Obavijesti Video Pretražite Navigacija
NIsu zadovoljni

Greenpeace tvrdi: "Ina izbjegava svoje obaveze. Početak sanacije bušotine Ivane D je kozmetičko rješenje"

Potonula platforma - 3
Potonula platforma - 3 Foto: DNEVNIK.hr
Najavu Inine o početku sanacije bušotine Ivane D, Greenpeace je u ponedjeljak ocijenio kozmetičkim rješenjem kojim, kako kažu, INA izbjegava svoje obaveze, a to je potpuna sanacija bušotine i uklanjanje cjelokupne konstrukcije platforme s morskog dna.

"Nije Greenpeace jedini koji traži uklanjanje - to nalaže i zakon koji propisuje uklanjanje takve konstrukcije u roku od jedne godine. Iz službene korespondencije Pravobraniteljice za ljudska prava s relevantnim državnim tijelima doznajemo da je to i mišljenje barem triju mjerodavnih državnih tijela - Državnog inspektorata RH, Uprave pomorstva Ministarstva mora, prometa i infrastrukture te Uprave za vodno gospodarstvo i zaštitu mora Ministarstva gospodarstva i održivog razvoja, a kao razlozi navode se sigurnost, zdravlje ljudi i morski okoliš", ističe u priopćenju Greenpeace.

Dodaje i kako je nedavno slijedom vlastitog ispitnog postupka istu preporuku dao i Ured pravobraniteljice, o čemu su obavijestili i Greenpeace.

U Greenpeaceu kažu da je Ministarstvo gospodarstva i održivog razvoja pokrenulo službenu istragu još u siječnju 2021. U međuvremenu je u rujnu 2021. Državni inspektorat donio Rješenje kojim je naložena i sanacija bušotine i povezane infrastrukture i uklanjanje Ivane D s morskog dna u roku od godine dana.

Pročitajte i ovo Bušenje Jadrana - 1 ODGOVOR NA PAD ISPORUKE Jadran kao rudnik plina? Ina planira izbušiti 11 novih bušotina. Još jedna zemlja ima isti odgovor na energetsku krizu

Pročitajte i ovo Vladislav Veselica - 1 "Izrečene su apsolutne neistine" Član Uprave JANAF-a opleo po Kovačeviću: "Apsurdno je da se Vijeće bavi i zamara hrvatsku javnost riječima čovjeka upitnog kredibiliteta"

"Nije jasno zašto nije provedeno rješenje Državnog inspektorata i temeljem kojih propisa Ina paralelno planira konstrukciju ostaviti na dnu Jadrana kao tzv. umjetni greben", kažu u Greenpeaceu.

Napominju i kako je "ovih dana objavljeno i rješenje Ministarstva gospodarstva i održivog razvoja iz kojeg je vidljivo da Ina za takvo nešto još uvijek nije dobila zeleno svjetlo".

Pročitajte i ovo Potonula platforma - 1 Dulje od dvije godine Ivana D još je na dnu mora: Nakon havarije Ina ima plan

Pročitajte i ovo Aktivisti Greenpeacea održali prosvjed ispred Inine zgrade GREENPEACE UPOZORAVA ''Ivana D – dvije godine nebrige'': ''Planira li Ina oboriti i preostalih 19 platformi na dno Jadrana?''

"Dok Ina proizvoljno nudi kvazi-rješenja i istovremeno najavljuje nove bušotine i nove platforme na Jadranu, pitamo se je li i preostalim platformama namijenjena ista sudbina - da jednog dana završe na dnu Jadrana i tamo ostanu za vijeke vjekova", ističe u priopćenju Greenpeace.

Ina je u ponedjeljak u pulskom brodogradilištu Uljanik najavila početak radova trajne sanacije bušotine Ivana D-1 Dir koja je pridobivala plin pomoću platforme Ivana D, a za taj posao angažirana je iskusna talijanska kompanija za ronilačke aktivnosti CNS koja će radove izvoditi pomoću plovila GSP Falcon.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene