Obavijesti Video Pretražite Navigacija
''Vlada se ne vodi znanošću''

Grbin komentirao izbacivanje znanstvenika iz Vladina Savjeta: ''Morao sam pogledati kalendar da vidim živimo li u 16. ili 21. stoljeću''

Saborski zastupnik i predsjednik SDP-a Peđa Grbin u Saboru je danas komentirao izbacivanje petero znanstvenika iz Znanstvenog savjeta.

O izbacivanju petero znanstvenika iz Vladina Znanstvenog savjeta za koronavirus, nakon što su s drugim znanstvenicima i liječnicima potpisali apel Vladi s preporukama za borbu s epidemijom, u Saboru je danas govorio SDP-ov zastupnik Peđa Grbin.

''To je u meni izazvalo potrebu da pogledam kalendar i pogledam živimo li u 16., 17. ili 21. stoljeću'', rekao je i nastavio da su znanstvenici o kojima je riječ ''upozorili Vladu da odgovor na krizu nije utemeljen na znanstvenim činjenicama i da je Hrvatska zbog svojeg pristupa među najgorim zemljama u svijetu, a u Europi samo jedna zemlja ima lošije rezultate od Hrvatske''.

''Netko da je prednost političkim potrebama''

''A zašto? Zato što se Vlada ne vodi znanošću, ne vodi se onime za što je znanost pokazala da je učinkovito u borbi protiv korona krize, već se vodi dojmom i dnevno-političkim HDZ-a i njegovog predsjednika Andreja Plenkovića'', poručuje Grbin.

Kaže da je Plenković iz Savjeta izbacio ''ljude koji su dosad pokušavali isključivo svojim znanjem i znanošću pomoći Hrvatskoj da se bolje nosi s korona krizom''. ''Ali u tome nisu uspjeli zato što u 21. stoljeću netko prednost daje svojim dnevno-političkim potrebama, umjesto zdravlju građana'', rekao je.

''Stožeru treba samo mig jednog političara''

Grbin je u svom slobodnom govoru istaknuo Njemačku u kojoj je Bundestag prenio ovlasti Vladi ''jer je svjestan da je stanje izvanredno''.

Objasnio je da njemačka vlast ipak ne može samostalno donositi odluke, već ih donosi u skladu s mišljenjem Instituta Robert Koch, jednog od najvećih svjetskih zdravstvenih centara za borbu sa zaraznim bolestima.

''U Hrvatskoj stožeru ne treba ništa, treba mu samo mig jednog političara, Andreja Plenkovića'', kaže.

HDZ-u je poručio da može reći da znanstvenici nisu izbačeni te da im je zahvaljeno na suradnji, ''ali nije šija nego je vrat''. ''Svi znamo što se dogodilo. Znanstvenike ste odlučili ušutkati zbog njihove odluke da znanosti daju prioritet nad politikom'', zaključio je Peđa Grbin.

Oglasili se iz Vlade

Iz Vlade su jučer nakon medijskih napisa o izbacivanju Andreje Ambriović Ristov, Nenada Bana, Petre Klepac, Branka Kolarića i Igora Rudana iz Znanstvenog savjeta za koronavirus demantirali tu vijest rekavši da oni nisu izbačeni i dodali da je znanstvenike kontaktirao predstojnik premijerova ureda Zvonimir Frka-Petešić.

''Rekao im je da je međusobno povjerenje narušeno i da suradnja, koja je i dosad bila na dobrovoljnoj bazi, nema smisla ako pojedini članova Znanstvenog savjeta u subotu poslijepodne obave višesatne razgovore s njime o aktualnoj epidemiološkoj situaciji i restriktivnim mjerama.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Čekaju Vladu Znanstvenici zbunjeni porukama iz Vlade, nemaju pojma jesu li još članovi Savjeta: "Zaista mi nije jasno. Ne znam što da mislim"

Pročitajte i ovo Liječnik u zaštitnoj opremi 26 potpisnika Odlučan apel liječnika i znanstvenika: ''Duboko smo zabrinuti zbog širenja pandemije, ovo su naše preporuke''

Potom, bez ikakve prethodne najave, u nedjelju prijepodne upućuju apel hrvatskoj javnosti, koji po sadržaju to nije, i kojim se neskriveno proziva Vladu i Stožer civilne zaštite, i to bez navođenja ikakvih konkretnih prijedloga o mjerama koje treba poduzeti u borbi protiv COVID-19 i iznose političke optužbe'', poručili su iz Vlade.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene