Obavijesti Video Pretražite Navigacija
sjednica GSV-a

Sindikati jedinstveni da trgovine ne trebaju raditi nedjeljom: "Građani mogu kupovati šest dana u tjednu"

Mladen Novosel
Mladen Novosel DNEVNIK.hr
Aktualno Galerija Davor Majetić, glavni direktor Hrvatske udruge poslodavaca Davor Majetić, glavni direktor Hrvatske udruge poslodavaca Foto: DNEVNIK.hr Mladen Novosel Mladen Novosel Foto: DNEVNIK.hr Dolazak sindikata na sastanak Dolazak sindikata na sastanak Foto: DNEVNIK.hr Sastanak vijeća Sastanak vijeća Foto: DNEVNIK.hr +1 Krešimir Sever Galerija 1/6 >>
Sindikalni čelnici poručili su nakon sjednice Gospodarsko-socijalnog vijeća (GSV) da su sve tri sindikalne središnjice jedinstvene u tome da nema razloga za rad trgovina nedjeljom dok je resorni ministar rekao da je ta odluka donesena na temelju struke i može ju se mijenjati.

Socijalni partneri su na sjednici GSV-a u ponedjeljak razgovarali o Vladinim mjerama koje definiraju gospodarsku i poslovnu aktivnost do 11.svibnja, a predstavljen im je i nacionalni program reformi koji bi Vlada trebala prihvatiti u četvrtak, izjavio je novinarima ministar rada i mirovinskog sustava Josip Aladrović.

Pročitajte i ovo Igor Vidić, brat blizanac nultog pacijenta U Hrvatskoj Nulti COVID-19 pacijent prije četiri godine pod rotirkama odveden u bolnicu: "Traumatično iskustvo gdje se preko noći okrenuo svakodnevni život" Slika nije dostupna Cirkuliraju podvarijante Hrvatska na udaru novog vala koronavirusa: Gdje je najviše zaraženih, kad će vrhunac i hoće li se vraćati COVID potvrde?

Upitan, odgovorio je da danas nije pokretana tema o izmjenama Zakona o radu (ZOR) o čemu su se, kazao je, s početkom krize pojavile razne spekulacije.

"Sa obzirom da danas nismo o tome razgovarali bilo bi pretjerano žuriti sa zaključcima koji idu na bilo koju stranu", rekao je ministar Aladrović.

Jedna od tema sastanka bila je, međutim, zabrana rada trgovinom, rekao je čelnik Saveza samostalnih sindikata Hrvatske (SSSH) Mladen Novosel, poručivši da u ovom trenutku nema ni jednog razloga da se nedjeljom radi u sektoru trgovine.

"Svjesni smo da u Hrvatskoj mnogo radnika i djelatnosti moraju raditi nedjeljom, no trgovina sigurno ne mora", zaključio je Novosel.

Očekuje kako će se pokazati da građani mogu kupovati šest dana u tjednu i da u nedjelju mogu osloboditi preko 90 tisuća radnica u sektoru trgovine. 

Zabrana rada nedjeljom, dodao je, mjesecima prije krize je bila tema razgovora na razini Ministarstva gospodarstva s kojim su imali socijalni dijalog pri čemu je dio poslodavaca HUP-a podržao ograničenje rada nedjeljom, a dio je bio izričito protiv.

Ministar Aladrović rekao je da je Vladin zaključak kojim se drugačije uređuje radno vrijeme, napravljen u skladu s preporukama epidemiologa te u dogovoru sa Stožerom i HZJZ-om.

"To što su trgovine zatvorene nedjeljom je epidemiološka mjera kako bi i dalje omogućili da se situacija nastavi kretati u pozitivnom smjeru i da sve više otvaramo mogućnostima za poslovne aktivnosti", rekao je. Napominje da su sve mjere privremene i mogu se mijenjati.

Upitan ima li ta mjera smisla s obzirom da se mogu očekivati gužve u subotu, rekao je kako moramo poslušati struku jer je procjena epidemiologa da će se s jednim slobodnim danom u tjednu bolje moći kontrolirati situaciju i dugoročno će se imati bolje izglede u borbi protiv virusa.

Rekao je da su redovi pred trgovinama pojava koja se događa neko vrijeme, ali prate fiskalizirane račune pa će, ovisno o potrošačkim promjenama, reagirati.

Razgovor o tehničkoj provedbi mjera popuštanja

Aladrović je izvijestio da su na GSV-u najviše razgovarali o tehničkoj provedbi mjera popuštanja, tko u njima mora sudjelovati i na koji način. Među sve tri strane je primijetio visok stupanj razumijevanja.

Novosel je novinarima rekao da su sjednicu GSV-a inicirali sindikati jer o dva seta mjera za pomoć gospodarstvu nisu imali mogućnost raspravljati prije donošenja, dok se treći set mjera dogodio preko noći, iako ne s namjerom, već sukladno epidemiološkoj situaciji.

Pozdravio je pristup u kojem se paralelno čuva zdravlje građana i radnika i postepeno pokreće gospodarstvo.

Naglasio je pritom da veliki dio gospodarstva nije prekidao s radom tijekom cijele krize, izuzev turističkog sektora i dijela trgovačkog i prometnog sektora, pa nema razloga da se umanjuju plaće i prava radnika u gospodarstvu.

Poručio je da su Vladine mjere sigurno pomogle gospodarstvu pa nema razloga za relaksaciju na području radnog zakonodavstva.

Ocijenio je da postojeći ZOR nije prepreka radu od kuće ni drugim radnim aktivnostima, te da je potrebno puno više volje sindikata i poslodavaca kao i razgovora prije donošenja odluka.

Za odluku o povratku djece u vrtiće i škole rekao je da nije dobro da se na roditelje prebacuje odgovornost, a učitelji se pitaju kako će istovremeno provoditi nastavu za učenike u školi i kod kuće. (Hina)

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene