Obavijesti Pretražite Navigacija
televizijsko sučeljavanje

Plenković: "Izgubili ste papir? Teško je pričati bez njih...", Bernardić: "Kako vas nije sram"

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
U prvoj televizijskoj debati uoči parlamentarnih izbora na RTL televiziji sučelili su se Andrej Plenković i Davor Bernardić.

Čelnici HDZ-a i SDP-a Andrej Plenković i Davor Bernardić večeras su odmjerili snage na RTL-u, u prvom televizijskom sučeljavanju uoči parlamentarnih izbora u nedjelju.

Pročitajte i ovo Andrej Plenković Digitalna transformacija Plenković: ''Digitalizacija će pridonijeti održivom razvoju Hrvatske. Tri su prioriteta'' Andrej Plenković i Sanja Šprem dogovor sa sindikatima Plenković objavio koliko će rasti plaće u državnim i javnim službama: "Povišica stiže već u srpnju"

Plenković i Bernardić tijekom 120 minuta odgovarali su na pitanja vezana za trenutačnu situaciju s koronavirusom, njihovim predizbornim programima te prvim koracima koje će poduzeti ako osvoje vlast.

O koronavirusu, testiranju, mjerama, otvaranju granica...

Na početku sučeljavanja sudionici debate odgovorili su na pitanje jesu li se i kada testirali na koronavirus.

Bernardić je rekao kako se dosad nije testirao, ali će to učiniti nakon sučeljavanja jer je Plenković, kako kaže - visokorizičan. Plenković je pak rekao kako se testirao četiri puta, uključujući i danas, te pokazao negativan nalaz.

"Za razliku od Bernardića, ja se ne grlim na predizbornim kampanjama", rekao je Plenković i dodao da Bernardić može biti miran. Ponovio je i da njegov susret sa zaraženim Đokovićem nije bio rizičan.  

Dok je Plenković ustvrdio kako su pobijedili koronu, Bernardić je ustvrdio da nema nikakve pobjede te je u Hrvatskoj zabilježen eksponencijalni rast.

Bernardić je optužio premijera da su prerano popustili mjere te ugrozili živote građana, na što mu je Plenković poručio kako je Hrvatska bila među prvima koja je pokrenula mehanizam "intenzivnog odgovora na koronu".

"Zaštitili smo ustanove socijalne skrbi, korona je najviše života u Europi odnijela u domovima za starije. Nažalost, imali smo samo 107 umrlih, to je veliki uspjeh", rekao je Plenković i dodao da su se mjere uvodile promišljeno te su se sada pojavila kontrolirana žarišta. 

Bernardić je odgovorio kako građani nisu sigurni kada izlaze na birališta, ali da na izbore moraju izaći pod zaštitnom opremom.

"Otvorili ste noćne klubove, Slovenci su rekli da će razmotriti samoizolaciju za putnike iz Hrvatske. Otvorili ste granice s BiH. Zbog izbora i toga da vaši birači iz BiH mogu ući u Hrvatsku na izbore te ste ugrozili turističku sezonu. U Hrvatskoj se javlja novi val epidemije", ustvrdio je Bernardić. 

Čelnik Restarta poručio je kako se Rajko Ostojić, za razliku od Plenkovića, ponio odgovorno kada je otišao u samoizolaciju.

"Ako niste čuli od infektologa što je bliski kontakt, ja vam tu ne mogu pomoći. Što mislite da 100 tisuća radnika sutra kažu da idu u samoizolaciju jer ste bili u nekoj vrsti kontakta", pitao je Plenković Bernardića i optužio ga da pokušava ušićariti jeftine političke bodove.

Šef Restarta istaknuo je kako se strani mediji čude Plenkoviću zato što nije otišao u samoizolaciju te se on ne bi skrivao iza odluka Stožera.

"Stožer zadire u ustavna prava, u njemu su članovi HDZ-a i očito idu po instrukcije u Banske dvore", rekao je Bernardić.

Plenković je odgovorio kako mu je drago da su u stožeru članovi HDZ-a.

"Vi niste mogli sanjati ono što smo mi napravili. Je li COVID kriv SAD-u, Njemačkoj, Italiji? Ja sam se danas s Charlesom Michelom borio za 20 milijardi eura, a vi i ne znate što je u nadležnosti Europskog vijeća", rekao je Plenković.

Nakon pitanja o propitivanju Ustavnog suda o odlukama Stožera Bernardić je rekao da je činjenica je da je stožer ušao u ustavne ovlasti.

"Vaš suradnik Mikulić za vrijeme krize zapošljavao je svoju ženu za 17.000 kuna. To ste vi - korupcija", rekao je Bernardić.

Kako ćemo živjeti s koronom ili nakon nje?

Na pitanje otkud bi namaknuli novac za svoje gospodarske mjere, Bernardić je rekao kako će, ako osvoje vlast, uvesti moratorij na kredite te osigurati skraćeno radno vrijeme za istu plaću bez otpuštanja.

"Uvest ćemo i zaštitni dodatak od 750 kuna za umirovljenike", rekao je Bernardić. 

Plenković je rekao kako se Hrvatska bori da u sljedećih 7 godina dobije još 22 milijarde eura iz EU-a.

"Vi ne znate elementarne stvari, mogli ste se pripremiti, gospodine Bernardiću", rekao je Plenković, na što mu je Bernardić uzvratio da je Hrvatsku doveo do ruba provalije.

"Mislite da ste najpametniji, vi ste jedan napuhani balon", kazao je Bernardić.

Plenković je poručio kako u sljedećem mandatu mogu prosječnu plaću podignuti na tisuću eura. 

Bernardić je kazao kako zna kako Hrvatska izgleda jer mu je brat u koronakrizi ostao bez posla. "Dajte se probudite i dođite iz Bruxellesa i pogledajte kako ljudi žive", poručio je. 

Plenković je kazao kako njegova vlada, za razliku od SDP-ove, smanjila poreze i podignula kreditni rejting 

"Radnici u turizmu preživjeli su zahvaljujući nama", kazao je Plenković, a Bernardić mu je poručio kako je HDZ-u u krvi da uzima proviziju, aludirajući na državnu stranicu za buking.

O PDV-u, broju ministarstava, INA-i...

Na pitanje planiraju li smanjiti PDV, Plenković je odgovorio kako su mogli birati hoće li nastaviti s politikom povećanja plaća.

"Plaća je narasla 18,3 posto u našem mandatu", rekao je Plenković i dodao da su imali 9 milijardi drugih rasterećenja.

Na pitanje o minimalnoj plaći koja je sada 3250 kuna, Plenković je kazao kako je u vrijeme SDP-ove vlade ona rasla 250 kuna, a u mandatu njegove vlade 750 kuna.

"Prosječna plaća u našem mandatu narasla je šest puta, a javni dug do prije COVID-a smanjen je na 73 posto BDP-a, bio je 81 posto. Mi nastojimo učiniti kvalitetu života boljom za sve. Hrvatski građani žive bolje nego prije četiri godine", ustvrdio je i naveo kako su građane i poduzetnike rasteretili za devet milijardi kuna.

Šef Restarta najavio je kako planiraju smanjiti broj ministarstava ako dođu na vlast

"Ukinut ćemo ministarstvo državne imovine, to je izmišljeno ministarstvo, a nema razloga da uprava i pravosuđe ne budu zajedno. Smanjit ćemo državnu upravu", rekao je Bernardić i dodao da će broj ministarstava biti između 12 i 15. 

Andrej Plenković rekao je kako u njegovoj vladi postoji samo jedan ministar protiv kojeg se vodi istraga.

Bernardić je pitao Plenkovića je li znao za memorandum o izvozu nafte u Mađarsku koji je potpisao Ćorić i time, kako kaže, počinio izdaju nacionalnih interesa.

"Nema nikakve izdaje nacionalnih interesa", rekao je Plenković. 

Bernardić je kazao kako otkup hrvatskih dionica INA-e košta 15 milijardi kuna.

"A otkud vi to znate, gospodine Bernardiću? Pa vi ne znate baš ništa. Vi niste razgovarali sa savjetnicima. Vaša procjena nije ni blizu vašoj brojci", odgovorio mu je Plenković. 

O potresu koji je pogodio Zagreb, koalicijama...

Davor Bernardić rekao je da će Restart u utorak predstaviti zakon o obnovi grada Zagreba, na što ga je Plenković upitao koliko je novca donirao za obnovu glavnog grada.

"Ja sam donirao svoju plaću, ali nisam zbog toga organizirao konferenciju za novinare. Mi to ne radimo da bismo skupljali političke poene", rekao je Bernardić.

Plenković je rekao da je Vlada po stambenoj jedinici osigurala 20.000 kuna bespovratne pomoći, da Vlada financira troškove građana koji ne mogu u svoje domove i trenutačno žive u studentskom domu Cvjetno naselje. Dodao je i da je zakon o obnovi prvi zakon koji će donijeti buduća HDZ-ova Vlada.

"Restart očito ima neki supersak", rekao je Plenković.

Bernardić je potom odlučio pokazati još jedan papir s grafom, ovoga puta o korupciji u Hrvatskoj, na što je Plenković ustvrdio kako je "fasciniran".

"Izgubili ste papir, teško je pričati bez njih?" pitao je Plenković Bernardića koji je tražio papir među svojim materijalima, na što ga je on pitao kako ga nije sram. 

Uskoro je krenula rasprava o koalicijskim partnerima. Plenković je kazao kako je SDP-ov koalicijski partner Beljak obijao automobile, na što ga je Bernardić pitao zašto vrijeđa na osobnoj razini. 

Na pitanje o mogućim partnerima nakon izbora, Bernardić je rekao kako eventualni zastupnici iz stranke Milana Bandića nisu opcija. "Ostaju Možemo, Pametno i druge stranke s kojima možemo..." , rekao je.

Na pitanje novi izbori ili velika koalicija, Bernardić je poručio kako velika koalicija s HDZ-om ne dolazi u obzir.

"Velika koalicija sa SDP-om - nikad. Mi ćemo pobijediti na izborima", rekao je Plenković i dodao da Bernardić želi da predsjednik republike imenuje troje ministara.

"Čuo sam da ste vi bili đak Milana Bandića te da vam je pomogao da postanete predsjednik SDP-a", rekao je Plenković.

Bernardić je potom rekao kako se on s 18 godina učlanio u SDP, a Plenković u HDZ u svojim 40-ima kad je osjetio "zov domoljublja".

"Vas je Jadranka Kosor dovela za rukicu u HDZ", poručio je Bernardić.

Na pitanje o Škori, Plenković je kazao kako je Škoro SDP-ov saveznik.

"Niste rekli nijednu riječ protiv Škore u kampanji, čini mi se da tu postoji neka nevidljiva ruka...", rekao je Plenković i kazao kako bi Bernardiću bilo dobro da je imao političko i diplomatsko iskustvo poput njega.

O pozdravu "Za dom spremni"

Bernardić je rekao da bi zakonom zabranili pozdrav "Za dom spremni", uključujući i u HOS-ovu grbu.

"Taj pozdrav odgovara Srbiji. Braniteljima HOS-a kapa do poda, ali za taj pozdrav nema mjesta", rekao je Bernardić. 

Plenković je ustvrdio kako je vlada Ivice Račana legalizirala grb HOS-a s pozdravom "Za dom spremni"

"SDP je taj koji je legalizirao 'Za dom spremni'. Ja sam protiv tog pozdrava, osuđujemo zločine u NDH. Njemu nema mjesta u javnom prostoru osim u ovim malim slučajevima, iz pijeteta... Svaka zabrana je suvišna, imamo različitu praksu sudova, ali to nije do mene. Važno je da u specifičnim trenucima komemoracija pustimo te insignije", rekao je Plenković. 

O obrazovnoj reformi

Bernardić je najavio kako će nastaviti reformu tamo gdje je stao Boris Jokić.

"Naš je cilj osposobiti djecu za međunarodno tržište rada, a ne za burzu. Želimo uvesti građanski odgoj u škole i da naša djeca pokazuju bolje rezultate na Pisa testovima", rekao je Bernardić.

Plenković je kazao kako je njegova vlada provela obrazovnu reformu i uvela nove kurikulume. "Pokazali smo što se može učiniti kada postoji čvrsta politička volja", rekao je Plenković i dodao da proces digitalizacije još traje.

O vanjskoj politici, predsjedanju Europskom unijom, BiH...

"Hrvatska je prespavala predsjedanje, nitko nije čuo za nas. Umjesto da smo nametnuli svoju agendu, razgovarali smo o zapadnom Balkanu. Nismo izborili više za naše građane. Nismo ni taknuli pitanje migranata. Mi nismo u mogućnosti možda pokriti svaki resor, ali nismo napravili apsolutno ništa za vrijeme predsjedanja", rekao je Bernardić.

Plenković je kazao kako su Bernardićeve izjave sramotne.

"Pokazali ste takvu prazninu da me je iskreno sram. U okviru našeg predsjedanja napravili smo izvrstan posao u neviđenim okolnostima. Dogovoren je Brexit... U protekle četiri godine, nakon svakog Europskog vijeća u Saboru sam tumačio o čemu se na njemu raspravljalo. Nisam vas tamo vidio nijednom. Vi ste lider opozicije, a niste pokazali minimum zainteresiranosti za europske teme", rekao je Plenković i dodao da je Hrvatska koordinirala sve aktivnosti na razini EU-a u vezi s COVID-om.

Bernardić je kazao kako ne bježi od eventualnog službenog odlaska u Srbiju te joj želi da uđe u EU, ali i da zadovolji uvjete.

Na pitanje Željko Komšić ili Milorad Dodik, Plenković je odgovorio Dragan Čović.

"Komšić je nelegimitni predstavnik, ne želimo da se izigrava Dejtonski sporazum", kazao je Plenković. 

Bernardić je rekao da nije bilo problema dok je Čović bio hrvatski predstavnik.  

Na pitanje je li Plenković svjestan da u razgovorima s novinarima često docira, premijer je kazao kako je stalno u kontaktu s medijima i razgovara sa svima.

Ustvrdio je kako bi se Bernardić trebao ispričati Gordanu Jandrokoviću nakon što je rekao kako je on "rektalni alpinist".

Osobna pitanja - o religiji, Titu i Tuđmanu..

Bernardić je rekao kako na misu ide prigodno kad su veće svetkovine, a na pitanje bi li stranačkom kolegi sugerirao da se deklarira kao homoseksualac, odgovorio je kako je to osobni izbor.

Plenković je rekao kako često ide na mise, ponekad s obitelji, a ponekad i sam u raznim dijelovima Hrvatske. Bernardića je pitao zašto je Domagoja Hajdukovića maknuo s mjesta nositelja liste. 

Na pitanje Tuđman ili Tito, Bernardić je odgovorio Tito, a na pitanje Dinamo ili Hajduk, Plenković je poručio kako navija isključivo za hrvatsku reprezentaciju.

Na pitanje koju bi vrlinu istaknuli jedan za drugoga, Bernardić je rekao kako Plenković voli slušati. Plenković je kazao kako ne poznaje dovoljno dobro Bernardića, ali zna da voli noćne klubove.

Bernardić je pak ustvrdio kako mu se čini da je Plenković "prilično bahat". 

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene