Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Hrvatska iz minute u minutu

Novih sedam zaraženih koronavirusom u Požegi: "Postoji realna opasnost da će ih biti još"

Milan Bandić na koneferenciji zagrebačkog stožera
Milan Bandić na koneferenciji zagrebačkog stožera DNEVNIK.hr
Aktualno Galerija +0 Milan Bandić na koneferenciji zagrebačkog stožera Galerija 1/1 >>
U Hrvatskoj danas imamo 52 nova slučaja koronavirusa, objavio je Nacionalni stožer. Aktivnih slučajeva je 515.

* Koronavirus dosad potvrđen kod 2777 osoba

Pročitajte i ovo Ilustracija Izvijestio USKOK Nova optužnica za lažne covid potvrde: Već šesta skupina okrivljenih Ilustracija 12 okrivljenika USKOK optužio petu skupinu za lažne covid potvrde: Sve su rješavali za 100 eura preko medicinske sestre

* Oporavilo se 2155, preminulo 107

* 515 je aktivnih slučajeva

Tijek događaja pratite u nastavku:

22:45 U Požegi je još sedam zaraženih koronavirusom, potvrdio je za DNEVNIK.hr Vedran Neferović iz tamošnjeg stožera. Šestero novozaraženih dovodi se u vezu s dvoje za koje je jutros objavljeno da su zaraženi, a jedan je slučaj neovisan o tome. Riječ je o mlađoj muškoj osobi koja se zarazila u Zagrebu prilikom odlaska u noćni klub. 

Neferović je kazao i kako "postoji realna opasnost da će biti još zaraženih", jer epidemiolozi sada istražuju kontakte novozaraženih te za neke od njih tek trebaju uslijediti testiranja. Rezultati novih testova bit će objavljeni u srijedu.

14:00 Nacionalni stožer civilne zaštite objavio je kako su u Hrvatskoj u posljednja 24 sata 52 nova slučajeva zaraze koronavirusom.

Trenutačno oboljelih (aktivnih slučajeva) u Hrvatskoj je 515. Još je 75 osoba na liječenju, a dva su pacijenta na respiratoru. U posljednja 24 sata testirana je 921 osoba.

Na konferenciji se pojavio šef HZJZ-a Krunoslav Capak, koji je dosad bio u samoizolaciji. 

Govorio je kako su u Hrvatskoj dva žarišta. Jedno je u Đakovu gdje je virus prodro u samostan, u zatvoreni sustav. U Zagrebu je drugo žarište. "Svi slučajevi su epidemiološki obrađeni i pod kontrolom su", kazao je Capak.

Prof. Alemka Markotić kazala je da je u Fran Mihaljeviću 30 hospitaliziranih. Tamo je jedna osoba na respiratoru, u dobi od 83 godine, sa komorbiditetom. Ostali su bolesnici stabilno. Jedan pacijent iz Psihijatrijske bolnice Sveti Ivan ima srednje tešku do tešku sliku, a ostali su blaži do srednje teški.

Dodala je da puno ljudi dolazi na testiranja i na konzultiranja.

Davor Božinović govorio je o uvjetima na granicama. U Hrvatsku će moći svi iz EU-a, a iz trećih zemalja samo uz određene uvjete. Izuzeci su zdravstveni djelatnici, oni koji skrbe o starijima, prekogranični radnici, diplomati, policajci, putnici u tranzitu, osobe koje putuju zbog turističkih ili drugih poslovnih razloga, osobe koje putuju zbog školovanja ili drugih neodgodivih razloga.

Capak je obrazložio što se postiglo kratkotrajnom mjerom obvezne samoizolacije prilikom dolaska iz BiH. 

"Kad se odlučilo da se stavljanju u samoizolaciju, stavljani su bili epidemiološki argumenti na stol. Tada smo imali unos u zemlju. Nije to bilo da su strani državljani donijeli, nego su naši građani putovali u te zemlje, pa se vraćali zaraženi. Bili su pobrojeni takvi slučajevi. I kad je taj argument bio na stolu, donijela se odluka da se mjere postrože. Prva mjera bila je samoizolacija za one koji prelaze granicu, koja se mora u jednakoj mjeri primijeniti na sve. Sada je situacija drugačija. Nemamo tih uvezenih slučajeva, a epidemiološki argument samo je jedan od argumenata koji se razmatraju", rekao je.

Dodao je i kako se moglo očekivati da će otvaranje granica rezultirati većim brojem slučajeva.

"Moramo s tim živjeti", rekao je. 

Davor Božinović govorio je da je inspekcija obišla 245 noćnih klubova te da su našli prekršaje kod njih 65. Najavio je da zasad neće zatvarati noćne klubove ako ne bude novih infekcija, bez obzira na to što je glasnogovornik slovenske vlade Jelko Kacin objavio kako je hrvatska Vlada, po uzoru na Sloveniju, odlučila zatvoriti noćne klubove, zbog čega će Hrvatska ostati na zelenoj listi epidemiološki sigurnih zemalja.

Dva liječnika na KB-u Merkuru su pozitivna, potvrdio je Capak.

12:52 Nakon 47 dana bez novooboljelih na području Požeško-slavonske županije potvrđena su dva nova slučaja, a radi se o osobama koje su doputovale iz inozemstva.

12:38 I u Dubrovačko-neretvanskoj županiji dva su nova slučaja zaraze.

"Riječ je o mlađoj ženskoj osobi s blagim simptomima koja se zarazila u Zagrebu te o ženi srednjih godina čiji su simptomi nešto teži i trenutno je hospitalizirana na Zaraznom odjelu OB-a Dubrovnik, a čija se epidemiološka veza još utvrđuje", pojašnjavaju u stožeru. Obje su žene iz Dubrovnika.

12:10 U Zagrebu u protekla 24 sata ima 19 novih slučajeva. U gradu je 221 aktivni slučaj.

Milan Bandić rekao je da je najvjerojatnije prehodao koronu, kao i dva posto stanovništva.

"Ne treba od korone napraviti mit. Trebamo biti odgovorni i staviti je ad acta kao gripu, upalu pluća", rekao je Bandić.

Na presici je rečeno da su u posljednje vrijeme oboljeli uglavnom mladi ljudi. Oko 40 posto oboljelih ima manje od 29 godina. Njihova klinička slika je blaga. Imaju blagu temperaturu, od 37 do 38, koja traje nekoliko dana, grlobolju te blagi kašalj. 

12.00 U Krapinsko-zagorskoj županiji dva su nova slučaja.

11:47 U Sisačko-moslavačkoj županiji na današnji dan nema novooboljelih pacijenata od zarazne bolesti COVID-19.

11:45 Danas su dva nova zaražena u Karlovcu. Riječ je kontaktima prvooboljele u Karlovcu, doznajemo iz stožera.

11:29 U Zagrebačkoj županiji u odnosu na jučer dva su nova slučaja zaraze koronavirusom. 

11:15 U Osječko-baranjskoj županiji u posljednja 24 sata kod sedam osoba potvrđen je koronavirus. Riječ je o četiri osobe iz Đakova, dvije iz Osijeka i jednoj s područja općine Bilje. Sve su novooboljele osobe kontakti ranije oboljelih.

11:04  U Splitsko-dalmatinskoj županiji nove četiri osobe pozitivne su na COVID-19. Radio se o jednoj osobi iz Splita, jednoj iz Imotskog i dvije osobe iz Podbablja. Novooboljela osoba iz Splita kontakt je prethodno oboljele osobe te se nalazi u samoizolaciji.

"Novooboljela osoba iz Imotskog, kao i obje osobe iz Podbablja nalaze se u Zagrebu, a testirani su u Nastavnom zavodu za javno zdravstvo 'Dr. Andrija Štampar'. Epidemiološki su obrađeni u Zagrebu, gdje i ostaju do svog oporavka", kažu u Stožeru.

10:47 Gong je upozorio na diskriminaciju zaraženih koronavirusom: ''Bit će zakinuti za ustavno pravo''.

Više o tome ovdje.

10:23 Nacionalni stožer najavio je da će danas u 14 sati imati konferenciju za novinare.

10:16 U Bjelovarsko-bilogorskoj županiji nema novih slučajeva zaraze koronavirusom. Na području te županije i dalje je jedna osoba pozitivna na COVID-19, javljaju iz tog stožera.

10:10 U Vukovarsko-srijemskoj županiji u posljednja 24 sata su četiri osobe iz Bapske pozitivne na COVID-19. Ukupan broj oboljelih osoba u toj županiji od početka epidemije je 50, od kojih je 41 osoba izliječena. 

 9:05 Na području Zadarske županije jedna je novooboljela osoba. Riječ je o muškarcu koji se prema procjenama epidemiologa zarazio prilikom boravka izvan županije. Obrađeni su svi njegovi kontakti,

8:59 Tijekom protekla 24 sata svi ispitani uzorci brisa Istarske županije su negativni na COVID-19. Nema novooboljelih.

8:00 U Hrvatskoj su u ponedjeljak bila 34 nova slučaja zaraze koronavirusom, čime se ukupan broj zaraženih od početka epidemije popeo na 2725. Jedan je pacijent na respiratoru.

7:30 U sinoćnjoj debati na RTL televiziji premijer Andrej Plenković, koji je na turniru u Zadru bio u kontaktu sa zaraženim tenisačima, rekao je da mu je i četvrti test na koronavirus negativan.

Više o tome ovdje.

7:00 Ukida se mjera dvotjedne samoizolacije za dolaske iz Bosne i Hercegovine. Ministar unutarnjih poslova i šef Nacionalnog stožera civilne zaštite Davor Božinović u ponedjeljak je najavio otvaranje granice prema susjednoj Bosni i Hercegovini. Jučer je rekao da će to učiniti "najkasnije sutra".

Više čitajte ovdje.

6:30 U Kninu je još sinoć potvrđen novi slučaj zaraze koronavirusom. Radi se o mladoj ženskoj osobi s područja grada Knina koja je vjerojatno bila izložena zarazi na radnom mjestu zbog brojnih kontakata s osobama iz inozemstva

 

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene