Obavijesti Video Pretražite Navigacija
ažuriran popis

HZJZ objavio nove upute za škole: Objasnili su kada učenici moraju nositi maske

Donesene su nove, dodatne, upute za rad škola i vrtića. U ažuriranim uputama detaljno se navodi kada učenici moraju nostiti maske.

Hrvatski zavod za javno zdravstvo objavio je u petak nove upute za rad predškolskih, osnovnih i srednjih škola.

Osim dosadašnjih uvjeta kada se nose maske, dodatno je da maske moraju nositi i učenici od 5. razreda osnovnih škola nadalje tijekom cijelog boravka u školi i tijekom boravka u učionici, čak i kada je riječ o ustanovi u kojoj je razmak u učionicama između svih osoba (učenika, nastavnika i dr.) veći od 1,5 metra.

Zatim, učenici srednjih škola tijekom cijelog boravka u školi i tijekom boravka u učionici, čak i kada je riječ o ustanovi u kojoj je razmak u učionicama između svih osoba (učenika, nastavnika i dr.) veći od dva metra.

Nadalje, nastavnici, odgajatelji i drugi djelatnici škola i dječjih vrtića kao i roditelje i druge odrasle osobe tijekom cijelog boravka u školi/dječjem vrtiću i tijekom boravka u učionici odnosno odgojno-obrazovnoj grupi; iznimno cijepljeni odgajatelji i učinitelji razredne nastave kao i odgajatelji i učitelji razredne nastave koji su unazad 12 mjeseci preboljeli COVID-19 ne trebaju nositi masku kada borave u svojem razrednom odjelu odnosno u svojoj odgojno-obrazovnoj grupi.

Naposljetku, maske su obavezne i za učenike od prvog do četvrtog razreda osnovne škole (uključujući četvrti razred) kod prolaska zajedničkim prostorijama odnosno u svim situacijama kraćeg trajanja kada se učenici jednog razrednog odjela miješaju s učenicima drugog razrednog odjela (u učionici učenici do 4. razreda, uključujući četvrti razred, ne nose masku).

Podsjetimo, Stožer je na konferenciji u petak donio novi set epidemioloških mjera.

Pročitajte i ovo Dino Goleš DETALJNA ANALIZA NOVIH MJERA Od ponoći na snazi mjera ograničavanja javnoga okupljanja: Jesu li upitne nogometne utakmice i što je s vukovarskom Kolonom sjećanja?

Pročitajte i ovo Nacionalni stožer SUŽIVOT S KORONAVIRUSOM Stožer predstavio nove mjere: Doznajte što se sve mijenja

Također, lokalni stožeri ne mogu odlučiti kada će se u školama prestati nositi maske, već je to iskljućivo odluka Nacionalnog stožera.

Djeca rane i predškolske dobi, kao i učenici s teškoćama u razvoju koji svladavaju posebne programe, ne nose zaštitne maske. Izuzet od obveze nošenja maske u školi može biti samo učenik/djelatnik čije zdravstveno stanje to onemogućuje; navedeno utvrđuje nadležni školski liječnik za učenika ili obiteljski liječnik za djelatnika.

Maske nije potrebno nositi za vrijeme nastave tjelesne i zdravstvene kulture, drugih oblika tjelesne aktivnosti i za vrijeme objeda.

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene