stranicama Ministarstva obrazovanja nalazi se detaljan raspored.

"Upute su dane i o vremenu kad se treba ulogirati. Za svaki od sljedećih dana važno je da se prate rasporedi, a ne da svi sutra navale u osam sati ujutro pa da bude pola milijuna ljudi. Piše kada tko", rekla je ministrica obrazovanja Blaženka Divjak.

Koronavirus je promijenio pravila i na grobljima. Na području Riječke nadbiskupije sprovodi i mise zadušnice služit će se samo u krugu obitelji.

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene