Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Hrvatska iz minute u minutu

U Splitsko-dalmatinskoj i Dubrovačko-neretvanskoj županiji po devet novozaraženih

Trenutno je potvrđeno ukupno 1126 osoba zaraženih koronavirusom, a 119 osoba je ozdravilo. Dosad je 12 osoba preminulo.

* U Hrvatskoj je do sada zabilježeno 1126 slučajeva zaraze koronavirusom

Pročitajte i ovo Ilustracija JN.1 Dobro proučite! Ovih osam simptoma povezuje se s novom varijantom koronavirusa Koronavirus - ilustracija - 5 Umrle dvije osobe Veći skok novih slučajeva zaraze koronavirusom zabilježen u još jednoj susjednoj zemlji

* Po službenim podacima preminulo je 12 oboljelih

* Na respiratoru je 39 osoba

* Izliječeno je 119 osoba

Tijek događanja možete pratiti u nastavku.

15:26 Koronavirus je potvrđen jednoj novoj osobi u Sisačko-moslovačkoj županiji. Tamo ih je dosada zabilježeno 18, od kojih su dvije ozdravile.

14:20 U Primorsko-goranskoj županiji tijekom protekla 24 sata jedna je novozaražena osoba koronavirusom i jedna je ozdravila, pa je sada ukupno 51 oboljeli dok ih je pet ozdravilo, doznaje se u subotu iz županijskog Stožera civilne zaštite.

14:05 Ministar zdravstva Vili Beroš kazao je da je u proteklih 24 sata novih 47 zaraženih, što je ukupno 1126. "Nažalost, imamo četiri preminule osobe, sve su iz KBC-a Osijek", dodao je. Ukupno je preminulo 12 osoba. Na respiratoru je 39 osoba.

"Sljedeća dva i pol do tri tjedna su kritično razdoblje koje će odrediti našu sudbinu", kazao je Beroš.

13:30 Nacionalni stožer civilne zaštite u 14 sati će na konferenciji za novinare objaviti nove informacije vezane uz epidemiju koronavirusom u Hrvatskoj. Konferenciju možete pratiti uživo na DNEVNIK.hr.

13:15 Peti dan zaredom, u Varaždinskoj županiji nije zabilježen ni jedan novi slučaj zaraze koronavirusom, izvijestio je županijski Stožer civilne zaštite. Ukupan broj oboljelih i dalje je 24, dosad je izliječeno šest osoba, dok je na liječenju u Općoj bolnici Varaždin trenutno 18 osoba i svi su dobrog zdravstvenog stanja.

13:10 U zadnja 24 sata Vukovarsko-srijemska županija bilježi dvije nove osobe zaražene koronavirusom, po jedna u Nuštru i Vinkovcima, pa je sada u toj županiji ukupno 18 oboljelih. U vinkovačkoj Općoj županijskoj bolnici i dalje je šest hospitaliziranih osoba. Zaraza je i dalje potvrđena za dva liječnika, a 18 liječnika, 34 medicinske sestre i tri nezdravstvena djelatnika su u samoizolaciji.

13:00 Od izbijanja krize koronavirusa repatrirano je 893 Hrvata, a ovog vikenda će ih se još stotine vratiti u Hrvatsku, rekao je šef hrvatske diplomacije Gordan Grlić Radman. Ukupno 155 putnika, većinom Hrvata i nekoliko državljana Slovenije, BiH i Crne Gore dolaze danas navečer izvanrednim komercijalnim repatrijacijskim letovima Croatia Airlinesa iz Portugala, Španjolske, Italije i Švedske u Zagreb, rekao je ministar. U zračnoj luci će ih pregledati i odrediti tko treba u karantenu ili samoizolaciju.

12:50 Prema posljednjim podacima u Dubrovačko-neretvanskoj županiji ukupna brojka zaraženih je 59, tj. devet je novih potvrđenih slučajeva. Hospitalizirano je 15 pozitivnih pacijenata. Tijekom dana očekuje se transport dva pozitivna pacijenta u respiratorni centar KBC-a Split te u Kliniku za infektivne bolesti "Dr. Fran Mihaljević" u Zagrebu.

Tri pacijenta su još ranije prebačena u respiratorni centar KBC-a Split i njihovo stanje je teško, ali i dalje stabilno. Izliječene su dvije osobe. U Zračnoj luci Dubrovnik i dalje radi samo nužno osoblje.

12:40 Stožer za civilnu zaštitu Dubrovačko-neretvanske županije obaviještava javnost kako je jednom od djelatnika iz Doma za starije osobe Domus Christi utvrđen kontakt sa zaraženom osobom kojoj je 1. travnja potvrđena COVID-19 infekcija. Djelatnik se trenutno nalazi u samoizolaciji, a zadnji radni dan bio mu je 28.3. Od 1.4. je u samoizolaciji po uputama epidemiologa i nema simptome.

Sve mjere predostrožnosti su poduzete, a osim svakodnevne dezinfekcije, ovlaštena tvrtka radila je dezinfekciju Doma za starije osobe tri puta. Nitko od djelatnika Doma nije razvio simptome bolesti, a posebna pozornost obraća se na svakog korisnika.

12:30 34-godišnjakinja iz Vrbovca na društvenoj mreži je lagala da je pozitivna na koronavirus. Reagirala je policija. Više informacija možete pročitati ovdje.

12:20 Epidemiologinja Višnja Smilović iz Međimurske županije pozvala je sve koji su na radu u inozemstvu da ne dolaze na produženi vikend za Uskrs. "Nemojte to raditi, zarazit ćete svoje najmilije. Molimo vas i pozivamo na odgovornost kako za tjedan ili dva ne bi imali nove slučajeve zato što ste se vi htjeli vratiti i vidjeti svoju obitelj", apelirala je.

12:15 Župan Međimurske županije Matija Posavec kazao je u Međimurju imaju prvu izliječenu osobu. "Riječ je o prvozaraženoj osobi, jučerašnje je testiranje pokazalo negativni rezultat drugi put za redom", dodao je.

U županiji su dvije nove osobe zaražene, navode u stožeru. Prva je osoba koja je bila u samoizolaciji u tridesetim godinama koja se vratila iz Austrije. Druga je osoba u šezdesetim godinama koja ima težu kliničku sliku i koja je hospitalizirana, a radi se o kućnom kontaktu osobe koja se vratila iz Austrije. "Radi se o bliskim kućnim kontaktima i prijenosu između ljudi", kazala je epidemiologinja Višnja Smilović.

12:11 Od 36 testova uzetih tijekom posljednja 24 sata u Zadru, jedan je pozitivan pa je na tom području sada ukupno 51 osoba zaražena koronavirusom, izvijestio je u subotu županijski Stožer civilne zaštite. Novoboljeli pacijent povezan je sa Specijalnom bolnicom za ortopediju u Biogradu, navodi se u priopćenju.

12:09 Na području Zagrebačke županije do subote je ukupno evidentirano 86 osoba kojima je potvrđena bolest uzrokovana koronavirusom, što je dvije osobe više nego dan ranije, najnoviji su podaci Zavoda za javno zdravstvo Zagrebačke županije. Do sada je izliječeno osam osoba, a jedna je umrla.

11:55 Na području Splitsko-dalmatinske županije još je 9 osoba pozitivno na koronavirus i to iz Splita 4, Solina 3, Makarske 1 i Baške vode 1. Svi novooboljeli su kontakti prethodno oboljelih te su svi zadovoljavajućeg općeg zdravstvenog stanja. Na respiratoru je 8 osoba, i to 3 iz Dubrovačko-neretvanske županije, 3 iz Šibensko-kninske i 2 iz Splitsko-dalmatinske županije.

Na današnji dan ukupno je 168 osoba zaraženo koronavirusom na području Splitsko-dalmatinske županije, objavio je tamošnji stožer. 

11:00 Ravnatelj osječke bolnice dr. Željko Zubčić kazao je: "Od jučer imamo prve četiri preminule osobe". Više informacija iz Osijeka možete pročitati ovdje.

10:59 Virovitičko-podravska županija također nema novooboljelih, izvijestio je danas tamošnji stožer. Novih zaraženih nema ni u Karlovačkoj županiji.

10:50 Na području Bjelovarsko-bilogorske županije nema novih osoba zaraženih koronavirusom, a svih 11 testova poslanih u protekla 24 sata negativni su, priopćio je Stožer Civilne zaštite Bjelovarsko-bilogorske županije. Na području županije tako je i dalje koronavirusom zaraženo ukupno šest osoba, a dodatne dvije osobe koje se vode statistički jer imaju prebivalište na području županije, iako su testirani i liječe se na zagrebačkom području.

"Slušajmo i dalje i pridržavajmo se savjeta struke, jer samokontrolom smanjujemo mogućnost širenja zaraze. Budimo pametni i odgovorni na dobrobit nas samih, naših obitelji i cijele zajednice", poručuju iz Stožera Civilne zaštite Bjelovarsko-bilogorske županije.

10:45 Na području Krapinsko-zagorske županije je u subotu evidentirano ukupno 76 osoba zaraženih koronavirusom. U odnosu na jučerašnje podatke Stožera civilne zaštite Krapinsko-zagorske županije, evidentirano je novih šest osoba pozitivnih na koronavirus. Novoevidentirane osobe dolaze s područja Grada Pregrade (2), Grada Oroslavja (1), Općine Petrovsko (2) i Općine Jesenje (1).

10:35 U Šibensko-kninskoj županiji nema novooboljelih od koronavirusa. Na Odjelu infektologije hospitalizirano je deset pacijenata pozitivnih na virus SARS-CoV-2, od jučer je jedna osoba primljena, a tri su otpuštene. Tri pacijenta i dalje su na respiratoru u KBC Split. Šest osoba je u karanteni od kojih su četiri državljani Republike Hrvatske i dvoje stranaca, priopćeno je iz županije.

10:30 Sisački policajci proveli su kriminalističko istraživanje nad dvojicom muškaraca. Naime, utvrđeno je da je 61-godišnjak kao vlasnik trgovačkog društva s područja Hrvatske Kostajnice izradio lažnu propusnicu koju je potom izdao i dao 59-godišnjaku koji nije zaposlen u njegovom trgovačkom društvu. 59-godišnjak je u petak istu upotrijebio kao pravu na kontrolnom punktu. Osumnjićeni će biti kazneno prijavljeni nadležnom državnom odvjetništvu.

10:20 Zagrebački gradonačelnik Milan Bandić pozvao je premijera Plenkovića da se krene u učinkovitiju borbu i u stvaranje boljeg imunološkog zavoda. "Trošak plaća tih ljudi je između 30 i 40 milijuna kuna, a oni čekaju što će dalje biti. To nije dobro i moja je poruka da krenemo u to jučer. U kriznim vremenima se treba uvijek pouzdati najprije u vlastite snage", kazao je i dodao da Grad želi sudjelovati u financiranju troškova.

"Drive in će od idućeg tjedna biti u dva doma zdravlja od tri, a uskoro će biti u sva tri doma zdravlja u gradu. Našim sugrađanima će biti omogućeno da testiranje naprave u svojim domovima zdravlje, a testovi će dolaziti u zavod", istaknuo je.

10:10 Ravnatelj Nastavnog zavoda za javno zdravstvo Andrija Štampar dr. Zvonimir Šostar kazao je da se trakice za testiranje nabavljaju iz inozemstva, za njima je velika potražnja, no za sada ih ima dovoljno. Kutijice u kojima se brisevi transportiraju je, kako je rekao, nemoguće nabaviti stoga su ih počeli proizvoditi naši stručnjaci. Zahvalio se svima koji su sudjelovali i koji sudjeluju u tom postupku.

10:00 Stožer civilne zaštite Istarske županije priopćio je da je ispitano 29 uzoraka brisa i svi su negativni na koronavirus (COVID-19). Nema novooboljelih drugi dan za redom, ukupno četvrti put ovaj tjedan. Dva pacijenta su tijekom dana izliječena.

"U Istarskoj županiji brojimo ukupno devet izliječenih. Tijekom jučerašnjeg dana na Odjelu za infektologiju Opće bolnice Pula i terenskim uzorkovanjem uzeto je 80 uzoraka briseva koji su dostavljeni u laboratorij u Zagreb", poručuju iz stožera. Rezultati tih nalaza bit će poznati uskoro.

9:00 Na zahtjev članova Inicijative osnovana je Udruga Glas poduzetnika koja će kao formalni predstavnik 100.000 članova, nastaviti aktivno boriti se za prava članova i brži povratak ekonomskom rastu. Više informacija o tome možete pročitati ovdje.

8:45 Najveću borbu vode oni koji su na prvoj crti obrane od koronavirusa liječnici i zdravstveni djelatnici. Zbog nedostatka zaštitne opreme svoj doprinos u borbi protiv koronavirusa dala je Zajednica tehničke kulture Grada Osijeka u suradnji s gradom. Izrađuju vizire koje doniraju KBC-u Osijek, a više o tome možete pročitati ovdje.

8:30 Primorsko-goranska i Istarska županija jučer nisu zabilježile novooboljele od koronavirusa, a broj osoba u samoizolaciji pada, dok broj izliječenih raste. Više informacija možete pročitati ovdje

8:20 Erste banka i Erste Card Club donirat će ukupno 1,3 milijuna kuna zagrebačkoj Klinici za infektivne bolesti i Klinici za dječje bolesti Zagreb, za nabavku opreme zbog epidemije koronavirusa i zbog sanacije štete nedavnog jakog potresa u Zagrebu.

"Erste banka donijela je odluku o donaciji Klinici za infektivne bolesti Dr. Fran Mihaljević, u iznosu od milijun kuna, s ciljem pružanja pomoći prilikom nabave potrebne medicinske opreme u situaciji kada se poduzimaju veliki napori u suzbijanju širenja epidemije koronavirusa. Dodatno, kartična kuća Erste Card Club odlučila je donirati 300 tisuća kuna Klinici za dječje bolesti Zagreb u Klaićevoj ulici, kao pomoć u sanaciji materijalne štete uzrokovane potresom koji je pogodio Zagreb 22. ožujka ove godine", priopćeno je iz Ureda korporativnih komunikacija Erste&Steiermärkische Bank.

8:00 Na lokacijama gdje policajci kontroliraju ulaske u gradove po naputku Stožera civilne zaštite, mogući su zastoji, javlja HAK. Na autocesti A6 Rijeka-Zagreb na čvoru Kikovica u smjeru Zagreba vozi se jednim trakom.

Za sav promet zatvoreni su izlazi iz smjera Zagreba prema moru na čvoru Oštrovica i prema Fužinama na čvoru Vrata te državna cesta između čvorova Lučice i Kikovica (DC3) u smjeru Rijeke zbog provođenja kontrole na čvoru Kikovica.

7:50 U Puli su, u centru i na Verudi, postavljene adventske kućice za OPG-ove. Kućice će biti otvorene od 8 do 13 sati, na Uskrs i Uskrsni ponedjeljak će bti zatvorene.

11 kućica jučer je kamionom dopremljeno na gradski merkat i postavljene su u blizini zgrade tržnice, a u njima će lokalni OPG-ovi prodavati voće i povrće, piše Glas Istre. Na Verudi su postavljene još četiri kućice. Grad i Pula Film Festival kućice su OPG-ovima ustupili na korištenje besplatno.

7:40 Ministarstvo vanjskih i europskih poslova, u dogovoru sa Stožerom za civilnu zaštitu, moli hrvatske državljane, koji privremeno ili stalno žive i rade izvan zemlje, da do daljnjega odgode putovanja u Hrvatsku koja nisu nužna.

"Savjetujemo svim hrvatskim državljanima, koji nemaju neodgodivu potrebu za putovanjem u Republiku Hrvatsku, da ostanu u svojim mjestima boravka kako bi se što manje izlagali i time smanjili ugrozu zaraze koronavirusom za sebe, vlastitu obitelj, ali i okolinu", priopćili su iz ministarstva.

7:30 Predsjednik Mešihata Islamske zajednice u Hrvatskoj muftija Aziz Hasanović kazao je da razumije svakog vjernika koji iskazuje svoju žal što ne može već treći petak obaviti bar tjednu molitvu u džamiji, ali je naglasio da je pod opasnosti od pandemije za cijeli svijet individualna molitva jedino rješenje. (Hina,M.V.)

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene