Pet domaćih tvrtki kreće u tužbe protiv države zbog, kako tvrde, diskriminatornih odluka Stožera civilne zaštite i neadekvatnih Vladinih ekonomskih mjera. Čekali su, sukladno zakonu, tri mjeseca, ali je država odbila mirno rješavanje spora pa će poduzetnici pravdu tražiti na sudovima.

Galerija Tomica Drvar Branka Prišlić Kafić - 1 +0 Kafić - 2

Uzalud Tomica svaki dan otključava vrata svoje agencije za putovanje na koncerte jer posla još uvijek gotovo da i nema. Tužit će državu jer smatra da vladine ekonomske mjere pomoći nisu pravedne.

"Tražimo obeštećenje iz razloga što su se vodila dvostruka mjerila. Na primjer mi kao putničke agencije nismo dobili nikakvu odštetu niti za hladni pogon niti za bilo kakav pad prometa već samo za očuvanje radnih mjesta", objasnio je reporteru Dnevnika Nove TV Daliboru Špadini Tomica Drvar iz putničke agencije Svikoncerti.

Putničkoj agenciji promet je posljednje dvije godine pao 97 posto. Gubitak je oko tri i pol milijuna kuna prihoda na godinu.

"Nama je teško reći u kojem iznosu bi mi bili zadovoljni. Svaka tvrtka ima svoje prihode i rashode međutim moram naglasiti da naša država nije napravila apsolutno ništa da obešteti svoje gospodarstvenike", dodao je.

Osim Tomice u tužbu kreću još četiri tvrtke s istim zahtjevom. Igraju na kartu da je država odlukama Stožera, ali i ekonomskim mjerama povrijedila ustavna prava poduzetnika. Konkretno u člancima koji govore da nitko ne može biti doveden u diskriminirajuću poziciju.
Sve uz podršku udruge Glas poduzetnika.

"Dakle oni su dali za potpore za očuvanje radnih mjesta, ali to je išlo za radnike. A ono obeštećenje kakvo je dala Njemačka ili Austrija svojim poduzetnicima jednostavno je u Hrvatskoj izostalo", objasnila je Branka Prišlić iz udruge Glas poduzetnika.

Poskupljenje goriva Cijene goriva opet divljaju: ''Pa do kada? Ministre, smanjite trošarine i porez na gorivo!''

Slika nije dostupna Poduzetnici program potpora smatraju diskriminacijom: "Necijepljeni građani ostat će bez posla, nijedan poslodavac neće riskirati"

Država je odbila mirno rješenje spora. Iz Ministarstava pravosuđa i rada zasad bez komentara što ne čudi s obzirom na izjave njihovog šefa o ovom problemu.

"Mislim da smo s te strane učinili sve što je država mogla učiniti u ovim okolnostima", govorio je u srpnju premijer Andrej Plenković.

Poduzetnici poručuju - spremni su ići sve do europskog suda za ljudska prava. O točnim iznosima ne žele, ali kako doznajemo riječ je najmanje o stotinama tisuća kuna odštete po jednoj tvrtki.

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr
 

 

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI
Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju