Obavijesti Video Pretražite Navigacija
''Dno Europe''

Grbin poručio da je uvođenje propusnica izvjesno te kako Hrvatska srlja u najstroži lockdown u Europi

Peđa Grbin - 1
Peđa Grbin - 1 Foto: DNEVNIK.hr
Predsjednik SDP-a Peđa Grbin rekao je u subotu da je uvođenje propusnica uoči Božića ''vrlo izvjesno i realno'' te da ''srljamo u najstroži lockdown u Europi'', a ustvrdio je i kako je nakon narušenog povjerenja u Nacionalni stožer sada narušeno povjerenje i u Znanstveni savjet.

Peđa Grbin je u Krapini, gdje je u subotu podržao kandidaturu aktualnog stranačkog župana Željka Kolara za treći mandat, komentirao aktualnu situaciju u borbi s koronavirusom rekavši da je nakon već prije narušenog povjerenja u Nacionalni stožer, sad narušeno i povjerenje u Znanstveni savjet. Dodao je da mu je drago što je pet znanstvenika odlučilo prijeći preko ''ponižavajućeg postupanja koje su doživjeli'' i u zaštiti interesa zdravlja građana nastaviti raditi u Znanstvenom savjetu.

''Nadam se da su gospodin Andrej Plenković i gospodin Zvonimir Frka Petešić iz ovoga izvukli lekciju, da su shvatili da se s ljudima koji su dali svoje znanje, dali svoje ime i odlučili pomoći, ne može postupati na taj način'', izjavio je Grbin.

Dodao je da je 26 ljudi koji su prošloga tjedna poslali pismo Vladi i Stožeru i ukazali da se u borbi s epidemijom ne postupa dobro, napravilo puno. ''Čini mi se da su barem neki iz Vlade shvatili da su rezultati koje Hrvatska postiže u zdravstvenom smislu najgori u Europi, a kao posljedica toga i naši ekonomski pokazatelji su na samom dnu Europe'', kazao je predsjednik SDP-a.

Grbin je rekao da su nam potrebne strože mjere. ''Prije mjesec dana sam jasno rekao: lockdown će se dogoditi ako ne budemo odgovorni, ne budemo donosili mjere vezane uz pokazatelje i kriterije, a ne uz datume. Na žalost, mjere su se vezivale isključivo uz datume, dnevnopolitičke potrebe, i sad srljamo vjerojatno u najstroži lockdown u Europi'', rekao je.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna ''Vlada se ne vodi znanošću'' Grbin komentirao izbacivanje znanstvenika iz Vladina Savjeta: ''Morao sam pogledati kalendar da vidim živimo li u 16. ili 21. stoljeću''

Pročitajte i ovo Peđa Grbin - 1 O novim mjerama Grbin nakon odluka Vlade: "Kazne su previsoke i zadiru u ustavna prava građana, mjere za poduzetnike - nedovoljne"

Ustvrdio je da je ponovno uvođenje propusnica uoči Božića ''vrlo izvjesno i realno''. ''Lockdown se događa ako ne paziš, a mi nismo pazili. Imali smo najliberalniji režim borbe s bolešću u Europi. Strože mjere donose rezultate'', izjavio je Grbin.

Predsjednik SDP-a smatra da ne stoji objašnjene vladajućih da strože mjere nisu uvodili kako bi spasili ekonomiju. ''Eurostat je objavio podatak da je pad dohotka po stanovniku u Europi najveći u Hrvatskoj. Najviše su stradali građani koji imaju male plaće i niska primanja. Ništa po tom pitanju nije napravljeno'', poručio je Grbin iz Krapine.


 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene