Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Muk Stožera

Kako će izgledati doček Nove godine u Hrvatskoj? Jedna županija je prelomila, u drugima još važu: "Čekamo tu odluku..."

Aktualno Galerija Lina Dollar Lina Dollar Foto: DNEVNIK.hr Dino Kozlevac - 3 Dino Kozlevac - 3 Foto: DNEVNIK.hr Dino Kozlevac - 2 Dino Kozlevac - 2 Foto: DNEVNIK.hr Dino Kozlevac - 1 Dino Kozlevac - 1 Foto: DNEVNIK.hr +5 Tomislav Tomašević Galerija 1/10 >>
Korona brojke i dalje su visoke, no glavno pitanje ovih dana glasi: Kamo za Novu godinu? E pa ovisno u kojem dijelu Hrvatske živite. I dok su neki potpuno zabranili dočeke na otvorenom, u drugim gradovima planiraju se koncerti uz COVID potvrde. Ugostitelji pak traže dulje radno vrijeme. Sve oči uprte su u Stožer, a od njih već danima - samo muk.

Nova godina se neće čekati na gradskim trgovima u Istri. ''Postojale su razne opcije, jedna je bila i u pulskoj Areni'', izvijestila je reporterka Dnevnika Nove TV Lina Dollar.

''Na području županije su mjere suglasne. Epidemiolozi su dali suglasnost, kao i županijski stožer. Praktički se sve održava - svirka, promenadni koncerti... Svi smo odustali od koncerata na jednom mjestu, u razgovoru s gradonačelnicima i načelnicima s obzirom na situaciju. Brojke su nam i dalje konstantno visoke. U odnosu na prošli tjedan pada broj zaraženih za deset posto, ali je veći u odnosu na prije dva tjedna'', rekao je načelnik Stožera civilne zaštite Istarske županije Dino Kozlevac u Dnevniku Nove TV te istaknuo da nisu dobra okupljanja na jednom mjestu.

Dodao je da će se ugostiteljima produžiti radno vrijeme. ''Hoteli, svi oni koji organiziraju dočeke, moći će to organizirati u skladu s mjerama. Božić i Novu godinu ćemo proslaviti pod trenutnim mjerama. O svima nama ovisi. Nema tog Stožera, organizatora i desetine tisuća redara koji će kontrolirati ako ih se mi ne pridržavamo'', istaknuo je Kozlevac.

U suprotnom, ako ne dođe do pada broja novozaraženih, morat će posegnuti za nekim mjerama. Rekao je da ne želi prejudicirati opcije, ali da su ''sve mjere na stolu''.

Neizvjesno u gradovima

Novu godinu Zagrepčani bi mogli dočekati na Trgu bana Jelačića, ali pod posebnim mjerama. ''Znači da kada bi se išlo u to, dio trga će biti ograđen i u taj dio trga moći se jedino s COVID potvrdama'', kazao je zagrebački gradonačelnik Tomislav Tomašević.

Takve planove imaju i u Osijeku, ali i Dubrovniku. A na Stradunu su koncerti pod mjerama već isprobani - u ograđenom prostoru bili su tek rijetki. Kako će sve izgledati još se ne zna u Rijeci, ali zasad planiraju koncert u središtu grada. Split je prelomio.

''Velikog novogodišnjeg koncerta na Rivi neće biti zbog epidemiološke situacije, ali će sve ugostiteljske zone na adventskim lokacijama organizirati mini novogodišnje dočeke, ali pod kojim uvjetima i do koliko sati donijet će odluku civilni stožer", izvijestila je reporterka Dnevnika Nove TV Karla Trstenjak.

Pročitajte i ovo Miroslav Šeparović Vlada nije prekoračila ovlasti Sud odlučio da je uvođenje COVID potvrda u skladu s Ustavom. Šeparović otkrio novosti: ''Stožer mora objasniti zašto donosi svaku odluku''

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna većina ima omikron Broj slučajeva u SAD-u dramatično raste, postrožuju se mjere: "Već smo umorni od toga. Ali moramo reagirati"

''Želja nam je da se produži radno vrijeme za Badnjak i Novu do dva ujutro. Čekamo tu odluku koja bi nam donijela malo više prihoda u ovom periodu, a ljudima automatski puno veselja za te blagdane'', smatra Nikola Eterović, predsjednik Nacionalne udruge ugostitelja.

A, izgleda, moglo bi im se izaći ususret. ''Ta noć između Badnjaka i Božića ili Stara na Novu godinu, da se tu još, ne znam, pusti eventualno dva sata da ugostiteljski objekti rade što nije tako puno, a opet akomidiralo bi situaciju koja je praktički neizbježna, ali to je ja mislim jedino što se razmišlja'', kazao je premijer Andrej Plenković.

I dok se kod nas razmišlja do kad će se slaviti - diljem Europe zbog omikrona proslave se otkazuju. Kako će sve izgledati u Hrvatskoj, očito ćemo ponovno doznati - u zadnji čas. 

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr
 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene