Obavijesti Video Pretražite Navigacija
''Tko će plaćati maske?''

Školska godina je pred vratima, a odluke o nastavi uz epidemiološke mjere tek treba donijeti. Evo kako su druge zemlje to riješile

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Pitanje je kako će se nastava ove jeseni održavati – u školama, na daljinu ili možda čak kombinirano? Ministarstvo obrazovanja danas je imenovalo radnu skupinu koja će o tome odlučiti.

Učenike nova školska godina čeka za tri tjedna. Dio roditelja povratku u školu se protivi i želi mogućnost odabira. "Smatramo da je online škola zaista najmanje prilika za to kontaktno širenje virusa, a daje zadovoljavajuće rezultate obrazovanju djece'', kazala je Ana Basić iz inicijative ''Sigurnost prije svega''.

Pročitajte i ovo Zvonimir Šostar, ravnatelj Nastavnog zavoda za javno zdravstvo Dr. Andrija Štampar ZVONIMIR ŠOSTAR ZA DNEVNIK NOVE TV Šef Štampara o cijepljenju i povratku djece u škole: "Ne, ne bih ostavio djecu doma. Kod nižih razreda ima vrlo malo zaraženih, oni nisu prenosioci" Učionica, ilustracija KRAJNJA MJERA Sve je više škola online, hoće li zbog korone to učiniti sve? Doznajemo koliko je učenika, a koliko nastavnika zaraženo

Obratili su se i Ministarstvu obrazovanja, a pozivaju se na pravo roditelja. "Zašto forsirati nešto što se može jednostavnije riješiti, nešto što je puno bezbolnije, nešto što će zaštititi zdravlje djece, zdravlje roditelja'', pita se Basić.

Ministarstvo: I nama je sigurnost prije svega

Iz Ministarstva znanosti i obrazovanja odgovaraju: "Cilj Ministarstva je da od 7. rujna učenici pohađaju nastavu u učionicama uz pridržavanje svih epidemioloških mjera. Dakle, i nama je sigurnost prije svega. U iznimnim slučajevima u suradnji s CARNET-om će se nastojati osigurati online nastava''.

Imenovana je i radna skupina za razradu svih mjera i scenarija. Sastat će se, doznajemo, u utorak, među njima su i epidemiolozi.

Zabrinutost među ravnateljima

U školama zabrinutost. "Većina hrvatskih škola radi u dvije smjene i samim time nije u mogućnosti osigurati epidemiološke uvjete. Nemamo niti jedan odjel ili školu u kojoj može sadašnji broj učenika, koji je od 20 do 30, biti na distanci preporučenoj od dva metra'', kazala je Suzana Hitrec iz Udruge hrvatskih srednjoškolskih ravnatelja.

Precizne upute očekuju čim prije ''Hoće li trebati učenici nositi masku? Ako da, tko će to financirati jer to će biti izdašni troškovi'', pita se Hitrec.

Sindikat: Pod hitno početi s pripremama

Sindikat apelira da se hitno mora početi raditi na pripremi. "To su loši uvjeti, em sigurnosni u onim područjima pogođenih potresom. Sad će ti učenici biti premješteni u druge škole. Ima mnogo škola s dvije smjene, pitanje je kako će se stići prozračiti prostor'', kaže Ana Tuškan iz Sindikata hrvatskih učitelja.

Plan da se djeca vrate u školu Boris Jokić naziva dobrim rješenjem, ali kaže da se s planiranjem školske godine kasni.

"Što se tiče protokola boravka u školama, sigurnosti u školama, ne samo učenika nego i odgojno-obrazovnih radnika. U drugoj situaciji, kad je škola djelomično u samom učioničkom okruženju, a djelomično online, tek tu treba planirati što će se dogoditi kad dio učenika ode u online okruženje, kako nastaviti nastavni proces'', upozorava Jokić.

Radna skupina ima i rok jer mjere moraju donijeti do kraja kolovoza.

Kako je u susjedstvu?

A dok Hrvatska o tome tek treba odlučivati, neke zemlje u susjedstvu već su donijele mjere za nastavu u školama. Ima zanimljivih ideja. U Srbiji će razredi imati najviše 15 učenika, svaki će sjediti sam u klupi.

''Prva grupa jednog razreda će početi raditi od 8 sati u ciklusima od 30 minuta, pauzama po 5 minuta i jedan odmor od 15 i pauzom od 20 minuta između tog prvog bloka. U drugom bloku radi druga grupa'', objasnio je srpski ministar obrazovanja Mladen Šarčević.

Nastava će se odvijati jedan tjedan u školi, drugi tjedan na daljinu. Na satu glazbenog nema pjevanja, proba školskih zborova, na tjelesnom neće biti grupnih sportova. Zaposlenici stalno moraju nositi masku. Ista je obveza i za učenike, osim kada sjede u svojoj klupi.

Slovenci ne gube vrijeme

U BiH i Sloveniji detalja o novoj školskoj godini još uvijek nema. U Sloveniji škole ne gube vrijeme. Čekajući upute, neke su već kupile nova računala za nastavnike i posudbu učenicima. Druge su se same pobrinule za šivanje zaštitnih maski.

A kako to izgleda kada djeca u školu napokon krenu, pokazuje Njemačka. U dijelovima te zemlje učenici su krenuli na nastavu ovaj tjedan. Obavezni su razmak i nošenje zaštitnih maski. U svim zemljama pogođenim pandemijom, vraćanje djece u školske klupe je prioritet.

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr
 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene