Obavijesti Video Pretražite Navigacija
ISTRAGA SE NASTAVLJA

EMA objavila popis simptoma zbog kojih se nakon cijepljenja AstraZenecom odmah treba javiti liječniku

Europska agencija za lijekove procijenila je da je cjepivo AstraZenece sigurno i učinkovito za korištenje, a objavili su i popis nuspojava koje bi se mogle pojaviti i zbog kojih se pacijenti trebaju javiti liječniku.

Cjepivo AstraZenece sigurno je i učinkovito te nema veze s krvnim ugrušcima. Odlučilo je tako danas na izvanrednoj sjednici Povjerenstvo za ocjenu rizika na području farmakovigilancije (PRAC) pri Europskoj agenciji za lijekove (EMA).

Pročitajte i ovo Ilustracija Nagli porast Europom hara opasna bolest: Trenutačno je žarište u Hrvatskoj Slika nije dostupna čime se cijepiti? Što s onima koji čekaju drugu dozu ako prestane stizati AstraZeneca: "U tom slučaju cijela je država u banani"

Osim toga, objavili su i simptome zbog kojih se osobe koje su se cijepile trebaju odmah obratiti liječniku i spomenuti nedavno cijepljenje.

Riječ je o kratkoći daha, boli u prsima ili želucu, oteklini ili osjetu hladnoće u ruci ili nozi, zamućenosti vida, jakoj glavobolji ili glavobolji koja se pogoršava nakon cijepljenja, krvarenju koje ne prestaje te višestrukim malim modricama, crvenkastim ili ljubičastim mrljama te krvavim plikovima ispod kože.

Nastavit će se istraga

EMA je na izvanrednom sastanku procijenila da cjepivo nije povezano s povećanjem rizika od nastanka krvnih ugrušaka kod osoba koje su ga primile, a nije utvrđena niti neispravnost vezana uz kvalitetu pojedinih serija cjepiva ili određenih mjesta proizvodnje.

PRAC je ocijenio da postoji mogućnost da je cjepivo povezano s vrlo rijetkim slučajevima krvnih ugrušaka povezanih s trombocitopenijom, odnosno niskim razinama krvnih trombocita s ili bez krvarenja, uključujući rijetke slučajeve ugrušaka u krvnim žilama koje odvode krv iz mozga.

''Uzročno-posljedična povezanost predmetnih slučajeva s cjepivom nije utvrđena, stoga će se provesti daljnja ocjena predmetnih slučajeva'', zaključili su.

Capak: Bit ćemo oprezni

O ovoj ocjeni EMA-e, ali i mogućim nuspojavama, govorio je u Dnevniku Nove TV i ravnatelj Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo Krunoslav Capak.

Osvrnuo se na činjenicu da su istraživanja pokazala da je rizik na 20 milijuna cijepljenih veći od očekivanog, i to posebno za žene mlađe od 55 godina.

''EMA naglašava da je i za te žene cijepljenje veća dobrobit nego što je rizik. Sad će biti na zemljama članicama da vide koje bi bile eventualne promjene politike cijepljenja. O tome će sutra razgovarati drugi odbor, koji se bavi opisom lijeka'', kazao je.

Otkrio je da Hrvatska prati tu situaciju te će biti vrlo oprezna. ''Ukoliko bude čvršći zaključak o tome da postoji povezanost između disemenirane intervaskularne koagulacije, sasvim sigurno ćemo razmotriti mogućnost da damo preporuku koja će ograničiti – ili dati određene preporuke – za žene mlađe dobi, ali u ovom trenutku ne možemo donijeti takvu odluku jer i EMA i mi još uvijek razmatramo tu mogućnost'', rekao je Capak. 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene