Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Hoće li biti cjepiva

Kako se prijaviti za cijepljenje ako ne spadate u prioritetne i ugrožene skupine? HZJZ pokreće digitalnu platformu za naručivanje

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Iako hrvatska javnost bruji o cijepljenjima preko reda, povlaštenim skupinama u društvu, moralu i etici, stvarni život i dalje se odvija. Mnogi među nama pitaju se kako se i kome prijaviti na cijepljenje i kada ćemo uopće, ako ne spadamo u ugroženu skupinu doći na red.

Sve su upute oko prijavljivanja za cijepljenje objavljene na stranicama HZJZ-a u sklopu famoznih 39 najčešćih pitanja i odgovora o cijepljenje protiv COVID-19 bolesti.

Među njima su i odgovori na pitanja o tome kada će se i kako cijepiti građani koji ne spadaju u prioritetne skupine.

1. Za cijepljenje protiv COVID-19 prijavljujete se izabranom liječniku obiteljske medicine ili nadležnom županijskom zavodu za javno zdravstvo.

2. Ako niste u mogućnosti cijepiti se u mjestu svog prebivališta, odnosno kod izabranog liječnika obiteljske medicine, za cijepljenje se možete javiti nadležnom županijskom zavodu za javno zdravstvo u mjestu svojeg trenutnog boravka.

3. U RH se možete besplatno cijepiti protiv COVID-19 neovisno o vrsti zdravstvenog osiguranja. Ako nemate izabranog liječnika obiteljske medicine, za cijepljenje se možete javiti nadležnom županijskom zavodu za javno zdravstvo u mjestu svojeg trenutnog boravka.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna CIJEPLJENJE PREKO REDA Burne reakcije nakon presice Stožera: Zastupnice Orešković i Puljak traže ostavku Markotić i Capaka, Ahmetović na Twitteru - "Ova otužna žena mora otići"

4. Radi ograničenih količina cjepiva cijepljenje se provodi prema definiranim prioritetnim skupinama sukladno Nacionalnom planu za cijepljenje protiv COVID-19. Početak cijepljenja osoba iz pojedinih prioritetnih skupina ovisi o dostupnosti cjepiva, odazivu na cijepljenje, ali i broju osoba koje pripadaju tim prioritetnim skupinama.

Plan je prvo cijepiti djelatnike i korisnike domova za starije osobe (i drugih ustanova za pružanje usluge smještaja u sustavu socijalne skrbi) i zdravstvene djelatnike, zatim (uvjetno rečeno, druga faza cijepljenja) sve osobe starije od 65 godina i sve osobe s kroničnim bolestima neovisno o dobi, te na kraju (uvjetno rečeno, treća faza) cjelokupno stanovništvo.

5. Prije cijepljenja liječnik će vas pitati potrebne informacije – potrebno je ukazati na prijašnje teške alergijske reakcije ili tešku akutnu bolest/infekciju s visokom tjelesnom temperaturom. Liječnik će prema danim informacijama zaključiti smijete li se cijepiti trenutačno dostupnim cjepivom ili je cijepljenje potrebno odgoditi.

6. Ljudima se savjetuje da se drže zadanih termina kod svojih liječnika. Ako se ipak dogodi kakva izvanredna situacija, cjepivo će moći primiti i nakon termina za drugu dozu. Naravno, morate se javiti svom liječniku da vam ugovori novi termin.

HZJZ pokreće platformu

Iz Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo za DNEVNIK.hr su potvrdili da nije poznato kada će uopće početi cijepljenje građana koji ne spadaju ni u prioritetne ni ugrožene skupine.

''Nažalost, ne možemo reći kada će početi stizati cjepivo u dovoljno velikim količinama da se započne cijepljenje tog dijela građana.'' Potvrdili su nam da se procjepljvanje većine stanovništva očekuje do kraja jeseni.

''U pripremi je digitalna platforma za naručivanje na cijepljenje, koja bi trebala biti funkcionalna do kraja tjedna. Bit će javno objavljen početak rada te platforme, a očekuje se kako će ona biti povezana sa županijskim platformama. Putem nje će građani dobiti obavijest o terminu i mjestu cijepljenja'', kažu iz HZJZ-a.

Pročitajte i ovo Cijepljenje protiv koronavirusa nakon borasova cijepljenja Gong traži detaljne podatke o raspodjeli cjepiva: "Nužno je da vlast pruži podatke o raspodjeli i korištenju cjepiva kako bi svi zadržali strpljenje"

Platforma bi trebala biti dostupna na web adresi www.cijepise.hr, no ona ni danas još nije u funkciji.

U međuvremenu svoju je platformu za prijavu na cijepljenje prva predstavila Međimurska županija. Što će i kako napraviti druge županije još nije poznato.

Teret na obiteljskim liječnicima

Budući da je sada posve jasno kako u Hrvatskoj nema regulacije prema kojoj bi se određivao raspored cijepljenja, kao i kriteriji određivanja potencijalne ugroženosti pacijenta, na ovaj način najveći je teret stavljen na same obiteljske liječnike, koji su nam se požalili kako im nedostaje jako puno informacija i uputa.

''Plan cijepljenja donosi Ministarstvo zdravstva i HZJZ. Definirane su skupine pacijenata, kojim redom će se cijepiti. Kao liječnici obiteljske medicine već mjesecima ukazujemo na nedostatke i probleme koje smo uočili kao obilježeni cjepitelji - tako da smo slali službene dopise institucijama i javnosti kroz medije.
Za sada je jedini kriterij dob. Nama kao obiteljskim liječnicima to nije dovoljan kriterij. Međutim, u tom smislu ne možemo ništa mijenjati, osim se nadati da će nadležni konačno uvažiti naše argumente'', kažu između ostalog iz KoHOMa.

Poznato je da se prva faza cijepljenja odnosi na zdravstvene djelatnike, korisnike i zaposlenike Domova za starije i nemoćne osobe, a druga faza na docjepljivanje pacijenata iz prve faze, a u drugoj fazi su kriteriji životna dob i kronične bolesti.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna PROBLEMI U OPSKRBI I Elton John uključio se u kampanju cijepljenja: "Kao što možete vidjeti, još uvijek stojim..."

U trećoj fazi na red bi trebali doći mlađi od 65 godina i zdravi. Kada bi trebala doći na red ta faza nije poznato, posebno jer Hrvatska ne dobija ni dogovoren ni adekvatan broj doza za masovna cijepljenja. 

Isto tako ne znaju ni liječnici obiteljske medicine. ''Kada će biti cijepljenje mlađih od 65 godina i po kojim egzaktnim kriterijima - ne znamo. U svoje interne bilježnice upisujemo sve zainteresirane, a ishod toga - ne znamo. Više od toga za sada ne možemo reći jer ni mi - ne znamo'', kažu nam iz udruženja obiteljskih liječnika.

''Naravno da brzina procjepljivanja ovisi o količini dostupnog cjepiva, i organizaciji koju treba napraviti Zavod za javno zdravstvo. Naš prijedlog je masovnije pozivanje ljudi na određene punktove, osnivanje digitalne platforme za prijavljivanje na cijepljenje gdje se mogu upisati i sami pacijenti (u trećoj fazi). Za sada ih mi moramo odrediti po prioritetima'' dodaju.

Iz svega ovoga proizlazi da se na cijepljenje trebamo prijaviti svojim obiteljskim liječnicima, ali kada ćemo zaista i dočekati da se cijepimo - nikome još nije poznato.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene